Vanliga motargument är nu uppdaterad

Ni kan även läsa här nedan. Fler motargument kommer inom kort.

“Jag tycker det är jobbigt när folk har mycket parfym, kan ni inte göra något åt det istället?”

Det tycker vi också är jobbigt. Vi lovar att stödja dig när du börjar arbeta aktivt mot fejkdoftindustrin.

“Hyss som detta alienerar bara män från jämställdhetsarbetet.”

Även män måste börja ta personligt ansvar över hur de behandlar andra människor i sin vardagliga miljö. Är det verkligen en sådan stor uppoffring att inte ta mer fysiskt utrymme än du behöver? Ifall du känner att det är det, tror inte vi att det är vi som har alienerat dig från jämställdhetsarbetet. Du har klarat av det helt själv. Grattis.

”Jag har för tajta byxor, det går inte att sitta på något annat sätt”

Investera i nya byxor. Dina nuvarande verkar inte passa.

“Tappa inte bort de viktiga diskussionerna med en sån här skitsak!”

Vi tycker inte det är en skitsak. Dessutom är vi övertygade om att man kan arbeta för jämställdhet och rättvisa på flera plan samtidigt. Normer om kön är någon som sitter djupt i oss flesta och alla tänkbara problematiseringar och ifrågasättanden är viktiga. Men vi tycker inte att alla behöver tänka lika. Ifall du tycker frågor om vem som tar och får plats i offentliga sammanhang är onödiga, men vad bra, då kan du jobba för något du tycker är viktigare. Om du vill ha tips på saker du kan göra, maila till oss så får du en lista. Vi har en jättelång.

”Det enda ni gör är att attackera ohyfsade personer som borde få en tillsägelse att sitta ordentlig.”

Man kan se Macho i Kollektivtrafiken som en förebyggande rörelse. Istället för att behöva ha en diskussion med varje machosnubbe som inte lärt sig att sitta ordentligt så låter vi dem ta ansvar över sig själva. Vi är nämligen övertygade om att även machokillar är vuxna människor som klarar av att förändra sitt beteende till det bättre.

”Åk till Afrika/Iran/Kina istället för Sverige är redan jämställt”

Sverige är knappast jämställt. Precis som överallt i världen förekommer våldtäkter, sexuella trakasserier, lön- och inkomstskillnader på grund av kön och våld i nära relationer. Precis som överallt i världen får kvinnor i Sverige mindre utrymme i klassrum, på styrelsemöten och i kollektivtrafiken.

“Ni är svenska låtsasfeminister som prioriterar mycket underligt vad gäller kvinnors rättigheter”

Vi tycker det är machokillarna som vägrar sätta sig ordentligt som prioriterar underligt vad det gäller kvinnors rättigheter. Bara för att det finns ett brett spektrum av jämställdhetsproblem betyder det väl inte att man inte kan förändra även det som verkar litet i jämförelse? Desto enklare att göra något åt, tänker vi.

”Antar att denna sidan är på skoj.”

Nej, vi är fullständigt allvarliga.

18 Jan 2012