Macho i Kollektivtrafiken i Feministiskt Perspektiv

Macho i Kollektivtrafiken är mycket ärade över att ha blivit uppmärksammade av Feministiskt Perspektiv i deras artikel om #micromashismos

Ur artikeln:

“Små saker som görs systematiskt för att bevara kvinnors tillgänglighet för män, och som män gör för att slippa förändra sitt beteende i vardagslivet. Det kallas #micromachismos i Spanien, där ett blogginlägg om saken väckt stor respons.”

“Kännetecknande för micromachismon är att både vanan vid den och förnekandet av den försvårar motreaktioner. Ett svenskt exempel på aktivism mot micromachismo är Macho i kollektivtrafiken.

Där postas bilder på hur män breder ut sina ben över mer än ett säte i tunnelbanan och på bussar. De som ogillar tilltaget anser att det finns viktigare saker en feminist bör kritisera och hävdar sin rätt att sitta som de vill. Som Fille och Johnny i sina kommentarer:

”Tänker sitta mer bredbent än någonsin, mer bredbent än en Moskva-akrobat! Ert enda alternativ blir att antingen sitta i mitt macho-knä eller stå upp och dreggla över mitt vackra skrev, som ni ju egentligen önskar sluka.

Nä.

Helt seriöst: ni skämmer ut er själva och bidrar med dåligt rykte till de feminister som har en verklig agenda.”

”Word. Jag känner mig även väldigt feminin när jag sitter så tight med bena. Det gör att jag mår psykiskt dåligt av all iaktagelse och får sämre självförtroende. Detta kommer skapa obalans hemma hos mig och min fru, vilket i sin tur leder till en säker skilsmässa. Nej, jag brer gott ut mig till den utsträckning jag behöver i dessa redan trånga kollektivtransporter man tvingas åka i tid och otid.”

Precis som i den spanska diskussionen vittnar de svenska kommentarerna om hur micromachismon står för något som upprätthåller särskiljandet av könen utifrån en heterosexuell norm. Här finns också föreställningen att mannen behöver ha bättre självförtroende än kvinnan. Och ett sätt att uttrycka det är just genom att ta mer plats och inte bry sig om andra människors (kvinnors) bekvämlighet (i kollektivtrafiken).”

23 Dec 2011