Vanliga motargument

”Jag har rätt att sitta bekvämt”

Det har du visserligen. Men om din rätt att sitta bekvämt går direkt emot någon annans möjlighet att sitta bekvämt, varför ska just du få den rätten?

”Det är olagligt att smygfotografera” 

Inte då.

“Så sjukt trött på att ni kvinnor förväntar er få allt serverat för er”

Ja, det är verkligen ett problem att Sveriges kvinnor ligger som lata primadonnor och tvingar män att mata oss med vindruvor precis hela dagarna. Det finns ju verkligen inga rapporter från Socialsstyrelsen som säger att kvinnor generellt jobbar mer både på jobbet, inom ideella verksamheter och med hushållsarbete. Men Pär Ström skulle nog hålla med dig.

”Har ni inte bättre saker för er?”

Nej.

”Mitt paket är i vägen, det är inte fysiskt möjligt för mig att sitta på något annat vis”

Ifall du inte är fysiskt kapabel till att sitta rakt med benen på grund av att du får ont i ditt könsorgan bör du gå till din vårdcentral. Det låter som att du lider av en allvarlig form av pungbråck.

“Ni får väl säga till om vi stör er”

Är det upp till den enskilt utsatta att kräva sin rätt eller ska alla ta ansvar över att inte kränka eller trakassera någon annan?  Varför skulle det vara kvinnors ansvar att uppfostra män? Vi är av den starka övertygelsen att män inte alls är små hundvalpar som behöver bli tillsagda för att klara av att uppföra sig respektfullt utan att de allra flesta är kapabla till att känna empati.

“Jag tror verkligen att de flesta inte tänker på hur de sitter och just därför råkar de sitta bredbent.”

Vi tror inte heller att de flesta tänker på hur de sitter. Det är därför vi vill uppmärksamma och problematisera konsekvenserna. Att på ett konkret sätt visa: såhär sitter ni, så här ser det ut, visst är det sjukt, så hoppas vi att folk börjar ta ansvar över sitt sätt att sitta i kollektivtrafiken.

“Varför trycker ni ner män?”

Vi har inte haft som syfte att trycka ner eller hänga ut enskilda män. Vi vill demonstrera ett könskodat uttryck och problematisera vad detta får för konsekvenser, men också vad det symboliserar och uttrycker. Vi tvingar inte någon att skreva med benen – det väljer ni helt själva.

“Är ni arga för att ni innerst inne skulle vilja ha det paket män besitter?”

Nej. Vi är fullständigt nöjda med våra könsorgan.

“Att vi män sitter såhär beror ju på anatomi.”

Kvinnors och mäns bäckenbensbotten är inte så olika. Kvinnor har, på grund av möjlighet att föda barn, något bredare bäckenbensbotten. Det finns ingen medicinsk forskning eller vedertagen fakta om att män på grund av fysiologiska orsaker måste sitta bredare med benen. Att män sitter bredare är ett socialt inlärt beteende. Du kan alltså välja hur du ska sitta.

“Det är naturligt. Har ni ens frågat män vad de tycker?”

Näej. Men flashback verkar inte gilla oss. Men det tycker vi bara är gulligt.

“Jag kan inte sitta tätt med benen för jag riskerar att bli infertil/få sämre spermakvalitet/få prostataproblem”

Vid överdriven värme kan spermier få en något sämre förmåga. Att sitta med benen tätare är däremot inte en definition på överdriven värme. Pungens primära funktion är att reglera temperatur. Ifall testiklarna skulle bli så påverkade av kroppsvärme skulle du behöva undvika bastubad, kalsonger, byxor eller tempererade bassänger. Tack vare cremaster-musklen, många svettkörtlar och blodcirkulation (blodet som passerat pungen kyler ner det nya blodet) är  mannens kropp fantastiskt kapabel till att skydda sina spermier – oavsett hur du sitter i kollektivtrafiken. Är du ändå orolig för dina spermier föreslår vi att du börjar använda kjol istället. Det vädrar fint och du kan sitta rakt med benen.

”Killar ska hålla sig tillbaka och inte ta så mycket plats, men om de gör det blir de totalt ointressanta för tjejer.”

Vi är övertygade om att sitta respektfullt i kollektivtrafiken inte kommer resultera i att du kommer få ligga mindre. Alltså på riktigt. Gör en enkätundersökning.

”Om det nu handlar om respekt för medpassagerare och inte bara är en ursäkt att förlöjliga män med bilder på deras skrev på internet, så var jämlika och fokusera på respekt för medpassagerare.”

Macho i Kollektivtrafiken handlar inte om att fokusera på att människor som beter sig illa i kollektivtrafiken. Vi vill problematisera maskulinitet och hur den uttrycks i ett gemensamt utrymme med begränsat av plats. Annars hade vi kallat oss för ”Jättejättejättejobbiga människor i Kollektivtrafiken”. Och det gör vi ju inte. Men tack ändå.

“Detta är ett resultat av kvinnornas försök att trycka ner oss män, att de sen vill kränka oss genom att garva åt och fotografera våra skrev gör det helt oacceptabelt!”

Macho i Kollektivtrafiken handlar inte om män. Det handlar om maskulinitet. Vi tror att alla människor är kapabla till att ta ansvar. Även machomän. Vi är väldigt optimistiska på det viset.

“Jag tycker det är jobbigt när folk har mycket parfym, kan ni inte göra något åt det istället?”

Mh. Det tycker vi också är jobbigt. Vi lovar att stödja dig när du börjar arbeta aktivt mot fejkdoftindustrin.

“Hyss som detta alienerar bara män från jämställdhetsarbetet.”

Även män måste börja ta personligt ansvar över hur de behandlar andra människor i sin vardagliga miljö. Är det verkligen en sådan stor uppoffring att inte ta mer fysiskt utrymme än du behöver? Ifall du känner att det är det, tror inte vi att det är vi som har alienerat dig från jämställdhetsarbetet. Du har klarat av det helt själv. Grattis.

”Jag har för tajta byxor, det går inte att sitta på något annat sätt”

Investera i nya byxor. Dina nuvarande verkar inte passa.

“Tappa inte bort de viktiga diskussionerna med en sån här skitsak!”

Vi tycker inte det är en skitsak. Dessutom är vi övertygade om att man kan arbeta för jämställdhet och rättvisa på flera plan samtidigt. Normer om kön är någon som sitter djupt oss flesta, alla tänkbara problematiseringar och ifrågasättanden är viktiga. Men vi tycker inte att alla behöver tänka som vi. Ifall du tycker frågor om vem som tar och får plats i offentliga sammanhang är onödiga, men vad bra, då kan du jobba för något du tycker är viktigare. Om du vill ha tips på saker du kan göra, maila till oss så får du en lista. Vi har en jättelång.

Ps. Den innehåller inte att skicka våldtäktshot till kvinnliga debattörer. Om nu någon av er skulle få för sig att göra det.

”Det enda ni gör är att attackera ohyfsade personer som borde få en tillsägelse att sitta ordentlig.”

Man kan se Macho i Kollektivtrafiken som en förebyggande rörelse. Istället för att behöva ha en diskussion med varje machosnubbe som inte lärt sig att sitta ordentligt så låter vi dem ta ansvar över sig själva. Vi är nämligen övertygade om att även machokillar är vuxna människor som klarar av att förändra sitt beteende till det bättre.

”Åk till Afrika/Iran/Kina istället för Sverige är redan jämställt”

Sverige är knappast jämställt. Precis som överallt i världen förekommer våldtäkter, sexuella trakasserier, lön- och inkomstskillnader på grund av kön och våld i nära relationer. Precis som överallt i världen får kvinnor i Sverige mindre utrymme i klassrum, på styrelsemöten och i kollektivtrafiken.

“Ni är svenska låtsasfeminister som prioriterar mycket underligt vad gäller kvinnors rättigheter”

Vi tycker det är machokillarna som vägrar sätta sig ordentligt som prioriterar underligt vad det gäller kvinnors rättigheter. Bara för att det finns ett brett spektrum av jämställdhetsproblem betyder det väl inte att man inte kan förändra även det som verkar litet i jämförelse? Desto enklare att göra något åt, tänker vi.

“Män är förvisso makthungriga monster men män är också simpla djur som tar varje chans de får att ligga med en kvinna. Borde inte dessa två manlighetsinstinkter kunna komma i opposition här eftersom utbredandet av ens lekamen direkt skulle minska sannolikheten att en kvinna sätter sig bredvid vilket naturligtvis i förlängningen skulle minska mannens sannolikhet att få idka könsumgänge med denna kvinna?”

Eh. Ja. Något sånt. Kanske.

“Är det fel att vara vit och man?” 

Bara om du uppträder som en machostinnig, egoistisk människa. Annars är det inte en särskilt stor funktionsnedsättning.

“Ni slösar upp skattepengar!”

Macho i Kollektivtrafiken är varken statligt eller kommunalt finansierat. Men det var en bra idé.

“Kollade upp alla tjejerna som omnämns som medverkande i detta projekt på facebook och kan konstatera att samtliga är fula som stryk och inte ens har bröst. Inte konstigt man hatar män, när man inte kan få dom.”

Naaw. Gud vad gulligt av dig.

”Antar att denna sidan är på skoj.”

Nej. Vi är fullständigt allvarliga.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

18,978 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress