Manifest

Macho i Kollektivtrafiken är en normkritisk aktionsgrupp, skapad av My Vingren. Vi skapades för att uppmärksamma ett många gånger osynligt och omedvetet maktuttryck i ett vardagligt och allmänt utrymme. Att på tåg, bussar, pendeltåg och tunnelbanor ta mer plats än vad man kroppsligen behöver, genom att t ex sära på benen eller sjunka ner på sätet är ett konkret exempel på hur makt och maskulinitet samskapar. Att bre ut sig, ta över någon annans plats är ett symboliskt och aktivt återskapande, inte bara av makt utan också av en stereotyp maskulinitet.

Vi tror på en värld där kön inte spelar roll för vilka möjligheter, rättigheter och skyldigheter vi har. Manligt, kvinnligt, makt och ickemakt skapas av sociala konstruktioner. Vem som får och tar makt är inte ett biologiskt faktum utan något som sker och återskapas av oss alla. Det innebär också att alla har ansvar över att reflektera över hur vi tar och ger utrymme.

Vi har valt polarisering som en medveten strategi för att lyfta fram och synliggöra problem som vi annars sopar undan mattan. Vi vill på ett konkret, enkelt och underhållande vis visa hur machokillar tar över allmänna utrymmen, som kollektivtrafiken. Alla betalar samma summa för att få åka tåg, buss, pendeltåg eller tunnelbana. Då borde också alla ha lika stor rätt till lika stor plats, utifrån ens egna försättningar.

Det kanske inte låter som ett betydligt problem när det finns våldtäkter, svält, misshandel, sexuella trakasserier och ojämn lön för lika arbete. Det är inte sant. I en värld som så tydligt präglas av en könsmaktsordning är alla små detaljer viktiga.

Vi är inte till för att berätta hur man ska eller inte ska sitta. Vi vill poängtera att tjejer och killar tenderar att röra sig på olika vis. Killar tar mer plats i många situationer, bland annat i kollektivtrafiken. Vi vill uppmärksamma och problematisera varför tjejer och killar sitter olika. Varför sitter den stereotypa machomannen bredare? På vilket sätt återskapar sättet man sitter i offentliga miljöer ett strukturellt maktöverläge för män?

Bakgrund

Macho i Kollektivtrafiken skapades från början som ett Facebook-sida. Vi var från början medvetna om att sidan skulle skapa motreaktioner, något vi uppmuntrade. Vi ville ha en diskussion om mäns till synes självklara rätt att ta plats och kvinnors bristande möjligheter till samma sak. Tyvärr var det inte det som hände. Istället fick skaparen av gruppen dödshot, utsattes för trakasserier och både sexistiska och rastistiska kommentarer var frekvent förekommande. När Facebook stängde ner gruppen startades istället hemsidan www.machoikollektivtrafiken.se. Vi låter oss nämligen inte hejdas.

Hemsidan är skapad av den fantastiska Ludvig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

18,977 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress