Vanliga motargument

”Jag har rätt att sitta bekvämt”

Det har du visserligen. Men om din rätt att sitta bekvämt går direkt emot någon annans möjlighet att sitta bekvämt, varför ska just du få den rätten?

”Det är olagligt att smygfotografera” 

Inte då.

“Så sjukt trött på att ni kvinnor förväntar er få allt serverat för er”

Ja, det är verkligen ett problem att Sveriges kvinnor ligger som lata primadonnor och tvingar män att mata oss med vindruvor precis hela dagarna. Det finns ju verkligen inga rapporter från Socialsstyrelsen som säger att kvinnor generellt jobbar mer både på jobbet, inom ideella verksamheter och med hushållsarbete. Men Pär Ström skulle nog hålla med dig.

”Har ni inte bättre saker för er?”

Nej.

”Mitt paket är i vägen, det är inte fysiskt möjligt för mig att sitta på något annat vis”

Ifall du inte är fysiskt kapabel till att sitta rakt med benen på grund av att du får ont i ditt könsorgan bör du gå till din vårdcentral. Det låter som att du lider av en allvarlig form av pungbråck.

“Ni får väl säga till om vi stör er”

Är det upp till den enskilt utsatta att kräva sin rätt eller ska alla ta ansvar över att inte kränka eller trakassera någon annan?  Varför skulle det vara kvinnors ansvar att uppfostra män? Vi är av den starka övertygelsen att män inte alls är små hundvalpar som behöver bli tillsagda för att klara av att uppföra sig respektfullt utan att de allra flesta är kapabla till att känna empati.

“Jag tror verkligen att de flesta inte tänker på hur de sitter och just därför råkar de sitta bredbent.”

Vi tror inte heller att de flesta tänker på hur de sitter. Det är därför vi vill uppmärksamma och problematisera konsekvenserna. Att på ett konkret sätt visa: såhär sitter ni, så här ser det ut, visst är det sjukt, så hoppas vi att folk börjar ta ansvar över sitt sätt att sitta i kollektivtrafiken.

“Varför trycker ni ner män?”

Vi har inte haft som syfte att trycka ner eller hänga ut enskilda män. Vi vill demonstrera ett könskodat uttryck och problematisera vad detta får för konsekvenser, men också vad det symboliserar och uttrycker. Vi tvingar inte någon att skreva med benen – det väljer ni helt själva.

“Är ni arga för att ni innerst inne skulle vilja ha det paket män besitter?”

Nej. Vi är fullständigt nöjda med våra könsorgan.

“Att vi män sitter såhär beror ju på anatomi.”

Kvinnors och mäns bäckenbensbotten är inte så olika. Kvinnor har, på grund av möjlighet att föda barn, något bredare bäckenbensbotten. Det finns ingen medicinsk forskning eller vedertagen fakta om att män på grund av fysiologiska orsaker måste sitta bredare med benen. Att män sitter bredare är ett socialt inlärt beteende. Du kan alltså välja hur du ska sitta.

“Det är naturligt. Har ni ens frågat män vad de tycker?”

Näej. Men flashback verkar inte gilla oss. Men det tycker vi bara är gulligt.

“Jag kan inte sitta tätt med benen för jag riskerar att bli infertil/få sämre spermakvalitet/få prostataproblem”

Vid överdriven värme kan spermier få en något sämre förmåga. Att sitta med benen tätare är däremot inte en definition på överdriven värme. Pungens primära funktion är att reglera temperatur. Ifall testiklarna skulle bli så påverkade av kroppsvärme skulle du behöva undvika bastubad, kalsonger, byxor eller tempererade bassänger. Tack vare cremaster-musklen, många svettkörtlar och blodcirkulation (blodet som passerat pungen kyler ner det nya blodet) är  mannens kropp fantastiskt kapabel till att skydda sina spermier – oavsett hur du sitter i kollektivtrafiken. Är du ändå orolig för dina spermier föreslår vi att du börjar använda kjol istället. Det vädrar fint och du kan sitta rakt med benen.

”Killar ska hålla sig tillbaka och inte ta så mycket plats, men om de gör det blir de totalt ointressanta för tjejer.”

Vi är övertygade om att sitta respektfullt i kollektivtrafiken inte kommer resultera i att du kommer få ligga mindre. Alltså på riktigt. Gör en enkätundersökning.

”Om det nu handlar om respekt för medpassagerare och inte bara är en ursäkt att förlöjliga män med bilder på deras skrev på internet, så var jämlika och fokusera på respekt för medpassagerare.”

Macho i Kollektivtrafiken handlar inte om att fokusera på att människor som beter sig illa i kollektivtrafiken. Vi vill problematisera maskulinitet och hur den uttrycks i ett gemensamt utrymme med begränsat av plats. Annars hade vi kallat oss för ”Jättejättejättejobbiga människor i Kollektivtrafiken”. Och det gör vi ju inte. Men tack ändå.

“Detta är ett resultat av kvinnornas försök att trycka ner oss män, att de sen vill kränka oss genom att garva åt och fotografera våra skrev gör det helt oacceptabelt!”

Macho i Kollektivtrafiken handlar inte om män. Det handlar om maskulinitet. Vi tror att alla människor är kapabla till att ta ansvar. Även machomän. Vi är väldigt optimistiska på det viset.

“Jag tycker det är jobbigt när folk har mycket parfym, kan ni inte göra något åt det istället?”

Mh. Det tycker vi också är jobbigt. Vi lovar att stödja dig när du börjar arbeta aktivt mot fejkdoftindustrin.

“Hyss som detta alienerar bara män från jämställdhetsarbetet.”

Även män måste börja ta personligt ansvar över hur de behandlar andra människor i sin vardagliga miljö. Är det verkligen en sådan stor uppoffring att inte ta mer fysiskt utrymme än du behöver? Ifall du känner att det är det, tror inte vi att det är vi som har alienerat dig från jämställdhetsarbetet. Du har klarat av det helt själv. Grattis.

”Jag har för tajta byxor, det går inte att sitta på något annat sätt”

Investera i nya byxor. Dina nuvarande verkar inte passa.

“Tappa inte bort de viktiga diskussionerna med en sån här skitsak!”

Vi tycker inte det är en skitsak. Dessutom är vi övertygade om att man kan arbeta för jämställdhet och rättvisa på flera plan samtidigt. Normer om kön är någon som sitter djupt oss flesta, alla tänkbara problematiseringar och ifrågasättanden är viktiga. Men vi tycker inte att alla behöver tänka som vi. Ifall du tycker frågor om vem som tar och får plats i offentliga sammanhang är onödiga, men vad bra, då kan du jobba för något du tycker är viktigare. Om du vill ha tips på saker du kan göra, maila till oss så får du en lista. Vi har en jättelång.

Ps. Den innehåller inte att skicka våldtäktshot till kvinnliga debattörer. Om nu någon av er skulle få för sig att göra det.

”Det enda ni gör är att attackera ohyfsade personer som borde få en tillsägelse att sitta ordentlig.”

Man kan se Macho i Kollektivtrafiken som en förebyggande rörelse. Istället för att behöva ha en diskussion med varje machosnubbe som inte lärt sig att sitta ordentligt så låter vi dem ta ansvar över sig själva. Vi är nämligen övertygade om att även machokillar är vuxna människor som klarar av att förändra sitt beteende till det bättre.

”Åk till Afrika/Iran/Kina istället för Sverige är redan jämställt”

Sverige är knappast jämställt. Precis som överallt i världen förekommer våldtäkter, sexuella trakasserier, lön- och inkomstskillnader på grund av kön och våld i nära relationer. Precis som överallt i världen får kvinnor i Sverige mindre utrymme i klassrum, på styrelsemöten och i kollektivtrafiken.

“Ni är svenska låtsasfeminister som prioriterar mycket underligt vad gäller kvinnors rättigheter”

Vi tycker det är machokillarna som vägrar sätta sig ordentligt som prioriterar underligt vad det gäller kvinnors rättigheter. Bara för att det finns ett brett spektrum av jämställdhetsproblem betyder det väl inte att man inte kan förändra även det som verkar litet i jämförelse? Desto enklare att göra något åt, tänker vi.

“Män är förvisso makthungriga monster men män är också simpla djur som tar varje chans de får att ligga med en kvinna. Borde inte dessa två manlighetsinstinkter kunna komma i opposition här eftersom utbredandet av ens lekamen direkt skulle minska sannolikheten att en kvinna sätter sig bredvid vilket naturligtvis i förlängningen skulle minska mannens sannolikhet att få idka könsumgänge med denna kvinna?”

Eh. Ja. Något sånt. Kanske.

“Är det fel att vara vit och man?” 

Bara om du uppträder som en machostinnig, egoistisk människa.

“Ni slösar upp skattepengar!”

Macho i Kollektivtrafiken är varken statligt eller kommunalt finansierat. Men det var en bra idé.

“Kollade upp alla tjejerna som omnämns som medverkande i detta projekt på facebook och kan konstatera att samtliga är fula som stryk och inte ens har bröst. Inte konstigt man hatar män, när man inte kan få dom.”

Naaw. Gud vad gulligt av dig.

”Antar att denna sidan är på skoj.”

Nej. Vi är fullständigt allvarliga.


400 comments on “Vanliga motargument

 1. Er fixering kan säker förklaras genom psykoanalys, själv förblir jag lycklig och bitterfri.

 2. Tänker sitta mer bredbent än någonsin, mer bredbent än en Moskva-akrobat! Ert enda alternativ blir att antingen sitta i mitt macho-knä eller stå upp och dreggla över mitt vackra skrev, som ni ju egentligen önskar sluka.

  Nä.

  Helt seriöst: ni skämmer ut er själva och bidrar med dåligt rykte till de feminister som har en verklig agenda.

  • Word. Jag känner mig även väldigt feminin när jag sitter så tight med bena. Det gör att jag mår psykiskt dåligt av all iaktagelse och får sämre självförtroende. Detta kommer skapa obalans hemma hos mig och min fru, vilket i sin tur leder till en säker skilsmässa. Nej, jag brer gott ut mig till den utsträckning jag behöver i dessa redan trånga kollektivtransporter man tvingas åka i tid och otid.

   • Det är nog hög tid för dig att uppsöka en psykolog så att du får möjlighet att bearbeta din självbild och självkänsla så att du slipper hävda dig på andras bekostnad mer.

    • Word Maria, word.

    • Mats on said:

     Maria
     Vilka här är det som hävdar sig på andras bekostnad, tänk efter noga nu får vi se hur långt intelligensen tar dig :)
     Vem är det som gör denna sida och vilket budskap vill idioten sprida med den tror du? Räcker det inte med att titta på “motargumenten” för att inse vad det är för psykisk sjuk kvinna?

     • Svante on said:

      Mats: Det är knappast psykisk ohälsa att vara otrevlig. Tvärtom brukar människor med psykisk ohälsa vara oerhört trevliga för att inte hamna i trubbel, den typ av trubbel som många gånger var skälet till deras ohälsa.

      Det är debatt, och om Johnny lägger upp med “Jag känner mig även väldigt feminin när jag sitter så tight med bena. Det gör att jag mår psykiskt dåligt av all iaktagelse och får sämre självförtroende” får han väl skylla sig själv. Han målar ju upp sig som ett offer för andras uppfattning utan möjlighet att påverka sina egna tankar, det är inte min bild av maskulinitet (eller femininitet heller för den delen, bara offerskap).

      Ett offer skyller ofta på någon, och att skylla på någon hindrar människan att ta ansvar för den situation man befinner sig i. All min sympati och kärlek går ut till de som blivit utsatta för saker som gör att man har lätt att identifiera sig med denna roll. Men Marias råd att uppsöka psykolog är i allra högsta grad konstruktivt och inte angripande alls, till skillnad från din egen kommentar.

      Själv lägger jag min genusidentitet på högst åttonde plats, efter en rad andra faktorer, däribland partner, förälder, musikalisk, kristen, ledarskapsorienterad, nörd, och extrovert. Om man nu vill ha etiketter.

  • Kunde inte sagt det bättre själv. Helt fantastiskt hur människor kan vara så enfaldiga och oförmögna att se något från ett annat perspektiv.
   Varför sitta obekvämt när det inte stör någon annan än de som egentligen önskar att de vågade ta plats?

   • Problemet är att det faktiskt stör någon annan. MÅNGA andra. Det är bara egoistiskt och dumt att hävda sin rätt till komfort på andras bekostnad. Sitter du själv i en tunnelbanevagn är det självklart inga problem, men sitter du bredvid en annan människa tycker jag du ska tänka igenom ditt beteende och attityd. Kollektivtrafiken är till för alla, inte bara för machomän som får oss andra att känna oss marginaliserade och i vägen. Och JA, detta är en struktur, ett inlärt beteende som egentligen inte alls handlar om komfort. Jag blir så trött på denna oförmåga att se något från ett annat perspektiv.

    • Conrad Jonsson on said:

     Det här har ni säkert hört förut, men det behövs tydligen sägas igen.
     Av alla de problem som har listats upp på den här fina sidan så är alla blickar riktat mot hur hemska männen är.
     Män tar mer plats i samhället, får bättre lön, får mer utrymme i klassrummen m.m. Grattis. Problemet är inte att män tar för mycket plats, problemet är att kvinnor inte vet hur man tar plats.
     Om det här någonsin ska förändras så måste kvinnor lära sig att ta för sig, för män kommer inte att sluta. Dessutom hör jag ingen nämna någonting om att kvinnor får bättre betyg för samma resultat i skolorna, vilket leder till en större möjligthet till högre utbildning och i längden ett bättte avlönat jobb.
     Skärp er flickor små, och bli flickor stora istället, så att ni kan konkurera, för vi tänker inte sluta göra det.

     MVH Conrad

     • Conrad Jonsson on said:

      Jag glömde säga att jag saknar den feminist(som påstår sig arbete för ett jämställt samhälle) som tar upp det faktum att det är vanligare att en kvinna slår sin man, än tvärt om, i Sverige.

      MVH Conrad

     • Det är fult att ljuga Conrad ….det är INTE vanligare att kvinnor slår sina män, än tvärtom, i Sverige eller någon annan stans heller för den delen. I vilken lever du i? “Conrad-verkligheten”? Haha vilken pajas…

      p.s bilder ljuger inte.

     • Conrad,

      Jag blir så FÖRBANNAD när jag läser kommentarer som din. Om att tjejer inte vet hur man tar plats.Jag vet inte om du har hört talas om hur de flesta blir uppfostrade? Då ska jag tala om det för dig. Redan på dagis uppfostras flicor till att vara duktiga, tysta, snälla, inte skrika och att inte ta plats. Varför? Jo för att pojkarna tar så mycket plats, att om flickorna också skulle göra det skulle det bli kaos. Pojkar uppfostras till att ta plats, visa vilka dem är, vem som bestämmer, vem som är störst, bäst och vackrast. När man sedan kommer ut i livet med en sådan uppfostran är det inte lätt att bara ta plats av de män som vägrar att ge plats.

      Allt i livet handlar om att GE och att TA Conrad, det handlar inte om att jag som kvinna vill ta din plats, det handlar inte om att det ena könet är starkare eller svagare än det andra, det handlar inte om att trycka ner någon, det handlar om att se alla, ge alla den plats de behöver, låta andra komma fram, våga backa utan att tro att man förlorar respekt. Genom att respektera andra får man respekt och behöver inte skrika högst och synas mest.

     • Sofia on said:

      Ellinor,

      Om det är som du säger, är det väl ändå inget fel på männen utan på de som uppfostrar dem. Om det är där felet ligger, gå och fota det istället.

      Och om vi fortsätter följa detta tankesättet, borde vi istället lära kvinnor att ta mer plats,så som Conrad säger. För enligt dig handlar livet om att både GE och TA. Om då männen ska börja Ge mer, borde ju kvinnor börja TA mer. Det är dessutom inte rätt att säga att de sitter fel eftersom även jag, som kvinna, gillar att sitta som alla männen gör på dessa bilder.

      Ju mer jag läser på denna hemsida, ju mer hoppas jag att kvinnor inte tar detta som ett aktivt arbete för att nå jämlikhet. Detta är bara kvinnors fortsatta fega sätt att prata bakom ryggen istället för att stå upp och säga ifrån öga mot öga.

      Jag som kvinna ser lika många fel i kvinnans beteende som mannens, det är utveckling som gjort dessa felen och utvecklingen kommer rätta dessa felen och nya kommer nå ytan. Jag tycker att feminismen är en del av denna utveckling och blir ledsen över att se hur denna hemsida förstör feminismens rykte världen över; http://www.vice.com/read/swedish-feminists-are-so-bored-theyre-telling-men-how-to-sit-on-the-bus. Ledsen och arg.

  • Förmodligen kommer folk att tro att du är komplett galen (sant eller inte) om du skrevar värre än en Moskva-akrobat…men varsågod lilla vän skäm ut dig.

 3. Hihi! Roligt sätt att dokumentera en sak man stört sig på till o från. Det är intressant, det här, o jag tror det ligger så mycket mer än bekvämlighet i sättet att sära på benen kontra knipa ihop dem.

  • Ilksen Man on said:

   Nej det ligger faktiskt inte i något mer än bekvämlighet att sitta bredbent och om det stör dig så förbannat jävla mycket att män(och bara män tydligen) sitter bredbent i kollektivtrafiken kan du fan ta och säga till dom på plats för det är fan mycket lättare än att gå hem och sura om det över internet för det kommer aldrig göra någon skillnad. Jävla kärringbeteende.

 4. merparten av bilderna på sidan föreställer män(niskor) som breder ut sig, när det inte sitter någon bredvid. är det något ni vänder er emot?

  • Vi tycker alla får sitta hur dem vill. Vi vill göra människor medvetna hur machomän tar mer plats i kollektivtrafiken. Ibland går det direkt ut över andra trafikanter, andra gånger är det en representation av socialt kodad maskulinitet. Vi vill alltså uppmärksamma hur det tenderar att vara enklare för män att ta plats än vad det gör för kvinnor.

   • Macho Simon on said:

    Ärligt talat! Ska ni börja ta bilder på tjocka människor som tar mer än ett säte på tunnelbanan? Ska ni ta bilder på kvinnor som lägger sin väska på sätet bredvid sig? Ni påstår att alla ska få sitta som man vill! Om nu “män” tycker det är mer bekvämt att sitta bredbent, ska dom då inte få lov att göra det? Utan att någon bitter “feminist” ska ge dom skit för det?
    Sådana människor som ni som göra att ordet feminist används som ett skällsord!

    • Admiral Ganja on said:

     Precis, tjockisar och handväskor tar också plats och sänder ut en social kod. Koden tjockisarna sänder ut är att det är helt ok att äta bakelser tills man spricker men någon annan får betala hjärtoperationen. Sluta ta så mycket plats inom vården tjockisar!
     Handväskorna talar väl sitt tydliga språk, ägaren anser sig minst dubbelt så mycket värd som övriga resenärer och förtjänar en extra plats. Bredbenta män tar upp knappt 1,2 platser.

   • Ni får gärna kämpa för det ni tycker är rätt. Jag undrar bara hur ni ställer er till att mannens och kvinnans könsorgan är olika konstruerade. Mannens könsorgan sitter utanpå kroppen och tar utrymme mellan benen och mannen har lika lite avstånd mellan benen i grenen som en kvinna. Kvinnans könsorgan däremot, sitter inuti kroppen och infarten till dem är en öppning mellan benen, skyddad av hår, hudveck och slemhinnor.

    Jag tänker att män sitter bredbent för att ge plats åt sitt utanpåhängande könsorgan. Och att kvinnan ofta sitter med korsade ben för att skygga sitt organ från inströmmande luft och kyla som orsakar uttorkning och därmed ökar infektionsrisken.

    Blandar ni inte ihop två saker? Dels en macho attityd, dels att sitta bredbent. Jag tror inte mannen generellt, sitter bredbent för att han har en macho attityd. Jag tror att det kan finnas andra orsaker till att han sitter bredbent. I kampen för rättvisa tenderar feminismen att bortse från eller förminska biologins påverkan på människans beteende.

    Blir vår värld bättre av att vi vänder oss mot varandra? Vem är vår verkliga fiende? Hur skapar vi samförstånd, frid och harmoni? Gör vi det genom att ständigt påpeka varandras fel och brister?

    • så du menar att när jag som snubbe sitter med benen i kors, gör det för att förhindra att kall luft blåser in i min kuk? Och när en brud sitter bredbent gör det endast för att hon är dräktig? Vafals?

     Hiphopbrudar sitter väl bredbent ganska ofta, inte drabbas väl de särskillt ofta av infektioner och blåsljud i underlivet? Indiesnubbar som sitter med benen i kors drabbas väl inte särskillt ofta av pungbråck.

     Jag som snubbe blir nog jävligt mycket mer irriterad av att andra snubbar sitter så bredbent att de tror att de borde köra paketet på en skottkärra, då jag av egen erfarenhet vet att det går att sitta hur som helst, oavsett om könet sitter utanpå eller förvaras inuti kroppen. Skärp dig Sara!

     Jag tycker att det är en bra kampanj som de facto belyser att vi inte behöver vara så macho, det handlar bara om vilken utstrålning man väljer att ge.

     • Det finns egentligen större orsak för kvinnor att sitta bredbenta. Tajta byxor och dålig lufttillströmning på grund av att man sitter med benen i kors hela tiden (överdriven hygien osv) kan ge svampinfektioner.

     • Conrad Jonsson on said:

      Killen du missade helt hennes poäng, läs igen, och sluta skämma ut dig på internet. Hon är på din sida.

    • Ja, du har helt rätt! Det är väl tom så att kvinnor har bredare höfter, och därför i många fall mer utrymme mellan benen, samt inget uthängande könsorgan. Sen ser jag inte vitsen i att problematisera att nån sitter och brer ut sig när det finns plats, och ingen sitter bredvid. Tjejen bakom sidan tycks se det som ett problem även då ingen drabbas. Som att de tvingats på ett maktutövande för att de råkat se nån sitta bredbent när han inte är ivägen för någon. Det känns lika löjligt som att man skulle se det som ett maktstrukturellt problem när någon lagt upp sin väska på sätet bredvid. Så länge de flyttar på den när någon vill sitta är det ju inget problem.
     En gång lurades jag av just detta, då jag precis dejtat min dåvarande flickvän första gången. Vi åkte tåg hem till henne, och satte oss där det var tre säten i bredd. Hon satte sig först, och ställde väskan på sätet bredvid sig, varpå jag inte vågade sätta mig precis bredvid. Så där satt vi med ett säte emellan. När vi kom hem till henne undrade hon varför jag inte satt mig bredvid, och trodde att jag inte var intresserad. Jag sa att jag inte trodde hon var det då hon ställt väskan ivägen. Vi blev tillsammans samma kväll. :) antagligen var hon så van att ha väskan där att hon inte tänkte på att den avskräckte mig… Lite kul anekdot.

   • Du har inte fått kuk nog helt enkelt

   • Många bilder ni använder är det en man som sitter utan någon bredvid sig, men dock medresenärer mittemot dem. Jag tycker snarare att en bresande man i dessa fall tar mindre plats än de behöver (slipper ha knäfäktning med er stackars tjejer (läs: idioter).

    Om ni slutar gnälla på småskit samt slutar bete er som avundsjuka feministsvin ska ni se att ni kanske någon gång lyckas hitta en roll som passar er.

 5. Angelica on said:

  Hurra vad ni är bra! Varenda bidrag till att få folk att öppna ögonen för de ojämlika maktstrukturer som påverkar oss alla får mig att hoppa högt av glädje!

  • Helena Björklin on said:

   Jag blir också glad! Smart och kul. Vi påpeka att det är ännu värre att sitta mitt emot än bredvid. När man måste in mellan motstående persons ben. Det är bara för intimt för min smak. Sitter i stället med benen utåt gången där man i stället måste parera för förbipasserande. I grunden handlar det om att visa allmän hänsyn och respekt. Tonåringar, ok, jag förstår. Men vuxna män? Helena

  • Conrad Jonsson on said:

   Fast du förstår ju inte hur fel det här slår ut. Allt det här gör är att sätta ytterligare en stämpel på feminister som idioter och få oss män att stänga våra ögon, för att använda din metafor. Det här är inte ett seriöst problem, det är inte ens sant att man sitter så för att man är matcho. Det är inte en maktstruktur. Jag sitter på det viset nu, framför min dator. det är så jag sitter.

   Jämställdhet är lysande. Sånt här motverkar bara processen mot ett jämställt samhälle genom att säga att män är problemet. Jag ska citera en väldigt bra historiker och genusvetare
   “Män förtrycker inte kvinnor- samhället förtrycker kvinnor”

   Och seriöst, det är ett större problem att klasskillnaderna ökar i vårt samhälle än skillnaden på män och kvinnor. Om vi vill ha en seriös jämställdhetsdebatt borde vi prata om det.

   • Ja det är helt rätt som du skriver att det är samhället som förtrycker kvinnor. Men om du ska skriva det måste du även förstå att vårt samhälle är uppbyggt av strukturer och dessa strukturer är oftast mansdominerade. Varför är det då så fel av dessa administratörer på denna sida att bara uppmana män att även de ska ta sitt ansvar i denna samhälleliga struktur vi lever i. Denna sida handlar inte om huruvida män eller kvinnor har rätt att sitta hur de vill eller inte, det handlar om denna struktur som tillåter män att ta mer plats än kvinnor. Kvinnor försöker ta sin roll i denna struktur genom att uppmana allt fler människor att SE denna struktur och därmed göra en skillnad genom att uppfostra kommande generationer att se denna struktur och därmed även kunna göra en skillnad som gynnar såväl kvinnor som män.

    Och tro inte för en sekund att feminister som skriver om jämställdhet inte vågar ta konfrontationerna i verkligheten med, för det gör de alldeles säkerligen, precis som jag och mina väninnor gör varje gång vi ser/upplever orättvisor vad de än må handla om. Problemet är att ingen vill lyssna utan istället avfärdar oss som känslomässiga vrak som hatar män, när vi i själva verket älskar män, män som ser oss som deras jämlikar.

    För övrigt tycker jag som feminist att det vore trevligt att leva i ett samhälle där det inte ens vore nödvändigt att använda en sådan liten ofarlig metod som denna för att försöka få människor att öppna upp ögonen för den struktur som finns rakt framför ögonen på dem. För mig som feminist vore det hemskt trevligt om alla människor bara kunde respektera varandra oavsett det handlar om fysisk plats eller om det handlar om orättvisa löner för kön, etnicitet, sexuell läggning eller utseende. För mig som feminist handlar detta om att man inte ska behöva bara TA och förvänta sig att andra måste ta ännu mer för att komma någonstans. För mig handlar det om att respektera alla och därmed ge lika mycket som man tar för att kunna samarbeta.

    Detta samarbete skulle i sin tur en dag kunna resultera i ett samhälle där ingen behöver debattera för sina rättigheter oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, utseende, religionstillhörighet eller vad annan folkgrupp det nu skulle kunna vara som andra människor anser sig ha rätten att utsätta för någon typ av oförrätt.

    Det enda vi kvinnor kräver är att få vara med i samarbetet av uppbyggnaden av framtiden i lika stor utsträckning som männen, inte att ta er plats. Så snälla hjälp oss att ändra denna struktur som även män drabbas av istället för att motverka.

 6. Jag förstår absolut tanken bakom detta, att det är respektlöst att inte lämna plats åt andra som vill sitta bekvämt. Men som någon här ovan har sagt, de flesta ser ju ut att vara individer som brer ut sig på en plats där det inte sitter någon annan… Sen, att kalla detta för trakasserier och kränkningar är bara dumt och ytterligare ett tecken på de lättkränktas samhälle som verkar råda just nu. Att trakassera och kränka någon är olagligt, att sitta bredbent är dumt men knappast olagligt. Kalla sakerna vid deras rätta namn, annars blir det svårt att bli tagen på allvar.

 7. Tänk om det ÄR så att män faktiskt naturligt sitter lite bredare, men att kvinnor naturligt sitter med benen tätt ihop för att de helt enkelt alltid gjort det, eller behöver göra det (kjol, t.ex)?

  Jag sitter just nu på min kontorsstol, avslappnat och normalt, och se på fan, mina ben går isär! Det har ingenting med machismo att göra, eller genus. Det är min kropp, det är så den ser ut och så den fungerar. Jag är även en liten smula överviktig, tänker ni skriva en blog om hur mycket mer plats jag tar upp på tunnelbanan pga. det? Inte? Varför inte? Är min tillfälliga bredbenhet bara intressant FÖR att jag är man?

  Jag är alltid öppen för diskussion, men antingen har man en åsikt eller ett motiv, eller så har man det inte. Att bara göra en blogg “för att”, och låtsas som att det inte har något med något att göra egentligen är lite dumt. Antingen står ni för att ni tycker MÄN sitter dåligt, eller så slutar ni fotografera mäns skrev helt i onödan.

  Btw, om jag fotograferar kvinnliga skrev på tunnelbanan, tillhörandes kvinnor som sitter det minsta bredbent på sina säten (och förutsatt att jag inte blir anmäld, nerspöad av vakter och sen registrerad som sexförbrytare), lovar ni att lägga upp bilderna då?

  • Feminist=pucko on said:

   Haha vore fantastiskt roligt om de gjorde det, men tror deras aggressioner är riktade enbart mot människor mer XY-kromosomer, så det lär nog inte publiceras några bredbenta-tjejbilder.

   Innebär det här att man skall starta en WordPress-sida med bilder på alla tjejer som tar upp ett extra säte med deras handväskor i kollektivtrafiken?? =)

   • “Innebär det här att man skall starta en WordPress-sida med bilder på alla tjejer som tar upp ett extra säte med deras handväskor i kollektivtrafiken?? =)”

    LIKE

  • En annan kille on said:

   Du skriver: “Jag är alltid öppen för diskussion, men antingen har man en åsikt eller ett motiv, eller så har man det inte.”

   Tror du har missat att en central poäng med att studera inlärt socialt beteende är att studera just det som sker omedvetet…

 8. ska också sitta mer bredbent än någonsin, och smyg fotografera tjejernas kjolar framför mig.

 9. Åh, jag älskar er! Jag älskar också hur irriterade de flesta (män?) blir… Vi är väl inte så vana att bli omdiskuterade. Antar att det är bekvämare att diskutera andra… Heja heja heja! Ni är grymma!

  • Har inga problem att bli varesig omdiskuterad eller ifrågasatt, men det ska finnas en poäng med det. Att publicera bilder på mäns skrev och sen påstå att “man får sitta som man vill” så länge man inte är något som de godtyckligt dubbar “machomän”? Bara intetsägande och korkat. En annan person (med ett väldigt tråkigt namn) påpekade helt rätt att man även borde ifrågasätta kvinnor med handväskor. Gör man det? Inte direkt. Skulle man få beröm av människor som de som driver denna blogg ifall man gjorde det? Tveksamt.

   OM vi nu ska göra det här till någon slags “genus-medveten” jämlikhetsgrej, låt oss isåfall vara jämlika. Gör det inte till en grej att bara MÄN sitter bredbent (för det gör faktiskt kvinnor också), antyd inte att alla MÄN saknar respekt för sina medpassagerare, och göm er inte bakom hittepå-beskrivningar som “machoMÄN” för att berättiga ert fjanteri. Om det nu faktiskt handlar om respekt för medpassagerare och inte bara är en ursäkt att förlöjliga MÄN med bilder på deras skrev på internet, så var jämlika och fokusera på respekt för medpassagerare. Det här ni gör nu? Inte det. Inte ett slag för jämlikhet eller förståelse heller. Inte mycket av något alls, faktiskt.

   • Är det du som bestämmer när det finns en poäng med något eller röster alla män om sådant? Det är ju intressant att du uttrycker dig som att din åsikt är sanningen. Eller nej vänta! Det var inte alls intressant, det var faktiskt ganska uttjatat #diskuteramedmänöverlag

   • Jag tror att ett av feminismens problem är att (åtminstone vissa grenar av den) vill påstå att mannen och kvinnan ska vara likadana. Inte att vi ska komplettera varandra eller hjälpas åt, utan att vi ska vara likadana. När vi då inte är det (av naturliga anledningar), så hackar man ner på den andres beteende – sitta bredbent, varför gör du det, du tar min plats/ha stora handväskor, vad onödigt, du tar min plats. Kan inte män få sitta bredbent och kvinnor få ha stora väskor, så har vi gått jämnt upp?

    Och om enskilda individer inom grupperna män och kvinnor vill göra något annat än de generella beteendena, så borde inte det störa andra individer inom grupperna, utan kunna respekteras.

    Låt oss säga att det är kvinnor som tycker att män borde låta bli att sitta bredbent. Kan samma kvinnor kräva att de ska börja använda stora väskor också? Det handlar ju ofta om att vi ska vara likadana, inte om att vi ska komplettera varandra och gå jämnt upp i slutändan.

    Det är ju så förtvivlat provocerande att män och kvinnor skulle vara olika konstituerade. För då kan ju någon uttnyttja det och ta makten över den andra. Nej, då är det bättre att jämt och ständigt hävda att vi är likadana (män och kvinnor) eller åtminstone ska vara det. Hade vi varit olika hade vi behövt ta hänsyn till och respektera varandras olikheter. Om vi är lika räcker det med att bara hävda vår rätt.

    Vilket är svårast? Vilket är mest medmänskligt?

    • Varför är det just “män” och “kvinnor” som ska komplettera varandra? Och NÄR blev önskan om att vi ska kunna hjälpa och respektera varandra ett uttryck för att alla ska vara likadana? Alla ska inte vara likadana men alla ska ha samma möjligheter. Idag har inte alla samma möjligheter, delvis p.g.a. de olika könsrollerna som finns.

     Män och kvinnor ÄR olika konstruerade.. socialt! Varför tror du att den här sidan existerar? Den finns till för att peka just på skillnaderna som finns mellan folk som blivit uppfostrade som män och folk som blivit uppfostrade som kvinnor. Den finns till för att peka på det faktum att många drar nytta av dessa skillnader medan många andra får stå tillbaka.

     • Och så har vi ju de rent fysiska olikheter som finns, som inte är resultatet av något socialt. Vi är anatomiskt olika och det går inte att komma ifrån. Kul att någon har frågat två läkare på SÖS om det finns anatomisk orsak till varför män ofta sitter bredbent. Jag hugger mot med en sjukgymnastexamen i botten och en “shit load” med studier i anatomi och fysiologi i USA och Australien ovanpå det: Det finns anatomiska skillnader som gör att män naturligt sitter med benen bredare isär! Det har med bäckenets och lårbenens utformning att göra, samt med muskulaturen och att kvinnor generellt har en större rörlighet i lederna än män.

 10. Charles on said:

  Ett flertal av dessa övertramp är ett resultat av låga säten och långa människor.

 11. Johan Fredriksson on said:

  Klart det finns män som anser att det är macho att sitta och tokskreva men era generaliseringar är ju inte av denna värld, värre överanalysering kan jag inte komma på..
  Jag kan lova att 99% av de män som fotograferats och kränkts i detta fall sitter så ur bekvämlighetssynpunkt och inget annat. Sen att det är ett väldigt bra sätt att korta av de alldeles för långa lårbenen mot sätet framför gör det bara ännu mer naturligt.

  Att kalla detta en del i kvinnokampen får mig att kräkas, ni sätter käppar i hjulen för er själva och mig som faktiskt också strävar efter jämlikhet i samhället.

  Ska fan starta en kampanj på samma nivå bara för att visa hur jäkla dumt det är:
  “jag anser att tunnelbanesätena är kränkande mot oss män då de uppenbarligen inte är konstruerade för att passa våra kroppar. Två fullvuxna normalbyggda män får inte plats bredvid varann då sätenas bredd är på tok för liten i förhållande till axelbredd, att vi dessutom inte kan sitta normalt mitt emot varann utan att skreva känner jag är kränkande. Jag vill inte blotta mitt skrev för okända människor i kommunaltrafiken. Detta är ett resultat av kvinnornas försök att trycka ner oss män, att de sen vill kränka oss genom att garva åt och fotografera våra skrev gör det helt oacceptabelt!”

  Hade motsvarande “förtryck” drabbat kvinnor så hade det fått enormt genomslag och SL hade varit tvungna att konstruera om alla sina tunnelbanevagnar, nu när det är män som blir lidande kan vi garva åt det..

  Lägg av med det här tramset och fokusera på riktiga problem, sluta sabotera er egen kamp..

  • Nichlas Winmalm on said:

   Tänkte själv skriva något liknande, men du formulerar det så väl! Förstår symboliken gällande machomän som skrevar och tar plats och tycker själv att machomän kan vara grymt störiga. Jag känner mig alltså inte kränkt som man över detta, men det är så larvigt och jag tycker att det sorgligt nog förstör för den feministiska kampen.
   Detta känns ungefär lika dumt som Nogger Black-tramset, som gjorde att folk fick svårt att ta debatten om rasism på allvar.

   • Japp! Hela den här sidan håller en nivå som är låg på riktigt. Jag är för jämställdhet på så vis att vi ska ha lika rättigheter, skyldigheter och lön för samma jobb osv. Men sånt här hjälper inte den kampen ett smack!

  • Är det smart att uttrycka sig när man inte vet skillnaden på jämlikhet och jämställdhet. Har i över 40 år arbetat med jämställdhetsfrågor och varje gång man uttrycker det minsta av kritik till en man blir han oerhört upprörd och förvånad över hur han kan bli ifrågasatt.
   En man gör sig alltid rolig på andras bekostnad, en kvinna på sin egen.

   Sluta att ta er själv på så stort allvar. Det är ju patetiskt, MEN jag gissar att det ligger i den underlägsenhet i naturen skapat åt mannen. Att föra människosläktet vidare räcker med en man, men minst 100 kvinnor. Vore det tvärtom skulle mänskligheten dö ut. Sug på den du lille man.

   • Men vänta lite nu, hur kan du jobba med jämställdhetsfrågor om du här sitter och hånar mannen genom dina kommentarer, då är det verkligen inte jämställdhet du jobbar med utan någon form av avsky mot mannen. Jämställdhet handlar väl inte bara om mannen? Handlar väl även om kvinnan så om du nu ska kunna jobba med jämställdhet ska du väl försöka sätta dig in i bådas situation för män kan även också ha problem med jämställdhet ska du veta! Jämställdhet=Kvinnor? Nej..

   • Var detta ett försök att visa hur kampen för jämställdhet ska gå till? Genom att kalla män för underlägsna? Om du diskuterar på det viset i ditt jobb kan jag förstå att du stött på mothugg! Och det med rätta.

   • Förövrigt gällande hur många män och kvinnor som behövs för att föra människosläktet vidare undrar jag hur du resonerar kring antalet kvinnor som behövs? Tittar man på folkvandringar och genetisk forskning så pekar forskningen på att den huvudsakliga finska befolkningen i ett skede härstammar från bara 8 kvinnor… Inte hundra, och denna grupp klarade sig uppenbarligen bra!

   • Kille on said:

    Om det är denna inställning som du har utstrålat under ditt 40 åriga arbete med jämställdhetsfrågor så borde du ha fått sparken för länge sen. Den feminism du förespråkar är egentligen manshat där du drar ordet feminism i gruset och förstör för alla som kämpar för ett jämställt samhälle.

    Hela den här sidan är ett skämt som visar vilken förskolenivå det är på en del såkallade feminister.

    Alla har rätten att sitta bekvämt samtidigt som man ska respektera andras rätt till detsamma. Vissa kanske tar onödigt med plats men då får man säga till alt sätta sig och på ett vänligt sätt knö in sig så man får den plats man behöver. Vare sig det är en väska där eller om nån sitter brett/snett.
    Man kan väl inte få allt serverat på fat. Jag förväntar mig inte att få en plats utan att efterfråga det/visa att jag vill sitta där.

    Samhället kommer inte bli jämställt förrens kvinnor vågar säga till i såna sammanhang. Sånt ligger i uppfostran/personligheten och det är där man borde lägga ner all den energi som slösas bort här…

   • Några ställen i världen är plågade av tvångsäktenskap, våld i hemmet, våldtäkt inom äktenskapet, religiöst undertryckande av kvinnor, och män som kastar svavelsyra i ansiktet på kvinnor utan anledning.

    I Sverige sitter nån hipster queen og bloggar om att svenska män särar och sträcker för mycket på benen i tunnelbanan.

 12. SciOque on said:

  Ni har inte ännu bemött att det är dåligt för blodcirkulationen och fertiliteten att sitta med benen tätt ihop eller i kors.

  Det gäller ÄVEN KVINNOR skall nämnas.

  Dessutom är det faktiskt obekvämt för testiklarna när man sitter med benen ihop, alla män upplever dock kanske inte detta. Hursomhelst kan jag beskriva min obehagskänsla enligt följande:

  1. Dels sker en värmeöverföring till testiklarna från låren, där två av kroppens största artärer löper och muskulatur finns (d.v.s. mycket värmegenerering). Det finns rikt med värmereceptorer i pungen eftersom den inte får bli för varm, och jag kan därför känna av en temperaturökning mycket fort, och denna upplevs som obehaglig.

  2. dels kan man helt klart uppleva en viss obehagskänsla av kontakten som uppstår när testiklarna går ihop eller en testikel och lår går ihop.

  3 dels kan man under varma dagar ha mycket pungsvett, då är det viktigt att underredet inte sitter för tätt ihop eftersom detta, som redan förklarat i punkt 1, genererar värme, vilket bara förvärrar pungsvettningen. Dessutom kan pungen klibba sig till låren och till viss del, men ganska liten, till mellangården.

  4 dels börjar man ibland få en erektion och man kan minska risken för en fullständig erektion genom att vresa på benen (det här är förövrigt ett gammalt tips jag fick av min skolsyster, så medicinsk kompetens ligger även bakom detta argument).

  Det finns alltså hälso- och hygienskäl till att vresa med benen, i förlängningen psykologiska eftersom man känner sig bättre när man får vresa.

  Glöm inte heller att det finns en socioekonomisk aspekt, de som har mycket pengar åker ju istället taxi, eller kör bil själv, vilket alla inte har råd med. Det är ju så här i samhället som helhet faktiskt när allt kommer omkring, de med pengar har råd till t.ex. god hälsa medan de som inte har det ska “tolerera” en sämre hälsa på grund av diverse anledningar. Låt säga att de som inte har råd med att åka taxi till jobbet varje dag får vresa när de åker med kollektivtrafiken. Då har vi tagit ett litet steg mot ett mer rättvist samhälle.

  Med vänliga hälsningar

  SciOque

  • Vi kvinnor trivs däremot med att knipa hela dagarna i ända, och ger oss inga andra besvär är svamp. Men det har jag så gärna. #detärsåsyndommännen

  • Jag undrar helt seriöst och utan ironi hur det går till när män kör bil, om mannens könsorgan nu är så känsligt som beskrivs ovan och i flera andra kommentarer på den här sidan. Jag har inte märkt att någon man, efter att ha satt sig bakom ratten, lyft upp paketet för att det annars blir inklämt mellan benen. Hur bredbent kan man egentligen sitta och ändå köra bil säkert? Räcker det inte att sitta som när man kör bil, även på bussen?

   Vill också tillägga att man på den här sidan (trots missvisande bilder) nog inte avser en normal och avslappnad bredbent sittposition som inte stör någon. Så sitter jag som är kvinna också, om jag inte är ivägen för någon medpassagerare och oavsett om jag har kjol eller ej. Jag har ganska breda lår och försöker därför snarare sitta rakt på sätet, så att jag inte sitter över någon annans plats. Knäna ryms bra i en normalbred position. Det överdrivna bresandet är bara pinsamt och onödigt.

 13. 193lång on said:

  Ja, kan själv intyga att de flesta transportmedel inom kollektivtrafiken är designade så att jag måste antingen sitta snett över 2 säten, eller med 1 ben ute i gången. Vad anser feministerna här på sidan att jag jag skall göra åt mitt fysiska handikap som gör att jag utövar maskulin makt på min omgivning? Skall jag klämma ihop axlarna också eftersom att jag är bredaxlad i tillägg? Jag sitter nämligen normalt sett ut över mitt säte så med.

  Jag kommer aldrig att sitta och klämma ihop mina ben, heller inte lägga det ena benet över det andra, knä över knä, dock gärna fot över knä, så att man får ett gott V i skrevet så att det inte blir varmt, klämmande och obehagligt. Att ni som tjejer påstår att man är tvungen att ha ett eller annat problem med sin pung/penis för att det skall vara obekvämt/göra ont att sitta som ni generellt gör visar bara på er totala brist på kunskap och respekt för det motsatta könet, och hur skall ni faktiskt kunna få full förståelse hur det är att ha en pung och penis, utan att själva ha det? Precis som jag som man aldrig kommer kunna veta hur det är att ha mens/föda barn.

  Nej ursäkta mig för att spaghettimonstret gav mig den kropp jag har, och att tillverkarna till transportmedlen anpassade dessa utefter individer som är under 170-180 cm.

  • Jag har både pung och penis och jag är längre än 180 cm. Det är inga som helst problem att sitta med benen ihop. Det är bara vana.

 14. Feminist on said:

  Tänkte till en början skriva något för att försöka få er att lägga av med det här larvet, jag kom sedan på att det kanske bara är bra att så pass dumma människor bränner sin energi på något helt onödigt.
  Med lite tur slipper vi er inom den riktiga kampen mot diskriminering, ni kommer aldrig någonsin tas seriöst efter ett snedsteg som detta.

 15. Det ironiska i det hela är att ni kränker män i syfte att uppnå jämlikhet, tycker det är aningen motsägelsefullt.
  Faktum är att ni faktiskt har fel i det ni säger, är det inte dags att inse det och bara glömma allt?
  -Visst, stolthet i all ära men det här är ju bara töntigt.

  • Varför är det kränkande att påpeka ett socialt beteende? Jag är man och känner mig inte kränkt utan har, tack vare den här sidan, blivit påmind om mitt eget inlärda sätt. Vad exakt har de fel i?

   Jag sitter så bekvämt med min kära pung inklämd mellan mina lår. Alla borde testa! Det är det nya!

 16. en dominanerande jävel on said:

  Tunnelbanan är inte en allmänplats.. idioter!

 17. ”Jag har rätt att sitta bekvämt”

  Frågan är vem det är som har rätt att sitta bekvämt. Om din rätt att sitta bekvämt går direkt emot någon annans möjlighet att sitta bekvämt, varför ska just du få den rätten?

  Varför ska då “Någon annan” få den möjligheten att sitta bekvämt men inte jag, går ju att vända erat argument 180 grader till “Machons” fördel!

  Idioti

 18. Viktor on said:

  “Vi tror på en värld där kön inte spelar roll för vilka möjligheter, rättigheter och skyldigheter vi har. Manligt, kvinnligt, makt och ickemakt skapas av sociala konstruktioner. Vem som får och tar makt är inte ett biologiskt faktum utan något som sker och återskapas av oss alla.”

  Ändå trycker ni ner män?

  Varför publicerar ni inte era namn? Hur kontaktar man er?

 19. Skulle vara trevligt om “admin” kunde delta i diskussionen lite mer, istället för att bara ignorera all rimlig kritik som framförts hittills.

 20. Lars Backman on said:

  Det här är så barnsligt så jag vet inte vart jag ska ta vägen… Av alla världens problem så väljer ni att lägga tid energi på att jag som man tar upp för mycket plats i kolektivtrafiken..
  Är det så svårt att ställa frågan: “Ursäkta men kan jag få sätta mig här?”

  Så svårt är det inte och svaret på den frågan kommer ytterst sällan vara Nej…

 21. Jag tycker det är lite roligt jag. “Feminister” hittar alltid på såna pitoreska tokigheter. Men sammtidigt känner jag mig lite hotad, ni har ju verkligen rubbat fötryckar-patriarket i grunden med alla era bilder på folk som läser tidningen och leker med mobilen(kanske en vag fallos metafor? SVIN!).

 22. George on said:

  vart är världen påväg? kan ni ägna er åt riktiga problem? dra till Iran och snacka om jämställdhet!
  Feminism har blivit en jävla trend, det är ju bara löjligt det ni håller på med…

 23. Ni förstår väl att ni bara bidrar till en feministisk backlash genom att fåna er såhär?

  Det är tom värre än den där kvinnliga folkpartisten som ondgjorde sig över att på dom nya sedlarna så var det sammanlagda valören av sedlarna med män på högre än sedlarna med kvinnliga motiv.

  Det har varit en ganska strid ström av feministiska självmål den senaste tiden. Det här är bara ett i raden…

  Men för all del, fortsätt lägga upp bollen på straffpunkten för era meningsmotståndare. Fortsätter ni såhär kommer ordet feminist att räknas som ett skällsord snart

 24. SciOque on said:

  “Vid överdriven värme kan spermier få en något sämre förmåga. Men eftersom spermier bildas precis innan utlösning kommer din spermaproduktion endas påverkas om du har sex ombord på tunnelbanan. Vilket vi inte rekommenderar av juridiska skäl. Därför kan du nog sitta med benen i kors.”

  Nu gör ni bara er själva till åtlöje.

  Nej kära vänner, spermier bildas inte precis före utlösning (det tar ett par månader för en spermie att bildas). Och med spermier, om någon ens nämnt termen i tidigare inlägg, åsyftas i medicinska studier även även differentierande celler i testikeln.

  Flera läkare har av ovanstående anledning varnat män för att utsätta sina testiklar för allt för höga temperaturökningar eftersom detta kan ge BESTÅENDE men.

  Er uppenbara okunskap kring den manliga anatomin är direkt pinsam. Ni har gjort er till åtlöje.

  Med vänliga hälsningar

  SciOque

  • En frisk man producerar upp till 160 miljoner spermier per dygn. Det är ungefär 1800 per sekund. Mognadsprocessen tar dock cirka tre månader. Men könsmogna män producerar spermier konstant. Annars skulle män bara kunna göra någon gravid var tredje månad.

   Pungens primära funktion är att reglera temperatur. Ifall testiklarna skulle bli så påverkade av kroppsvärme skulle du få undvika bastubad, kalsonger, tempererade bassänger eller varma bad. Faktum är att mannens kropp är fantastiskt kapabel till att skydda sina spermier. Oavsett hur du sitter.

   • SciOque on said:

    Har du ens läst källan jag publicerat?

    Det känns lite meningslöst att få grundläggande biologi förklarat av en person som kan mindre om biologi än mig själv. Det är exakt vad jag upplever just nu. Till exempel skrev ni att “Vid överdriven värme kan spermier få en något sämre förmåga.”

    Mer korrekt borde ni ha formulerat det på följande vis: “Det räcker med en ökning på 1 celsiusgrad för att 40 % av alla spermier ska dö.”

    Låt säga att en temperaturökning på en celsiusgrad dödar 40 % av alla spermier i pungen. Hur lång tid tror du då att det tar för ett par i 30-årsåldern att bli gravida? Det tar tre månader det vill säga tiden det grovt räknat tar för den vanliga spermanivån att återställas, rätta mig om jag har fel.

    Beakta därefter att du behöver många spermier för att göra en kvinna gravid. Alltså inte ens teoretiskt sett en spermie, eftersom övriga spermier hjälper den spermie som befruktar ägget att ta sig in enligt senaste teorier. Det spelar med andra ord liten roll om 10 % av varje mognadsnivå överlever, sannolikheten att en så liten mängd mogna spermier ska befrukta ett ägg är liten, se källan Dr. Yefim R. Sheynkin i mitt tidigare inlägg.

    Och som jag tidigare nämnt varnar läkare för bestående skador på testiklarna vid för mycket värmeexponering och INNAN ni svarar detta stycke tänk ackumulativt. Tänk matematiska formler S = f_1 + f_2 .., f_n tänk flera faktorer som samverkar, inte bara män som sitter med benen tätt ihop, utan män med åtsittande kalsonger samt byxor, mobiltelefon i byxfickan, bärbar dator i knät et cetera som sitter med benen tätt ihop.

    För varje faktor som tas bort förminskas risken att svenska män drabbas av bestående infertilitet. Det ni föreslår är att vi lägger till en faktor, det vill säga ökar risken för bestående infertilitet. Förstår ni vad jag menar?

    • SciOque on said:

     Har du ens läst källan jag publicerat?

     Det känns lite meningslöst att få grundläggande biologi förklarat av en person som kan mindre om biologi än mig själv. Det är exakt vad jag upplever just nu. Till exempel skrev ni att “Vid överdriven värme kan spermier få en något sämre förmåga.”

     Mer korrekt borde ni ha formulerat det på följande vis: “Det räcker med en ökning på 1 celsiusgrad för att 40 % av alla spermier ska dö.”

     Låt säga att en temperaturökning på en celsiusgrad dödar 40 % av alla spermier i pungen. Hur lång tid tror du då att det tar för ett par i 30-årsåldern att bli gravida? Det tar tre månader det vill säga tiden det grovt räknat tar för den vanliga spermanivån att återställas, rätta mig om jag har fel.

     Detta beror på att du behöver många spermier för att göra en kvinna gravid. Alltså inte ens teoretiskt sett en spermie, eftersom övriga spermier hjälper den spermie som befruktar ägget att ta sig in enligt senaste teorier. Det spelar med andra ord liten roll om 10 % av varje mognadsnivå överlever, sannolikheten att en så liten mängd mogna spermier ska befrukta ett ägg är liten, se källan Dr. Yefim R. Sheynkin i mitt tidigare inlägg.

     Och som jag tidigare nämnt varnar läkare för bestående skador på testiklarna vid för mycket värmeexponering och INNAN ni svarar detta stycke tänk ackumulativt. Tänk matematiska formler S = f_1 + f_2 .., f_n tänk flera faktorer som samverkar, inte bara män som sitter med benen tätt ihop, utan män med åtsittande kalsonger samt byxor, mobiltelefon i byxfickan, bärbar dator i knät et cetera som sitter med benen tätt ihop.

     För varje faktor som tas bort förminskas risken att svenska män drabbas av bestående infertilitet. Det ni föreslår är att vi lägger till en faktor, det vill säga ökar risken för bestående infertilitet. Förstår ni vad jag menar?

     * Gjorde ett förtydligande

 25. SciOque on said:

  Läs nedanstående citat från ytterligare en specialistläkare (manlig infertilitet):

  “Whatever the case, when considering future fertility, it is important for men to consider the impact of prolonged exposure to heat. The best way for a man to protect his fertility is to AVOID HIGH-HEAT SITUATIONS WHENEVER POSSIBLE.” [Egen betoning]

  Källa: Dr. Yefim R. Sheynkin, director of male infertility and microsurgery at the State University of New York, Stony Brook

  Länk: http://www.parentingweekly.com/preconception/preconception_information/heat_and_male_infertility.htm

  • Hos friska män är det knappast en “high-heat situation” av att sitta med benen tätare ihop.

  • De här männen som sitter extremt bredbent …

   … är de medvetna om och oroade för sin egen fertilitet när de gör det?
   … undviker de varma bad och bastubad av samma anledning?
   … är de noga med att kyla pungen om det är extremt varmt ute?
   … undviker de solsemestrar i mycket varma länder?

   Om ja – sitt för all del bredbent!

 26. ali_irak on said:

  Det finns en poäng med sidan. Många män breder ut sig. Problemet är ju att det är just sådana killar som är populära bland tjejerna. De killar som tar plats, står i centrum och brunstar.. det är också de som får flest kvinnor på fall. De som inte tar plats får stå där i sitt hörn och se “nördiga” ut utan att någon av motsatt kön ens tittar åt deras håll. Tyvärr är det så det fungerar.

 27. ali_irak on said:

  I övrigt är det ju också just detta många feminister uppmuntrar andra kvinnor att göra: “ta plats”. Det är sådana här saker som gör att man som man inte riktigt köper de feministiska argumenten. Killar ska hålla sig tillbaka och inte ta så mycket plats, men om de gör det blir de totalt ointressanta för tjejer. Sen vill man istället att TJEJER ska ta den här platsen och bete sig som likadana svin.

  • “(…)bete sig som likadana svin.” Menar du att män är svin? Om det är så så undrar jag varför du inte vill att tjejer också ska få vara det?

   Btw. Varför ska du få mest tjejer på fall?

 28. Det ni verkar göra med er grupp och denna sida är vad som inom psykologin kallas för selektiv varseblivning (confirmation bias) och som via socialpsykologisk forskning upptäcktes på 1960-talet.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

  Er agenda verkar inte grundas på testade vetenskaplig fundament, utan vilar på lösa åsiktsfyllda antaganden och otestade hypoteser. Därför är era påståenden löjeväckande och något infantila.

  Om jag får lov att spekulera (lika mycket som ni gör) skulle jag tro att ni har starka behov av att ha något att kämpa för för att göra era liv meningsfulla. I detta blir säkert övertolkningar av feminismen som sådan, väldigt tilltalande.
  I detta fallet har ni hängt upp detta behov på att bekämpa att män sitter bredbent som grundas i en övertolkningar och i en vetenskapligt ogrundad maktstrukturell retorik.
  Dock; ur ett socialpsykologiskt perspektiv är era ageranden fortfarande väldigt intressanta.

  • exakt. detta har jag redan diskuterat med skaparna redan när gruppen på facebook var öppen. tog slut medargument rätt fort dock och sen fortsatte dom kalla alla för slödder och flashbacktöntar.

   det roliga är att dom verkligen försöker och vill att detta ska vara sant, helt utan fakta utan egna slutsatser som dom presenterar som sanning…

   riktigt pinsamt, jag trodde ni skulle lägga ner efter ni blev sågade på fejjan? ja menar, vad har ni o komma med egentligen? ni har bara egna åsikter. varför försöker ni pracka på detta på vanliga människor? tragiskt och se när “Lina” eller “Anna15″ kommenterar “You go girls, ni har så rätt, a torr de ligger nåt bakom benen isär, de är kvinnohatare”

   patetiskt really. förstår ni itne detta?

   • Ja, respekt till dem som backar upp sina argument, eller teser med faktiska vetenskapliga data. Man har här bara konstaterat att det alltid är en fråga om könsmaktsutövande när en man sitter bredbent. Var är de vetenskapligt bevisade slutsatser som styrker den tesen? Nej just det, man argumenterar utifrån “sunt förnuft” som ju alltid har rätt? Dessutom bör man ta hänsyn till både miljö och arv när man tittar på var ett beteende kan komma från. Kanske är det inte bara inlärt, utan arvet har haft en viss påverkan som gör att män tenderar sitta annorlunda?

    Sen är det ju otrevligt av folk att inkräkta på nån annans plats, vilket kan vara bra om man försöker undvika, för att visa hänsyn. Men att sitta på ett visst sätt för att inte provocera andra så länge man bara nyttjar “sitt” utrymme skulle vara konstigt. Alltid kan man låta sig provoceras av något.

 29. Tack för att ni gör detta! Sjukt trött på alla macho-män som inte kan röra sig som folk utan ska ta upp hela utrymmet så andra får stå!

  Jag undrar om ni inte kan börja fota män som ALLTID ska ha armstödet på tex bussar och långfärdståg också. Sitter man på en stol med armstöd och en man sitter bredvid blir han alltid märkbart irriterad om man som tjej “knycker” armstödet, trots att det bara finns ett.

  Tack!

  • Jag är sjukt trött på personer som tror att brist på respekt har med ens kön att göra. Jag ska komma ihåg detta nästa gång inte en enda kvinnor reser sig för att hjälpa en person med barnvagn av/på bussen, eller när kvinnor inte flyttar på sina handväskor från sätet bredvid, eller när kvinnor sitter med benen i kors och sparkar på mina byxor, eller när… Ja, du fattar vinken.

   Brist på respekt handlar inte om kön. Att göra det till en könsfråga är att motverka jämställdhet och allmän respekt i samhället.

 30. Alexandra Esser on said:

  Äntligen! Bra jobbat!

  • vad är det som är bra jobbat? vad har du vänytat på så länge och tycker det är skönt att de äntligen har gjort?

   ingenting- just det. du fattar ju inte tt jota du. tjejer. seriöst, ja tappar tron på er

 31. Mikael on said:

  Jag tycker ni bör kolla upp fakta innan ni yttrar er om vissa saker. Tex säger ni:

  ““Jag riskerar att bli infertil/det kommer bli svårare att producera barn/det är ohälsosamt ifall jag sitter med benen ihop.”

  Vid överdriven värme kan spermier få en något sämre förmåga. Men eftersom spermier bildas precis innan utlösning kommer din spermaproduktion endas påverkas om du har sex ombord på tunnelbanan. Vilket vi inte rekommenderar av juridiska skäl. Därför kan du nog sitta med benen i kors.”

  Spermier bildas precis innan utlösning?:S skämtar ni eller? det tar 3 månader för en spermie att bildas, så om ni inte har ett förspel på 3mån så kommer killen att ge dig en sats av 3mån gamla spermier. Jag trodde sånt här var allmänbildning man fick lära sig i grundskolan men tydligen inte.

  Om ni känner att ni vill lära er lite mer om vårat könsorgan, vilket i detta fall skulle vara toppen då det blir mycket lättare att hålla en diskussion om båda vet va de pratar om, så kan ni läsa rätt mycket på http://www.vardguiden.se/Tema/Gravid/Befruktning/Mannens-inre-konsorgan/

  Där står det rätt klart och tydligen:

  “Spermier bildas i testikeln från en speciell typ av stamceller. Genom att stamcellerna hela tiden förnyas kan du aldrig göra slut på spermier hur många utlösningar du än har. Det tar cirka tre månader för en spermie att bildas. Normalt bildas det runt 100 miljoner spermier per dygn.
  En spermie består av huvud, mellanstycke och svans. I huvudet finns DNA-material, arvsanlagen. Vid utlösningen sker rytmiska sammandragningar av muskler i nedre delen av buken och i gångarna som leder spermierna, så att de kastas ut.”

 32. Empress (kvinnlig Flashbackare) on said:

  Och hur ställer ni ER till kvinnor som sitter på kollektivtrafiken när den är fullt med människor som tar upp en extra sittplats för sin väska och andra kassar och vägrar att ta bort dem?
  Sedan så finns det även kvinnor som sitter med skorna på sätets kant mittemot den (sätesgrupper där sitsarna är mot varandra) och vägra att ta bort dem även om det är packat med folk på kollektivtrafiken.

  Jag köper INTE dåligt underbyggda abstrakta argument som “det har vi aldrig sett” och/eller “det är inte lika vanligt” som mäns skrevande. För ta ni till dessa argument så bevisar det bara för mig att ni vill se det ni bara vill se och är patetiska manshatare i största allmänhet.

  Sedan så rekommenderar ju även barnmorskor att vi kvinnor skall sitta lite utåt vinklat med benen också, av medicinska skäl, för att vår slida är inte byggd för att ha för varmt, dessutom så ökar det på “med hopklämda ben” fuktigheten i slidan vilket kan göra att man skapar en trivsammare miljö för b.l.a svamp.

  Ni är helt okunniga va?
  Vad har ni fått det ifrån att “spermiernas bildas precis innan utlösning”?
  Nej spermier bildas INTE “precis innan” utlösning. Eller spermaproduktionen kommer igång endast vid att ha sex. Ändå skriver ni detta i era “Motargument” på FAQ-frågorna ni har fått.

  Spermierna produceras hela tiden i pungen.
  Sedan så vandra det upp i Bitestiklaran för mognad och lagring i VÄNTAN på en utlösning för en man.
  Det tar c:a 72 dagar att tillverka och mogna spermier i kroppen.
  Dock så BYTER kroppen spermierna i BITESTIKLARNA med 72 timmars mellanrum för att hålla dem färska och fina. Så det är alltid en pågående process, med produktion av sperma och att byta ut spermierna i bitestiklarna.

  Det är löjeväckande att se, med dagens informationstekniska samhälle, med information som är _lika lättillgänglig_ som att köpa bröd i affären, se en bunt kvinnor presentera sådan här otrolig okunskap om spermier och spermieproduktion.
  Ja jag ser att “admin” försöker trassla bort det med att försöka verka kunnigare mot en annan inläggsrivare. *he he*
  Temperaturen är verkligen den enskilt största faktorn för att sabba spermierproduktion. Ja även OM det inte skapar sterila män, men med temperaturökningen får man ju inse att 40% dödande av spermierna på sikt ger ändå minskad antal spermier som gör _på sikt_ att det blir svåra att befrukta en kvinna ändå.Då det blir gradvis sänkning av spermieproduktionen..
  För det är ju knappast som så att män generellt sätt åker kollektivt en max 2ggr om året.

  • Herregud. Skyller du verkligen på att – men det finns kvinnor som breder ut sig också – för att män ska få sitta som om de ägde hela jävla sätet? Och ditt snack om spermier får mig att undra om du är rädd för att inte bli gravid med en macho kollektiv åkande man? Välj en riktig man i stället då.

   • Empress (kvinnlig Flashbackare) on said:

    Men hallå eller.. Lägg av att lägg ord i andras munnar. Nej jag försvara inte männens beteende genom att påtala om kvinnors korkade utbredningar de gör.
    Jag påtalar detta för att det är så otroligt dumt att hoppa på männen och peka ut dem och enskilt anklaga dem för “maktbeteende”. Det är bara barnsligt att hoppa på ett kön för ett korkat beteende, när ett korkat utbredningsbeteende finns hos bägge könen.

    Sedan så har jag aldrig hävdat att det där som du påstår, att jag skulle vara rädd för att inte bli gravid bara för att man påtalar om detta med medicinska effekter av för varm pung.

    “Skaffa en riktig man” säger du som kommentar på det.
    Då svara jag dig skaffa dig kunskap.. Temperaturproblem för spermaproduktionen drabbar även riktiga män. Det hade du vetat om du hade haft kunskaper om “spermaproduktion” och temperatur. Just nu sitter du och visar på hur okunnig du är.

    Är det vanligt att du sitter och trycker ord i andras munnar?

   • Biggan: blir du provocerad av att någon sitter på ett visst sätt? Det låter oroväckande. Så länge denna någon inte inkräktar på nån annans utrymme får han väl sitta som han vill, även om hans sätt att sitta får dig att tro att han tror han äger hela stället? Han har förmodligen inte alls för avsikt att sända de signalerna.

  • Lolipop on said:

   Jag har haft tillfälle att se saker ur ett annat perspektiv. Jag har bott i Dhamari i Indien i ganska många år. Jag har åkt buss och tåg med indier flera tusen gånger. Indien är ett varmt land. Det är trångt och mycket varmt på bussar. Alla män sitter med benen tätt i hop för att ge plats och få plats. Det föds en jäkla massa barn i Indien. Men i kalla Sverige kan inte män sitta anständigt för att de är rädda om sin fertilitet?

   • En annan kille on said:

    Eller hur. Det borde vara helt omöjligt att skaffa barn i Indien med logiken att det uppstår en “extrem värmesituation” varje gång en grabb sitter med benen tätt.

 33. Jag älskar arga män. De är så söta när de skriker sig hesa om sin kära sperma. Det är så gulli’t. Jag tänker mig hur de sitter hemma med bultande blodåder i tinningen och blanka av svett. Så himla sött av dem.

  • Ebbelina on said:

   Ja, visst är de söta? Man tror ju att de skulle ha viktigare saker att fokusera på än den lilla kuken och spermaproduktionen, men tydligen är det det absolut viktigaste i livet. Jag tycker det är fint att de brinner för nåt och faktiskt jättegulligt att de blir så arga. Vem har sagt att män inte kan visa känslor? De är ju jätteduktiga på det!

   • ja, och ni är söta när ni försöker vara intelligenta , det är därför ni fortfarande sitter med benen ihop på tunnelbanan och har sämre jobb och inte är respekterade, överlag.

    man skulle nästan kunna tror att ni är lite bittra. varför ens hitta på saker och sen när ni blir motbevisade, sluta diskutera och köra med skygglapparna på? :)

    gör vad ni vill, om detta är erat sätt att fixa jämställdhet, lycka till.

    ni kommer vara pigor bra länge till

  • “Jag älskar arga kvinnor. De är så söta när de skriker sig hesa om män som sitter bekvämt. Det är så gulli’t (sic)”

   Hade en man skrivit detta hade han blivit anklagad för att utnyttja “härskarteknik”. Men är man feminist antar jag att det är OK att göra det, eller?

   Det här är patetiskt. Ni klagar på män och gör samtidigt precis alla samma misstag ni tycker att män ska sluta göra. Pinsamt, och ni är en skam för feminist- och jämställdhetsrörelsen.

 34. Tänk att en del människor blir så upprörda av frågan ” varför sitter många män med benen brett i sär på kollektivtrafiken?” Hysteriska försvarsreaktioner från många som har åsikter om hurvida mannen måste sitta bredbent eller hur skadat hans könsorgan blir om han sitter med benen i hop får mig att skratta förnöjt. En känslig fråga för många tydligen. Det finns till och med några som lägger ner tid på att läsa om spermaproduktion för att hävda sin rätt att sitta bredbent. Galet roligt att de inte ens förstår hur spermabanken fungerar. Galet sorgligt att dessa män känner sig hotade av kvinnor och män som vill förändra någonting. Jag tycker initiativet var fantastiskt.

  • frågan är varför det ens tas upp? du tycker inte att DU fokuserar på fel saker? lol.

   dumma sliddjur. jag hatar retarded “feminister”. vart är dom riktiga med något innanför pannbenet?

   • Varför blir du så hotad och så arg? är det inte bra att man tar upp saker som en stor del av samhället stör sig på? Att kalla feminister för “retarded är ju väldigt moget och intelektuellt. Om du tycker det är en skitsak om hur män sitter… varför deltar du då med dina barnsliga kommentarer? Gå ut och gör någon annan nytta själv då. Stoppa kvinnomisshandel, våldtäkt, löneskillnader och annat som män statistiskt är överrepresenterade i.

    • Att slänga fram ett helt obefogat påstående, kränka män genom att fota deras skrev och sen kalla sig feminist är ju väldigt moget och intelektuellt det också…
     Det är väldigt många av oss som stör sig på folk i kollektivtrafiken, att göra en könsfråga av det är däremot oerhört dumt och farligt..
     Innan man slänger ur sig att det är en markering för “partriarket” så kanske man skulle utesluta de logiska och i detta fall korrekta orsakerna (som så många gånger beskrivits och ignorerats ovan). Ni saboterar den riktiga kvinnokampen med sån här smörja…

   • Jag förstår att du undrar över “de andra” feministerna. Med din IQ kan du inte träffat någon enda. Varför blir du så rädd??

  • Jag tycker det är tragiskt att vissa människor tar kort på andra personers skrev (allvarligt, läs den där meningen en gång till, och fundera på vad det innebär om män fotade kvinnors skrev), och fördömer dem som dåliga människor, och framför allt dåliga MÄN, för att de sitter bekvämt när det finns plats att göra det. Jag sitter också bekvämt, både nu och på tunnelbanan. Det har inget med genus att göra, det har med mitt kön, mina lår och mina höfter att göra. Det är ansträngande att trycka ihop benen för att de inte naturligt går rakt framåt. Om jag slappnar av så faller benen isär. Att inte kunna respektera detta, och göra det till någon feministisk poäng är rent av patetiskt.

   Tänk att en del människor är så uppe i sin “feminism” att det har slutat handla om att respektera sina medmänniskor oavsett kön, och istället börjat handla om att hitta på olika sätt att förnedra män.

   Slutligen är det galet sorgligt att man tydligen inte får ifrågasätta feministisk kritik utan att NI SJÄLVA ska börja med maktargument, och se ner på de män som bara hävdar sin rätt att få sitta bekvämt på ett tomt tunnelbanesäte utan att bli fotograferade av människor och uthängda på internet.

   Fy skäms.

  • Att du överhuvudtaget har träffat en kvinna är faktiskt att undra. Killar som du är rädda för kvinnor. Fortsätt din stil så att vi räddar våra kvinnor från såna som du!

   • Lena w
    Med sådana påhopp om låg iq och “att du överhuvudtaget träffat en kvinna” osv tillför du ingenting till diskussionen. Kom med sakliga argument istället. Och bete dig ordentligt. Det är medmänniskor du diskuterar med, inte lägre stående varelser. Detsamma gäller alla här som häver ur sig skällsord och förolämpningar.

 35. Jag ska börja dela ut is med Macho i kollektivtrafikens logga på i tunnelbanan. Alla män får ett paket is var. Så kan de sitta som folk.

  • Wow, det är VERKLIGEN viktigt att män inte sitter med benen det minsta isär, va?

   Jag säger som många andra här: jag respekterar mina medresenärer genom att maka på mig om de behöver plats. Är det däremot tomt bredvid mig tycker jag ni ska skita fullständigt i hur jag väljer att sitta. Jag kommenterar inte när ni sitter med benen i kors och smutsar ner mina byxor, så kommenterar inte ni när jag sitter med benen isär och inte överhuvudtaget stör någon.

   Allvarligt, att det inte finns bättre saker att fokusera på… Och börja tjafsa om “inlärda maktbeteenden” säger ju en del om vad det här handlar om också: hitta något bara män gör, oavsett om det är ett problem eller inte, och klaga, klaga, klaga.

   För övrigt sitter jag för tillfället helt ensam på mitt kontor med benen isär. Det gör jag bevisligen för att jag tycker kvinnor är mindre värda, eller hur?

   • Ja precis. Ska man sitta med benen ihoptryckta utan en glipa emellan för att de ska bli nöjda? Om man har benen lite isär, men inte inkräktar på utrymmet som hör till medresenären bredvid är det väl inte ett problem, eller? Då måste ju medresenären inkräkta på mitt utrymme för att våra ben ska vidröra varandra. Alla borde sitta exakt likadant kanske, för rättvisans skull. Skit i hur man tycker det är bekvämt att sitta, det är bara inbillning. Egentligen är det den patriarkala maktstrukturen som lurat oss att tro att det vi tycker är bekvämt är bekvämt… Så sluta genast upp och dra ihop benen grabbar… Eller?
    Suck!

  • Ännu ett exempel på vilken intelligens detta initiativs deltagare besitter.. Ni kan inte vara över 15 år?

 36. Ha,ha. Underbart initiativ. Själv är jag man, 191cm lång, väger 97kg och har både penis och pung. Men eftersom jag är väluppfostrad och respektfull så sitter jag självklart på ett sätt som inte vållar andra människor besvär. Vad är problemet med er som måste sitta som apor?

  • Empress (kvinnlig Flashbackare) on said:

   Du förstår inte? Jag det tas upp en massa om detta med pungen och annat. Förklaringarna är många.

   Fast i grunden. Varför väljer man att hävda att männen uppvisar “maktbeteende” och enbart hoppa på männen när det finns gott om kvinnor som sitter med skorna på sättet mitt emot dem, och/eller ställer väskor och påsar på sätet bredvid dem och vägra att flytta på kassar och skor när det kommer andra människor?
   Varje rationellt tänkande man och kvinna inser ju att detta är ett dumt tilltag när svin finns i bägge lägren som breder ut sig mer än nödvändigt.

   Bara för att man har olika sätt (mellan könen) att göra det på så blir ju knappast “maktbeteende” bara för att det är en man och hans skrev syns tydligare. Det är lika mycket maktbeteende från en kvinna med när hon vägra att flytta på sina skor och/eller kassar då hon tar upp ett extra säte.

  • Runkardags on said:

   jag ar lika lang som du, och jag sitter brett. men det ar ju inte sa artigt att framstalla sig som battre eller mer valuppfostrad an andra, jag ar iallafall ouppfostrad.

 37. efter detta kommer jag respektera alla tjejer lite mindre. nästa gång ja ska ligga me nån av er i ett one night stand tänker jai nte använda kondom, inget förspel och sen ska ja spruta henne i ansiktet och ge henne en flata precis när ja kommer o säga där har du hora!

  detta är ungefr den känsla ni framkallar med detta dravel, feminister.

 38. Män som skrevar… Ja, du… Min erfarenhet är att andelen män som skrevar extremt mycket är ungefär lika stort som kvinnor som sitter med benen i kors. Det är för övrigt ett beteende jag ogillar mer eftersom mina byxor blir smutsiga av deras skor.

  Kanske det finns nåt kulturellt mönster här och inte bara att män har penis? Män får sitta bredbenta, kvinnor ska däremot till och med gärna sitta med benen i kors.

  Hur som helst ser jag fram emot er uppföljar-blogg. Kvinnor som sitter med benen i kors. Då blir det mindre gnäll på män och lite seriösare.

  /Torbjörn

  • Helena Thunell on said:

   Jag tror på det kulturella mönstret. Och så uppmanar jag DIG att starta uppföljarbloggen, om du tycker att det behövs. Det är inte dessa bloggskapares uppgift.

 39. Skitbra sajt! TIll er som säger att detta är “trams” så kan jag rekommendera er att läsa en av världens främsta sociologer, Pierre Bourdieu, som skrev om hur män tar större plats i det “laterala rummet” i boken “Den manliga dominansen” som kom år 1999. Så detta är inget “nytt trams” som “gått för långt” utan något som forskats om en längre tid på universitet av erkända forskare. Rekommenderar er alla att läsa den!

  • Det är ju säkert jättebra intressant läsning. Tack för tipset. Det jag tycker man missar ibland är att man i forskningen helt vill blunda för påverkan av arv, och helt fokuserar på miljö i tex könsfrågor. Detta gäller särskillt sociologer. Varför ett visst beteende är vanligare hos män, eller vice versa beror säkerligen till stor del på miljöpåverkan, olika uppfostran och mycket annat. Men i botten finns även biologiska faktorer, där bättre kunskap om dessa skulle kunna hjälpa till att hitta bättre sätt att motverka dessa skillnader beroende på kön, om det är målet. Som forskare tycker jag man borde vara intresserad av hela bilden, men ofta tycks skygglapparna åka på om biologi kommer på tal. Är man rädd att man ska ge upp hoppet och inte tro man kan påverka något som till viss del styrs av biologiska orsaker? Jag tror det mesta går att ändra på, men ibland behöver man först besvara frågan varför, innan man ger sig på frågan hur man kan göra nåt åt det.

   • Som forskare har vi olika områden och kompetenser. Det finns de som forskar på biologiska/neurologiska skillnader och likheter mellan de biologiska könen, och de finns de som forskar på det sociala könet. Det vore oansvarigt att tro att man behärskar båda fält.
    Vad man däremot vet (i båda fält) är att mycket av det sociala även styr det det biologiska, t. ex. så upplevs och uppträder menstruation väldigt olika världen över – den passar bättre med föreställningarna om mens. Med en mängd av studier som visar på hur “feminint” och “maskulint” kan, i stort sett, innefatta vad som helst världen över, kan vi i alla fall vara säkra på att stora delar av det som vi uppfattar som skillnader mellan könen är konstruerat.

 40. > Att män sitter bredare är på grund av socialt inlärda beteenden. Du kan alltså välja hur du ska sitta.

  Och där tappade ni all respekt ni någonsin kanske kunnat få av mig.

  Så mina lår är “socialt inlärda beteended”? Låren som, om jag sitter rakt upp, pressar mina ben isär när jag slappnar av? Är det mitt fel som MAN att jag väger några kilo för mycket, och mina lår inte tillåter att jag håller ihop benen utan att konstant spänna mig?

  Ja, jag KAN välja hur jag sitter, och behöver någon platsen bredvid så VÄLJER jag att offra min bekvämlighet till fördel för min medresenär. Sitter ingen bredvid, däremot, så VÄLJER jag att skita högaktningsfullt i era lågstadie-argument om “könsmaktsordningar” och “socialt inlärda beteenden”.

  Jag säger ingenting om hur kvinnor sitter, varesig de skrevar, kniper eller står på huvudet. Snälla, respektera mig tillräckligt som MÄNNISKA för att jag ska få sitta bekvämt jag med.

  Det är fanimig PETA-varning på den här bloggen…

 41. Hej!
  Angående anatomin så är det sant att bäckenet inte skiljer sig jättemycket, men den lilla skillnaden gör att kvinnor har en större benägenhet till coxa valga, “kobenthet” vilket är när knäna buktar in mot varandra. Det är mycket vanligare bland kvinnor och kan därför i mina ögon ses som en anledning till varför kvinnor kan sitta avslappnat med benen ihop, medan männen behöver spänna adduktorerna i höftleden för att sitta med benen ihop. För att män ska sitta avslappnat med benen ihop behöver de istället flytta ut fötterna, för att knäna ska vikas inåt. Det blir inte särskilt bekvämt, man får då en ofördelaktig i fotleden och tar upp lika stor plats fast med fötterna istället.
  Jag menar alltså inte att alla kvinnor är kobenta, men, det räcker med en väldigt liten tendens till kobenthet för att knäna ska hålls ihop vid avslappnad sittställning.

  Sen undrar jag lite över “konsekvenserna”.. Är det så att männen inte ger kvinnorna plats om de vill sitta, så tycker jag de är svin, men om ingen sitter bredvid spelar det i mina ögon ingen roll..

  mvh
  Niklas
  Sjukgymnaststuderande

  • Klockrent! Tack för den mycket grundliga och vetenskapliga förklaringen. Nu ligger bollen hos er feminister att försöka bortförklara detta.

  • Lägg därtill det faktum att man sitter bäst om har lårstöd, speciellt när stolen rör sig. Man skulle kunna minska skrevandet bland långa individer med att höja sittdynan 5 cm eller så, detta skulle dock göra att kortare individer tvingas dingla med benen.

   Dock kan ju sägas att det finns individer särskilt bland män under medellängd som har ett märkligt behov av att sitta extremet bredbent. Detta drabbar ju inte bara kvinnor utan även övriga män.

 42. Jag är man och sitter nästan alltid med benen i kors. Har noterat att min far ofta gör detsamma. Om jag då antar att han alltid gjort det. Alltså innan jag föddes. Så bör det ju rimligtvis inte skadat hans spermier eftersom jag kom ut i fint skick?

 43. Jag måste bara säga att detta är en smula patetiskt. Jag vet att ni anser att vi som anser att detta är löjligt “inte förstår” men helt ärligt, ni letar med förstoringsglas efter problem som inte ens finns.

  Jag sitter lite bredbent när jag sitter hemma framför datorn också eftersom det helt enkelt faller sig naturligt att sitta så. Min kropp hamnar automatiskt i den positionen. Gör jag det på tunnelbanan? Kanske litegrann. Gör jag det så att jag “kränker någons rätt”? Knappast. Sitter det folk bredvid så förminskar man sig ju såklart som överallt annars för att det är obekvämt för MIG att ta upp plats och inkräkta på någon annans “revir”.

  Vad tror ni om oss män egentligen? Att vi är kalkylerande onda människor som planerar våra dagliga beteenden för att trycka ner kvinnor? Jag älskar kvinnor och kunde inte bry mig mindre om att demonstrera någon sorts makt på tunnelbanan.

  Däremot kan jag förstå om ni stör er på män som tar för mycket plats. Men ni har liksom överanalyserat situationen och dragit ganska löjliga slutsatser för att passa er politiska agenda. Barnsligt helt enkelt.

  Ett tips kan ju vara att om någon sitter och tar står plats säga “Ursäkta” med en röst som att man menar det och sen kommer ju personen ifråga såklart förstå att han satt olämpligt och åtgärda problemet. Det är så det funkar människor emellan och att använda “ska jag behöva säga något för att få min rätt” funkar tyvärr inte i världen. Världen är inte anpassad efter att du ska ha en oinkränkt rätt att inte bli störd i livet tyvärr. Normala människor vet det och tar tag i problemen när de uppstår i verklige livet och väljer att fokusera på saker som gör dem lyckliga istället.

  Det här är verkligen bara trams.

 44. Stolt man som inte står upp för machokultur on said:

  Det är fascinerande hur många som blir upprörda av att en blogg noterar ett generellt beteende i kollektivtrafiken. Kommentarerna på den här bloggen säger obeskrivligt mycket mer om den inbyggda aggressionen hos machomän än hos, den av många kommentarer påstådda, aggressionen hos feminister.

 45. Kom att tänka på hur jag häromdagen åkte tåg en längre sträcka, tåget var fullsatt och jag tog då och satte mig på en plats som är till för att ställa resväskor på, alltså en plats utan sittdyna, armstöd eller stolsrygg.
  Där satt jag, bredbent och macho i min egen lilla värld och funderade på allt och ingenting. Efter cirkus 3 minuter att tåget avgått så kommer jag på mig själv med att ha totalt missat den gravida kvinna som står i gången mitt framför mig. Jag ursäktar min blindhet och ber henne att ta min plats för att sedan slå mig ner på golvet där hon nyss har stått utan att fråga någon om hon skulle kunna få sitta ner.
  Inom en radie utav 10 stolsrader satt det ungefär 70% kvinnor, resten var “macho” män eller tonåringar, olika kön.. Hur kommer det sig att dessa 70% kvinnor inte reste sig upp och erbjöd den gravida kvinnan deras plats i en ORDENTLIG stol? Dom om någon lär ju veta hur jobbigt det är när man är gravid i en sån situation..

  Kan det helt enkelt vara så att folk har sina egna problem och annat att tänka på när dom åker kollektivt, därför tänker dom sig inte riktigt för? Kanske det är så att vill man ha plats så får man ta den och inte förvänta sig att man ska få allt serverat på silverfat?

  Det är såna här idiot saker som diskuteras här inne som får mig att vilja ge fan i att hålla dörrar öppna åt kvinnor och äldre, som får mig att vilja sitta kvar, hånle, riktigt gräva ner arslet i sätet och sära på benen emot den gravide kvinnan som inte har en sittplats på bussen. För risken finns att det är en bitterfitta som er som inte har något bättre för sig än att sitta och analysera och leta fel i andra människors betéende.

  Alla kan inte sitta och tänka hur högt dom pratar, hur dom rör sig för att inte nudda andra, hur störande deras jävla ringsignaler låter för andra i omgivningen.
  För då skulle det istället vara lika mycket gnäll om att höra hur folk försöker viska till varandra, hur mycket folk som ramlar och går in i andra för att dom var för fokuserade på var deras ben och armar är för att se hur en person kommer gåendes rakt emot dem med samma fokus på sig självt. Samt hur många viktiga samtal man missar bara för att man är tvungen att ha ljudlöst på mobilen för att inte störa andra..

  Tycker såna människor som ni är både sorgliga och patetiska, ni kan inte ha mycket att roa er med om dagarna..

  Försök att stanna upp och kolla på blommorna istället för att gå och oroa er för att kanske kliva i en hundbajs..

  Skärp er, sluta försök starta krig emellan könen om allt och ingenting och försök att njuta utav livet, man lever bara en gång, ska du tillbringa dina dagar med att tänka på främlingars oförskämda sätt att sitta?

  En låt, förhoppningsvis tar någon det till sig. Xavier Rudd – Messages

 46. Helena Thunell on said:

  Det här var roligt! Har själv noterat dessa bredbenta män. Inklusive den som tryckte in mig mot väggen med sitt ena lår, för att sedan försöka stöta på mig.
  Alltså det här är ju humor, med en gnutta allvar i. Av någon anledning så sitter inte kvinnor, generellt sett, lika bredbent även om platsen bredvid är ledig. Och det är väl det förhållandet, som man kan ägna en tanke.
  (Och de människor som pga storlek eller längd behöver sitta lite bredbent brukar jag inte notera…)

  • Men varför skulle inte också kvinnor kunna sitta bredbent när det finns plats? Bara för att kvinnor mer ofta gör det måste också vi män sitta med benen ihop även om vi har plats? Är det det du vill uppnå, att vi av solidaritet ska sitta lika obekvämt? Ja, det kan ju vara intressant att ägna en tanke… Eller så vänder vi på det och frågar oss varför inte kvinnor brer ut sig när plats finns (förutom dem med kassar och väskor), för jag skulle inte bli det minsta provocerad av det. Inte så länge det finns plats. Varsågod, ta för er av den nya kvinnofrigörelsen utav tunnelbanesitsar.

 47. Frågan är ju snarare vad det är för fel på människor, om man inte ens kan göra sin medmänniska en sådan liten gärning att låta honom/henne sitta bekvämt medan man själv kanske stå så har man allvarliga problem. Däremot om man av en viss anledningen behöver sitta ner så bör man ju få det förstås… :)

 48. Andreas on said:

  Om du har en flick/pojkvän och ni båda är av motsatt kön, kan ni ställa er bredvid varandra framför en stor spegel. Med viss statistisk variation är chansen ändå stor att ni, om ni studerar armbågar och knän, ser en viss skillnad i vinkel. Mäns leder är naturligt, snäppet mer utåtvinklade. Detta gör att många män upplever det obehagligt och ansträngande att t.ex sitta med benen ihop, men det är även en av anledningarna till mäns något “bredare” kroppspråk i övrigt.
  Allt hänger alltså inte ihop med sociala strukturer och/eller uppfostran. Eller för den delen att “ta plats”.

  Jag, som övertygad feminist, oroar mig för hur den här typen av utspel skrämmer bort unga killar, och även tjejer för den delen, från feminismen. Man förknippar, som ung kille, ofta hela tanken om feminismen med en aggressiv ton och en allmän kritik av allt som anses manligt. Detta har jag sett tydligt i klasser jag undervisat.
  Vill vi skrämma bort dessa unga till Per Ström o company, eller skapa dialog?

  I en tid då ätstörningar, tränings- och skönhetshets numera är nästan lika vanliga bland gruppen unga män som hos kvinnor, tycker jag att målet borde vara att göra unga MINDRE medvetna om sina kroppar.

  Andreas
  (Har jobbat som lärare åt tonåringar.)

  • Elisabeth on said:

   Jag förstår inte hur denna inte fått fler replys. Jag som kvinna förstår inte hur kvinnor kan anknyta att sitta bredbent på bussen som något bara män gör; jag som kvinna gör det alltid på bussen och ser många andra kvinnor som också gör det. Det är precis som du säger och de verkar ha emot att ha väskorna på platsen bredvid också. Kvinnor gör det mer ofta än män, jag inkluderat men om någon kan behöva en sittplats flyttar jag den gladeligen vilket många andra kvinnor inte gör. Jag har sett flera som inte ens flyttat dem för gamla män och kvinnor.

   Du har helt rätt om att män tycker detta är skrämmande, på min förra gymnasieskola hade vi dessutom en jämlikhets grupp som inga män var tillåtna i. Vi kvinnor behöver vara mer inbjudande jämt emot männen i detta ämnet.

   Kvinna som motsäger sig fega försök att trycka ner någon.

 49. Mikael Stener on said:

  Jag måste bara säga att jag stöder denna grupp fullständigt. Det är så sjukt frustrerande att motståndare till gruppen inte förstår argumenten så jag orkar inte diskutera. Snälla läs Vanliga motargument! Snälla läs en genusvetenskaplig bok! Snälla lyssna på kunskap om ämnet istället för att tolka allt som ni själva vill! Snälla gör inte det här till en fråga om könskrig! Nu börjar jag ju diskutera ändå.. Måste bara få lite motvikt i inläggen.

  • EnAnnanMan on said:

   Det är ju ganska komiskt ändå, dessa väldigt speciella individer tror dom gör skillnad genom att gråta över internet. Som man har jag aldrig tänkt på detta själv, kanske är det för att jag helt enkelt inte bryr mig? Tycker fler borde följa mitt exempel genom att faktiskt inte bry sig om vad arga feminister har att säga.

   En man som helt enkelt inte bryr sig.

 50. Detta projekt drar skam över det kvinnliga könet. hur vill ni att män ska sitta? även om det handlar om ni vill belysa attitydsskillnader mellan könen blir detta löjligt. varför inte göra en sida med inspirerande bilder på kvinnor som bräsar med benen om ni känner er avundsjuka? problemet är inte att män sitter bekvämt utan om det vore så att kvinnor sitter obekvämt. alla bör få sitta som dom vill och att ni vill belysa det som en platsbristfråga är skrattretande

 51. Kvinnor har samma möjlighet att sitta bredbent som män, vad hindrar er?

 52. Jämställda Jonas on said:

  Men hör upp alla macho-dummisar!

  De geniala femisterna har rätt och alla som överbevisar det är bara rädda och bevisar bara att att smygfota mäns skrev är befogat..

  Min pillesnopp och pung är sociala konstruktioner, inlärda från från den dagen min kära mor förlöste mig.

  Min hjulbenthet och stela höfter är också sociala konstruktioner som det elaka patriarkatet har påtvingat mig. Biologi och anatomi är trams och och bara något påhitt som feminismen har genomskådat. Och alla som inte håller med är rädda machomän som inte sett ljuset.

  Alla ska få vara fria att göra och tycka som de vill bara de tycker och gör som feminister. Annars är de bara rädda för att bli av med sin makt.

  Alla som tänker logiskt är dumma och rädd att förlora sina medfödda privilegier.

  Nej nu tycker jag att alla män ska sitta med benen ihop, sitta ner när ni kissar och alltid lämna plats åt alla duktiga tjejer. Jag tycker också att alla män ska känna skuld och skam för att de är män, gå gärna på Turteatern och titta på SCUM. Den mentala kastreringen av pojkar ska börja så tidigt som möjligt och gärna på något genusdagis.

  Feminist javisst!

  • Ok. Vi betar av. Lungt och metodiskt.
   1 Feminister är alla som har en människosyn där alla är lika mycket värda oavsett kön. De som ser din mor och din syster som någon lika mycket värd som du.
   2 Jag ser inte mäns skrev på bilderna. Jag ser män som skrevar.
   3 Nej din snopp och pung är inga sociala konstruktioner. Men hur du ser på ditt kön är.
   4 Det finns ingenting som säger att stela höfter och hjulbenta människor måste sitta bredbent och med knäna vinklat utåt för att inte skadas.
   5 Biologi och anatomi är inte något feministerna uppfunnit eller genomskådat. Det är hundratals år av expriment som gjorts. Däremot så har många feminister bidragit till att forskningen utvecklats.
   6 Nej. Alla som inte håller med feministerna är inte rädda och ofria. Det finns många orsaker till att en del män och kvinnor vill behålla synen på att just män och kvinnor är mycket olika och ska därför behandlas och ha olika positioner i samhället. Den vanligaste är kanske okunskap/ dålig självbild och oförmågan att ha självinsikt.
   7 Att tänka logiskt är inte att utgå från skillnader mellan könen som bevisligen inte finns.
   8 Till sist. Ja, jag tycker du ska gå på scum och se den föreställningen. Med den knivskarpa ironin och fullständigt trovärdiga tolkningen kanske du kan lära dig någonting bra. Då skulle du kanske till och med förstå någonting. Lycka till

   • Jämställda Jonas on said:

    Men usch och fy vad oförskämd du är mot mig.
    Har du inte lärt dig att inte kasta halmgubbar på medmänniskor?

    Om feminister ser på män och kvinnor som lika mycket värda, hur kan ni då problematisera(klaga på) män hela tiden och till och med stödja något så sjukt som SCUM? Det går liksom inte ihop.

    Jag tycker att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter och behandlas med respekt. No more no less :)

    • Lolipop on said:

     Jag problematiserar inte alla män och allt som män gör. Bara det som är befogat. Att män tar mer plats i tunnelbanan tex. Och helt hysteriskt försvarar det. Ni män skulle ju kunna säga – ok, är det så det ser ut… då ska jag genast tänka mig för. Eller hur? Om andra kvinnor och män som kallar sig feminister stödjer SCUM vet jag inte. Jag gör det för att det är ett effektivt sätt att föra fram orättvisor och förtryck. Jag tänker fortsätta kämpa för flickor, tanter, kvinnor så länge det finns behov av det. Den dagen behoven inte längre finns så ska jag sluta. Du borde göra det samma. Du som antagligen har en mamma, en syster eller en kvinnlig vän.

     • Jämställde Jonas on said:

      Har du en son, en bror, en far, en morfar, en farfar så tycker jag du ska ta avstånd från feminismoch börja stödja något som inkluderar alla. Män som kvinnor, pojkar som flickor.

      Och angående hur män sitter på tunnelbanan. Det är inte ett manligt problem, det är ett mänskligt. Folk beter sig illa och det är inte bara män som inte kan bete sig. Att män bresar med benen när ingen är i närhetenhar ni feminister inte ett skit med att göra helt enkelt.

      Att du stödjer SCUM gör att jag inte längre vill diskuteramer med dig, då jag tycker det är vidrigt.

     • Empress (kvinnlig Flashbackare) on said:

      Det är märkligt att du “bara” ser att män tar mer plats i kollektivtrafiken än kvinnor. Är du en sådan som bara vill hitta felen hos ett kön och ignorera svingit betende som kvinnor uppvisar?

      För om du inte har sett kvinnor som struntar i att flytta kassar från sätet bredvid sig när det är fullt och/eller har skor på motsatta sätesplatsen genom att sätta upp fötterna eller att sitta med benen i kors så är du bara en i mängden av de människor som VILL se det de VILL se. Det är inte mer okey att kvinnor får ta mer plats än männen på kollektivtrafiken.
      Man kan ju undra varför det finns kvinnor (och män) som struntar i kvinnligt sviningt beteende? Är det fdör att det inte passar i ert offerollstänkande som ni låter kvinnor få passera omärkt förbi.
      Eller vill ni skapa problem för att ni har inget vettigt att kämpa för egentligen i jämställdhetens Sverige?

      Det är knappast något mansproblem. Egoismen och att ta mycket plats på kollektivtrafiken är ett problem som finns hos bägge könen. Det är knappast unikt för männen. Fast klart är man en “köns blind” feminist så är det ju ett problem som drabbar männen.

     • Läste precis vad scum var… Är ju hets mot folkgrupp. Riktigt vidrigt. Att du öppet stödjer scum kastar ditt engagemang i att kommentera här i ett helt annat ljus.

   • Lollipop: Kan tipsa dig och alla andra om tv-serien Brainwashed som slår hål på en rad myter om genus etc.
    1. http://vimeo.com/19707588
    2. http://vimeo.com/19893826
    3. http://vimeo.com/19869748
    4. http://vimeo.com/19921232
    5. http://vimeo.com/19921928
    6. http://vimeo.com/19922972
    7. http://vimeo.com/19889788

    Lösenordet är ”hjernevask”

    Sprid vidare.

    • Intressanta program. Man får lite känslan av att vissa forskare i programmet verkar tycka det är obekvämt, och nästan oetiskt att hitta genetiska förklaringar till tex skillnader mellan kön, eller kognitiv förmåga. Min hypotes till varför man ogärna spekulerar i genetiska orsaker skulle kunna vara att det ju då inte skulle gå att påverka vissa saker fullt ut. Man skulle helt enkelt inte kunna göra nåt åt risken att ett barn röker, eller dricker mycket som vuxen genom rätt miljö, då det till stor del skulle bero på genetiska förutsättningar. Man fokuserar hellre på forskning kring påverkan från miljö, där man då kan göra något för att förändra. Det skulle vara farligt att bara acceptera att någon har fått vissa förutsättningar och inte kan påverka dem. Kanske är synen att miljö är viktigare än arv en mer positiv och hoppfull syn, då man i sådana fall kan påverka det hela. Varför gräva ner sig i nåt man inte kan göra nåt åt, som genetik, när man kan blicka framåt och fokusera på vad man kan ändra?

     Genusforskning är mycket intressant, och vem vet. Kanske kan den till viss del förklara en lite mer bredbent sittställning. Kolla särskilt avsnittet där en forskare från Österrike berättar om en studie av kroppsspråk i syfte att kunna se om människor kunde se skillnad på hetero- och homosexuella människor. Bredbentheten verkar vara viktig där. Om det sedan beror på arv eller miljö vet inte jag.

 53. Empress (kvinnlig Flashbackare) on said:

  Det som är mest irriterande med smygfotandet är anledningen bakom.
  Varför väljer man att utgå från att män skreva för att visa ett maktbeteende?
  Vad bygger man denna idé på egentligen? Man kan ju undra om det finns feminister som inte har något vettigare för sig än skapa problem när det inte finns problem egentligen.

  Är det därför de blir så förbannade när man påtalar om kvinnors sviniga beteende i kollektivtrafiken…?

  Eller är kvinnor som sätter upp sina skobeklädda fötter på sättet mitt emot och vägra att flytta dem när det är mycket folk, eller när de ställer sina shoppingkassar på sättet bredvid och vägra att flytta dem när det är mycket folk, är garanterat OFFER för männens maktutövande av skrevande ben…!
  Gravida kvinnor med foglossning i kombination med stor tung mage som gör att de måste också skrev lite extra för att kroppen mår bra av det och det KÄNNS bekvämt är säkert kvinnor som är offer för mannens maktutövande genom deras skrevande.

  Hänsyn i kollektivtrafiken skall tas.
  Dock så tycker ju jag att denna s.k auktion bara bevisar två saker när det bjäbbas om att det skall göras det från männens sidas men inte kvinnors.

  1 Att det finns feminister som trivs med offerollen och vill att allt som männen gör är per se “maktutövande”, och blundar för sanningen att offerollen har en stor makt i sig egentligen

  2 Vägrar att inse och förstå relevanta jämförelse med kvinnors korkade beteenden i kollektivtrafiken, för att då kan de inte hålla på att gnälla och klaga på männen för att de vill alltid ha rätt för att det kan inte förlika sig med att det finns vissa saker som aldrig faller under “medvetet kvinnoförtryck” och “omedvetet kvinnoförtyck” , och/eller under “medveten maktutövande” och “omedvetet maktutövande”.

 54. Jag uppskattar ert initiativ och kan tycka det är löjligt när folk brer sig. Dock tycker jag ni tappar lite i kraft när ni lägger upp bilder på mulliga män som automatiskt tar mer plats tack vare sin fysik.

  JA: Bilder på mansgrisar
  NEJ: Bilder på mulliga män

  Jag kan även tycka det finns en poäng i det många redan nämnt, nämligen att de som brer sig med väskor och påsar på sätet bredvid till stor majoritet är kvinnor. Men visst, en sak i taget kanske?

  • Empress (kvinnlig Flashbackare) on said:

   Men varför är det då så viktigt att hävda att det är av maktbeteende när det handlar om männen?

   Fundera på det.
   För det kan ju lika gärna handla om dolt maktbeteende från kvinna med deras utbredning.

 55. Underbart rolig blogg. Om bara lite fler människor kunde se det för vad det var (rannsaka er själva och svara ärligt; varför ni blir så väldigt arga?). Nästa gång jag åker kollektivt ska jag ha mobilen nära till hands.

 56. En hälsosam decimeter eller två mellan knäna brukar räcka utmärkt för att undvika pungröta. Har man problem med det ändå bör man överväga om man har för tajta byxor eller kalsonger.

 57. Härligt initiativ! Men det roligast är hur uppretade vissa machomän blir. Patetiska är dom.

 58. BarnMannen on said:

  Hej! Jag är en man! Jag har tagit hänsyn till folk om jag sitter på tunnelbanan genom att ha dragit ihop benen tätt. Ändå har jag lyckats göra min fru gravid på första försöket. Låter som om matematiska formeln kanske inte stämmer helt ändå.. Det är klockrent att det är män som tar åt sig av denna site, ni som har skapat den har träffat helt rätt. Är det så svårt att ta hänsyn till att någon sitter bredvid dig att du kan dra ihop benen lite? Folkvett kallas det.

 59. Otroligt roligt. Det bästa är nästan alla arga kommentarer, tack!

 60. HURRA FÖR ER! Keep up the good work!

 61. Hihi, det är sååå roligt att läsa hur UPPRÖRDA män blir.

 62. Haha! De män som tror att de måste sitta bredbent av fysiska skäl har nog en överdriven uppfattning om sina manliga företräden eller önskar de har ett extraordinärt sådant.
  Tror dock de kvinnor som tar plats med att bre ut sina väskor mm på sätet bredvid har en annan trist uppfattning om sin betydelse i tillvaron..

 63. Ni är så sjukt bra, jag älskar er!!
  Alla rabiata män som säger ofräscha och elaka saker här, ni känner ju uppenbarligen er så fruktansvärt hotade. Har ni tänkt efter varför?

  Åsså ihop med benen och ta upp ett (1) säte nästa gång.

  • Många kanske känner sig hotade för att man som man tvingas stå skott för ganska många generaliseringar och fördomar grundat endast p.g.a. sitt kön. Jag för egen del sitter bekvämt och bredbent när jag kan. De gånger jag får någon bredvid sig så makar jag så klart på mig. Gör man inte det så är man så klart hänsynslös, men det tycker jag man snarare ska se som ett individproblem än som något könsbaserat strukturellt beteende. För övrigt så känns det ju betryggande om det här upplevs som ett allvarligt problem för kvinnor. Det måste betyda att det inte finns några större problem med könsstrukturerna i det här landet ;)

   God jul från en bredbent sittande, inte särskilt machoman :)

 64. Det är synd när allt alltid måste anpassas efter de mest lättkränkta hela tiden. Jag tror inte att samhället blir bättre, och folk lyckligare, om alla hela tiden går runt och funderar om någon kan tycka illa om det man gör. Jag tror det blir tvärtom.
  Folk kan bli kränkta av ALLT, verkligen ALLT. Som till exempel hur andra sitter.

  Detta betyder såklart inte att man har mer rättigheter än någon annan och kan göra precis som man vill. Man har rättigheter så länge de inte inkräktar på någon annans rättigheter.
  1. Alla har rätt att sitta ordentligt. 2. Alla har rätt att sitta som de vill. Det första behovet är överordnat, men så länge det är uppfyllt står det andra en fritt.

  Sidan borde koncentrera sig på folk som inte visar hänsyn – inte på andras sittställning när de sitter på en halvtom t-bana. Vad som är bekvämt för en är obekvämt för någon annan – alla måste inte sitta likadant.
  Live and let live, säger jag. Det funkar åt båda hållen – respekt för andra, tillåtande mot varann.

  • Jag tror att det man stör sig på är att det påstås vara ett manligt maktuttryck att sitta bredbent och att man därav inte borde få göra det. Om du läser vad sidan handlar om och kollar på bilderna så rör det sig inte om att sitta bredbent på andras bekostnad – utan att sitta bredbent i största allmänhet även om t-banan är halvtom och ingen sitter bredvid.

   Jag hatar också människor som tar upp andras plats, machomän (vilket ofta förekommer) eller väskmänniskor (kvinnor som män). Hade sidan handlat om det, om män som tar andras plats för att visa sig stora och manliga hade jag hållit med fullständigt. De är för många och borde visa hänsyn, men det är inte det sidan säger sig handla om.

   Att irritera sig på hur folk tycker att det är bekvämt att sitta och läsa in maktstrukturer i det är småaktigt. Låt folk sitta som de vill så länge det inte drabbar någon annan. Att bli irriterad är inte att drabbas. Och att läsa in maktstrukturer kan man göra i allt. Vi lever i ett patriarkat, men det innebär inte att alla företeelser som män tenderar att göra mer än kvinnor är ett uttryck för makt och förtryck och borde stoppas.

   • Oj … det där var en kommentar till inlägget ovanför mitt … inte till mitt eget. Men visst, nu förtydligar jag mig själv lite i alla fall. Man kan läsa allt på samma ställe. :)

 65. ” Är du ändå orolig för dina spermier föreslår vi att du börjar använda kjol istället. Det vädrar fint och du kan sitta rakt med benen.”

  Helt underbar.

  Förresten, jag fattar verkligen inte att killar/män stör sig så ofantligt på det här. Jag är också av det manliga könet och tycker hela det är konceptet är för det första skitkul och för det andra relevant. Jag hatar att sitta mellan två killar i en bil eller på en fest. Jag får ingen plats, så mycket som de breder ut sig! Och jag vill inte gärna trycka och gnida mina lår mot andra mäns lår. Eller kvinnors för den delen. Jag har min egen fysiska bekvämlighetszon. Jag kräver inte mer plats än min kropp behöver, men jag vill gärna vilja slippa behöva sitta med benen ihop på grund av att andra “män” bredvid mig trycker på.

  Jag hoppas att fler funderar på hur de sitter, det är nog det som är poängen. Men nej, “machokillar” som lämnar kommentarer här tänker vara trotsiga och göra det omvända, sära på benen ännu mer bara för att jävlas. Vilka jävla svin! Ta ansvar för samhället och lev livet med lite respekt för era medmänniskor och med lite SUNT FÖRNUFT!

  • Jag är ingen machoman. Och jag tänker inte sitta bredbent när det kan tänkas drabba någon. Men ingen ska tala om för mig att jag inte får sitta med benen lite isär när det inte kommer ivägen för någon annan. Har man ett problem med att män sitter med benen brett isär nät t-banan är halvtom och de inte tar upp någons plats så anser jag att man tar illa vid sig utan anledning. Det är inte den som sitter bredbents problem, utan den person som väljer att läsa in en bakomliggande machostruktur och ta illa vid sig.
   Man kan ta illa vid sig för mycket, men att i ett sådant fall personligen ta illa vid sig för att en person sitter bredbent med gott om fritt utrymme är ungefär lika löjligt som att ta illa vid sig för att någon har synliga piercingar eller stora tatueringar. De har rätt att se ut som de vill (eller sitta som de vill) så länge det inte drabbar någon annan. För att man ska ha rätt att ta illa vid sig pga hur någon ser ut ska de mer eller mindre ha tatueringar föreställande hakkors eller andra symboler som kan ses som hets mot folkgrupp. Eller piercingar som är vassa och råkar sticka dig…
   Hoppas ni förstår liknelsen, även om den kan tyckas överdriven.

 66. Haha det här är ju en helt fantastisk sida! Usch vad jag stört mig på folk som brer ut sig när det sitter folk runtomkring som får klämma ihop sig.

  Väskor på sätena när tåget är fullt är också itrriterande, men bräsandet är helt klart i en klass för sig :p

 67. Agnes Fred on said:

  Jag tycker att denna blogg är guld värd, jag har blivit medvetandegjord och tänker på detta varje gång jag åker kommunalt. D.v.s. varje dag. Emellertid är min reflektion att män sitter som människor och kvinnor sitter som kvinnor. Jag har därför på senare tid prövat att sitta rakt upp och ned, såsom herrarna i er blogg, såsom det känns anatomiskt mest naturligt att sitta när man har två ben. Det känns fint att sitta så. Tills det hamnar en medresenär framför mig. Då känner jag från och till ett lätt obehag. Här sitter jag och skrevar, som om jag hade ett könsorgan att visa upp, ungefär. Kvinnans behag skall ju annars vara ett hemligt gömställe, inte alls lämpat för allmän uppvisning. Så jag pressar ihop mina lår som en sann lady och får strax kramp. Slänger upp det ena benet över det andra så att ingen ska få några idéer om att jag skulle vara fri och ledig i min sexualitet eller känna mig bekväm och mänsklig på allmän plats.

  Jag skulle gärna se att någon smygfotograferade mig för en genusblogg och gav ljus och problematik åt mitt rent löjliga, men gissningsvis inte ovanliga, beteende. Precis som man kan önska att killarna var tacksamma för att någon belyser det absurda i deras “helt naturliga” hållning.

  • Men frågan är om det verkligen är absurt att sitta helt naturligt, rakt upp och ner? Du belyser en viktig problematik, troligen en annan effekt av könsrollerna. Där du känner dig obekväm i att ha ett “blottat” om än fullt påklätt skrev när någon kan tänkas se. Där du egentligen åtminstone fysiologiskt skulle vara mer bekväm med lite avstånd mellan knäna, men känner dig tvingad att ha benen ihop. Kanske gör gamla könsroller sig hörda genom att belägga sådant som kan tänkas signalera sexuell tillgänglighet med skuld för kvinnor mer än för män. Det borde inte alls vara mindre accepterat att för dig som kvinna sitta lite bredbent. Kort sagt borde alla få sitta som de vill så länge medpassagerarna får sitt utrymme också. Sen är det ganska trångt, så att helt undvika kroppskontakt på tunnelbanan kan vara svårt. Axelbredden är till exempel i regel för stor för att sitta två vuxna karlar bredvid varandra. Jag kan sitta helt upptryckt mot väggen med ena axeln och ändå Lämnas inget utrymme över mellan mig och nästa passagerare.

 68. Hur ställer ni er till kvinnor i kollektivtrafiken som sitter bredbent? Det finns ju en tydlig minoritet av kvinnor som gör vad ni skulle referera till som machobeteende. Är det då normbrytande så då är det okej? Eller är det också onödigt, löjligt och dumt? För jag köper att machobeteende är jävligt fånigt, men det handlar ju i mångt och mycket om makt? Och i dagens samhälle finns det många situationer då kvinnor kan behöva visa makt på idiotiska sätt. Vad är poängen med bloggen? Att illustrera machobeteende eller att illustrera mäns machobeteende? För det senare tror jag är överflödigt.

 69. Generellt tycker jag att man är rätt bra på att ockupera utrymme i kollektivtrafiken, vissa sitter överdrivet bredbent andra tar utrymme med ryggsäckar, väskor. Listan kan göras lång. Har man respekt för andra så “drar man ihop sig” eller flyttar på sina saker om någon vill sitta bredvid eller ta sig förbi, så enkelt är det. Den här sidan kommer troligen inte att bidra mycket, eventuellt tänker folk till en extra gång nästa gång de åker kollektivt (de som känner sig träffade). Men redan det är en bra början. Fortsättning på denna blogg kunde vara “folk som skräpar ner i kollektivtrafiken” eller “fyllon som beter sig dåligt i kollektivtrafiken”. Genusfråga, nja.

 70. Thomas on said:

  Ni har säkert rätt i att män sitter mer bredbent än kvinnor. Jag vet att jag sitter så. Jag är också helt hundraprocentigt övertygad om att ni har fel i att det är socialt betingat eller att det har med könsmakt att göra. För närvande sitter jag helt själv på en stol och är lite macho?? Jag kan sitta med knäna ihop och gör det ifall det behövs i en soffa eller på bussen. Men det är inte bekvämt. Först blir man svettig och klistrig om pungen och efter 20-30 minuter (vid knän typ helt ihop) börjar det bli obehagligt på ett sätt som jag bara kan tolka som kroppens sätt att varna att detta inte är bra. Det blir som en sugande obestämbar kramp i ljumskar och skrev. Jag har hört kvinnor beskriva menssmärtor och känt igen mig en del i det. Kan man sära och få lite cirkulation i området hjälper det.
  Jag kan sitta “fint” men inte tusan gör jag det om jag inte behöver, d.v.s. om det är gott om plats på bussen.

 71. Alltså, varför i hela friden tar ni inte mer plats då? Inte för att jag (som man) tar mer plats än vad jag behöver. Fattar inte ens varför detta blir ett ämne ur ett feministiskt perspektiv. Finns det inte viktigare områden att angripa ur “ett nationellt perspektiv” och inte enbart ur ett “tunnelbane perspektiv”? Sthlm e ju inte hela Svea rike, eller? Finn ett annat perspektiv att angripa för att nå en opinion utan att erhålla en mängd anti-feministiska yttranden. Herre Gu. Ta plats ni oxo, författarna! Eller bättre, ifrågasätt. Det e för sjudingen en uppfostringsfråga! Väx upp ifrån ert media-flörtande agerande. Jisses….

 72. Daniel on said:

  Skit löjlig sida ni har. Tror inte många tar er seriöst. Dessutom, kan vi ju börja ta kort på olika barer runt om sverige. Alltid fulla kvinnor med pattarna halvt hängande utanför sina tighta tröjor som trycker sig fram mot baren med sedlarna i handen, medans killarna står bakom och väntar på sin tur.

  Hur många har inte hört “hur bra det är” att vara tjej när man ska beställa i baren?

  • Anonym on said:

   Men det är ju kvinnor som blir tvingade av Män(patriarkin) att göra det de gör för att få uppmärksamhet, det är ju helt annorlunda. I detta fallet är det ju dom som blir förtryckta.

 73. What ever on said:

  Varför kan ni inte skriva vilka som ligger bakom denna sida, så att jag kan undvika er för resten av mitt liv.

  Om detta är Feminism? så kommer jag ALDRIG bli det och jag kommer ALDRIG stå för att jag någonsin varit det, vilket jag aldrig varit.

  Jag tror på ett rättvist samhälle, med lika lön för lika arbete och könsneutral jämnställdhet.

  Ni kan inte på allvar mena att ni tror att denna sida ska göra något annat än att underhålla era egna intressen i att ha något att göra på fritiden. Tror ni det är ni ju mindre kompetenta än jag trodde från början. Av det jag har läst och hört, på P3, består denna sidas grundare av en grupp småflickor som tyckte att ordet feminist lät coolt men inte igentligen vet vad det betyder.

  Som sagt skriv ut villka ni är så jag och alla andra kan udvika eran skämmande inkompetens.

  Tack för underhållningen, kanske är en bättre barnch.

 74. Vafan, ni har ju era handväskor som trots att de är pyttesmå prompt ska ta upp en hel plats extra…

  • Tolerant men trött Kvinna/ femtiotalist on said:

   Som kvinna har jag sedan mycket länge RETAT mig på andra kvinnor som brer ut sig med sin väska/påsar på sätet bredvid och låtsas som det regnar när en medpassagerare kommer förbi och behöver en plats. “Primadonnor” och “drottningar” som verkar anse att just de är viktigare personer än andra varelser som betalat lika mycket för en plats i kollektivtrafiken. Detta har jag ALDRIG sett en man göra. Rätt skall vara rätt!
   PS! Se er om i trafiken idag. Det finns oftast en sådan ego varelse på varje busslinje/ tunnelbanelinje/ pendeltåg.

 75. Silveer on said:

  Mitt tips till er är att ni tar en strapon (en dildo kvinnor har för sex med en annan människa) och sätter den på midjan och låter denna hänga i skrevet. Sen så försöker du att sitta med benen ihop. DU/NI ÄR KVINNA/KVINNOR OCH HAR INGEN ANNING OM LÄGET!!!!!!!!!

  Helt ärligt så har du ägnat din tid åt något som gynnar killar och män. reaktionen kommer att bli det motsatta. jag kommer att sitta mer bredbent än någonsin, och detta är nog allas reaktion som läser detta… skyll er själva.

  Låter som om du ägnat dig åt lyxproblem/ ta den energin ni har och bidra till något som gynnar männinskor i världen som verkligen behöver hjälp.. SÅNA SOM NI!!!!!!!!

 76. Rasmus on said:

  Hoppas verkligen denna sidan är någon form av skämt? Annars har skaparna allvarliga psykiska problem, detta är en av de orsaker “feminism” inte tas allvarligt längre. Inte för att detta är just feminism, men de ändrar mäniskors uppfattning om begreppet… Det roliga är att ju fler sidor som denna, bara kommer resultera i att samhället kommer att ta feminism mer och mer oseriöst. Vissa kommentarer om feta människor gjorda av skaparna av sidan visar bara än mer av er okunskap. Bra jobbat!

 77. Förstår ni inte att ni skapar ett problem där det inte finns nåt? Det här är bara er egna idiotiska åsikt som knappast många normala människor går och ens tänker på.

  Om jag skulle gå och skapa en blogg om kvinnor som JAG tycker gör nåt fel. Tror ni inte de skulle bli lika förbannade på mig lika mycket som männen blir på er?

  Om man ska dra upp varje liten sak som man stör sig på så kan man lika gärna låsa in sig i ett rum och stanna där.

  Ja, vi sitter väl på ett speciellt sätt. Det är helt enkelt ett beteende som är typiskt för vårt kön och som skulle vara omöjligt att ändra på. Ungefär som att man skulle försöka ändra kvinnors gång stil till exempel. Och de flesta av männen flyttar på sig vid behov. Man ser till och med att flera som sitter så sitter helt själva just när de tar lite plats.

  Bara för att det finns några rövhål där ute som inte gör det betyder det inte att alla andra måste lida för det.

 78. Jag tycker det krävs lite definitioner av vad som sker.
  Vad innebär det att sitta bredbent? Är bredbent något som sker aktivt eller undermedvetet? Är bredbent ett sätt att sitta som ser annorlunda ut än “normal” sittning, hur ser en “normal” sittning i så fall ut?
  När en person sätter sig på en stol ligger knäna inte dikt an. Det är naturligt, hos män och kvinnor, att benen särar på sig. Hur mycket? Det är nog individuellt. Att det innebär en ansträngning att hålla ihop benen håller nog alla med om, såväl män som kvinnor. (argumentet att man sitter bredbent för att man har en kuk är, i ärlighetens namn, ett dåligt argument)

  Hur sitter man hemma, vid köksbordet? Sitter man bredbent?

  Om man sitter “bredbent” privat, hemma, kan det knappas handla om ett machobeteende (dels för att även kvinnor då sitter bredbent, dels för ett sådant sittande inte påverkar någon). Så först måste man fråga sig, sitter män och kvinnor, “naturligt” bredbent?

  Vi förstår nog att det är en viss skillnad att sitta hemma och i kollektivtrafiken. Hemma behöver man inte visa hänsyn, något som är uppskattat i kollektivtrafiken. Frågan är då vad som händer om man flyttar en “naturligt” bredbent sittande person, från hemmet till kollektivtrafiken. Blir denna sittning automatiskt ett machobeteende?
  Jag tycker inte att det är en uppenbar koppling.
  Däremot är vi alla överens om att man bör visa hänsyn i kollektivtrafiken. Det är naturligt, den tillhör alla och vi bör se till att alla känner sig välkomna och har lika tillgång.
  Vilket innebär, om man sitter väldigt bredbent, att man kanske måste dra ihop benen (en ansträngning, men vi måste anstränga på många sätt när vi umgås kollektivt).

  Jag har svårt att se ett samband mellan att sitta bredbent och ett machobeteende. Det är en korrelation. Det finns säker en del killar som sitter extra bredbent och uppvisar ett machobeteende, men den stora majoriteten sitter “bredbent” för att det är så de sitter helt enkelt.

 79. Alexander on said:

  När ni lyckats få män att sitta duktigt på tågen, kommer ni börja engagera er för att rätta till andra orättvisor då? När kvinnor till slut fått samma lön som män, kommer ni slåss för invandrares rätt att få samma jobb då? Handikappades rättigheter?

  Isåfall… varför kallar ni er feminister? Varför skiker ni inte efter ALLAS rätt att behandlas lika? I mina ögon ser det ut som att ni tycker att ni själva är viktigast. Era problem först, sen alla andras.

  Ni är egoistiska svin, precis som de bredbenta männen på tunnelbanan.

 80. Transexuella Anna-Lena on said:

  Hej jag kanner mig väldigt upprord att ni inte tar upp de som ar allra minst jämmnstallda i sammhället nämligen transsexuella, mina kompisar kan inte sitta med benen ihop pga deras opererade penisar. Hur kan ni da veta vilka som är fodda som män eller inte. Men ni verkar inte bry er om oss. Jag personligen kan sitta med benen ihop eftersom jag har opererat mig.

 81. Evert Travfall, medicine doktor, överläkare on said:

  Flertal studier visar att circa 90% av alla män har hemmorojder, vilket innebär att de inte kan sitta helt rakt med benen pga smärta som uppkommer i anustrakten. Det kan uppfattas kränkande. Men kvinnorna circa 10% får aldrig några hemmorojder. Jag skulle vilja se en notering om detta pa eran sidan, det ni gor år en hädelse mot grundstenarna innom medicin. Jag var tvungen att tycka till.

 82. magnus on said:

  inse att vi som är 190 cm långa ej får plats. lite mage på det ör ej saken bättre. knäpper tex upp överta knappen på jeansen då jag sitter ner pga att jag måste sitta rakt.borde starta en blogg som heter lattemama.nu. där kunde man fota alla kvinnor som går med 5 bsrnvagnar i bredd i köpcentrum.då jag sitter i ett flygplan får jag helt enkelt ej plats. jag avundas tjejer som sitter med bena i kors. kul att du har hittat din grej

 83. Lars.L on said:

  Hej!
  Jag tycker att denna blogg är ett ypperligt exempel på vad man bör göra i kampen för jämlikhet! Dock så är jag lite orolig att jag själv ibland sitter för bredbent och undrar vilken som är den största acceptabla vinkeln man kan ha mellan sina två ben när man sitter?
  En liten tråkig sak med bloggen är dock att att det lätt känns väldigt negativ när det bara är bilder på människor som gör fel, skulle ni kunna läga upp några riktiga skolboksexempel på riktiga proffssittare?

  Mvh L.L

 84. T-banan är en sak, men på bussarna är jag så illa tvungen att sitta antingen bredbent eller på tvären. Sitter jag “fint” får jag faktiskt inte plats mellan sätesraderna.

 85. Nick the Dick on said:

  Är ni rädda för beröring? Sitter två personer bredbent bredvid varandra är enda problemet att deras ben nuddar lite vid varandra. Det borde vara helt OK eftersom båda troligtvis har kläder på kroppen. Sitt för fan bredbent ni med så blir allt bara fint! Jag tänker i alla fall inte sluta. Det är mycket skönare och bekvämare. Och ja, jag känner mig otroligt macho när jag sitter bredbent. Det är troligtvis det mest macho en man kan göra :P

 86. Gustaf Renman on said:

  Är man som jag 195cm lång så är det inte lätt att sitta passande i kollektivtrafiken.
  Bussar, synnerligen i Stockholmstraffiken (Västtrafik har mer benutrymme) har minimalt benutrymme, jag kan inte sitta på ett passande sätt Det går inte, mina ben är FÖR långa, oavsett hur jag sitter.
  Dock så åker jag oftast i Göteborg, som tur är. Majoriteten av mina resor är korta, om det då inte finns någon ledig 2a/1a så står jag gärna.
  Men om jag ska åka längre så sitter jag och tar upp plats. Förutsatt att det inte är fullpackat med folk.

 87. Julius on said:

  Eftersom att du själv är kvinna vet du inte hur den manligare anatomin fungerar. Man måste nämligen spänna sig för att hålla ihop benen. Och om man nu vill slappna av lite när man väl sätter sig, så glider benen isär.

 88. Ni verkar ha bestämt er för att män är roten till allt ont här i världen och letar sen efter alla fel män gör för att kunna bekräfta era fördomar. Om ni kunnat lyfta blicken en aning kanske ni skulle upptäcka att en grupp som tar upp mycket plats i kollektivtrafiken är unga tjejer som sitter med benen i kors så att man omöjligen kan sätta sig bredvid dem utan att få deras skor mot smalbenen. Ofta har de dessutom lagt handväskan på sätet bredvid. Jag skulle dock aldrig lägga så mycket energi på dessa tjejer att jag startar en blogg om dem…

 89. Danderydare on said:

  Kan man inte låta skaparna av denna blogg komma ut i debatt? Det skulle va så roligt att se deras okunnighet om……ALLT!

 90. Helena on said:

  Underbart!! Jag är helt enig med dig!!! Jag tar numera hellre bussen och får 10 min längre restid än att sitta o trängas i tuben bland folk som inte vet vad hänsyn är för något och föraren gasar o bromsar som en galning vartannat.

 91. Fotobruden on said:

  Men hallå, det var det fånigaste jag hört att könet ska tala om hur benen ska vara… Handlar om uppfostran. Det är jävligt fult att bräsa med benen…Snack om paket eller inte, har ni killar problem med er identitet eller??
  Skärp er vi har alla samma rätt att sitta i tunnelbanan/tåget.
  Kanske det manliga könet ska betala mer för att åka kollektivt, vem säger något då??

 92. Fredrik on said:

  När du fottar mäniskor på det här viset och har dina åsikter, har du då tagit hänsyn till kroppslängd, hållning, kvallitet på sätet. Den bresande individen kanske har ett ryggproblem som gör att det inte gör ont när denne sitter på ett visst sätt, ska då personen bredvid eller framför då ursäkta sig och sätta sig någon annanstans om så är fallet?
  Eller är detta något du/ni gör för att kvinnor generelt tar mindre plats i samhället?

 93. Jag har också länge stört mig på mäns medvetna sätt att på detta machovis skapa sig makt över kvinnor i vårt samhälle. Att på detta smutsiga viss systematiskt och med en illa dold agenda vägra kvinnor sin självklara rätt i kollektivtrafiken. Dessutom så kan man ju vid detta förskräckliga beteende råka komma i kroppskontakt med sin medpassagerare som så hatiskt fläker ut sig.

  Nej, tacka vet jag alla tjejer/damer som försäkrar sig om att undvika dylika situationer med en strategiskt placerad handväska på sätet bredvid sig!

  Jag är övertygad om att det finns fler människorädda, timida individer därute som lider av samma förtryck och ligger vaken om nätterna för den skräck som kollektivtrafikens skrevande innebär. Tack för detta upprop! Det blir något att berätta om för barnbarnen!

 94. Jag är kraftig och dessutom väldigt lång. Det gör det praktiskt taget omöjligt för mig att sitta annat än något bredbent, annars slår jag knäskålarna i den som sitter i sätet mittemot vilket jag är säker på att ni håller med om skulle vara ett minst lika om inte värre störande beteende för mina medresenärer.

  Har ni någon bra och fin lösning på det problemet, annat än att amputera benen då?

 95. Jonas Sjöberg on said:

  Det här är inte så mycket en genusfråga, tycker jag, utan mer en fråga om vanligt hyfs. Det finns ingen anledning att någon ska breda ut sig på andras bekostnad, oavsett kön. Jag fick nyligen en konsertupplevelse förstörd p g a en ung kille som bredde ut sina ben långt in över platserna bredvid. Och skulle jag sagt till honom skulle jag riskerat att få något otrevligt tillbaka och så skulle konsertupplevelsen ändå varit förstörd. Låt oss alla, var och en, män och kvinnor, pojkar och flickor, anstränga oss för att inte ta mer plats i kollektivtrafiken och överallt där människor samlas än vad som rätteligen tillkommer oss. Vidare bör vi alla visa civilkurage och vänligt be den som inte beter sig rimligt hänsynsfullt att rätta in sig liksom att den som blir tillsagd ska rätta in sig utan att krångla eller komma med någon trist kommentar!

 96. Hertha Müller on said:

  De som är kraftiga, och tar plats i kollektivtrafiken, ska de också fotas?

 97. Olle Persson on said:

  Jag kände inte ens till att detta var ett problem för genusfittor. Nu har ni givit mig en ny idé för att trakassera er, en får tacke!

 98. Denna sajt var ju lite kul, jag började faktiskt tänka efter hur man sitter på tunnelbanan.

  Men jag tycker ni glömmer en sak, en del killar ofta är lite längre än tjejer. Om jag sitter med raka knän, eller benen i kors så måste det sitta en dvärg på andra sidan mittemot på tunnelbanan, Att sitta med benen på sniskan gjorde att man trängde ut den bredvid.(pendeltåget var lite bättre, testade ;-)

  Precis som det finns folk som är överviktiga och tar plats utan att kunna hjälpa det så är speciellt tunnelbanan inte helt lätt om man är lite längre (vilket naturligtvis också gäller en lång tjej, men det drabbar nog oftare killar).

  Jag tycker det är bra man pratar om vem som tar plats, men skulle nog bli lite ledsen att hamna på en bild då man inte kan hälpa hur man ser ut och det känns inte OK att stå upp bara för man har långa ben.

  Tack o hej !!!

 99. Johan Nilsson on said:

  Det finns alltid något viktigare att göra – men det kan knappast vara ett argument för den som vill förändra något. Respekt!

  • Johan Nilsson on said:

   Hmmm inser att jag skrivit fel. Det ska förstås vara:

   Det finns alltid något viktigare att göra – men det kan knappast användas som ett argument MOT den som vill förändra något. Respekt!

   :-)

 100. Eric Gunnes on said:

  Jag sitter bredbent om jag vill. Det är skönt. och ni tanter kan väll också sitta bredbent om ni så gärna vill det!

 101. Dysplasia on said:

  Jag är en 49-årig kvinna, 178 cm, med långa ben och meniskskadade knän. Jag föddes med höftledsluxation, vilket gör att jag alltid naturligt sitter bredbent. Efts. längden på benen gör att jag ALLTID slår i den som sitter framför, om jag sitter rakt, och det är HÖGST smärtsamt när knäna får en stöt av nån som ska förbi för att gå av eller på, skrevar jag alltid på tunnelbanan. Buss kan jag inte ens åka för det är för trångt. Kommer ett kort på mig alltså inte dyka upp här för att jag är just kvinna?? Diskriminering är det, för jag TAR en faslig massa plats på metron.. tur att jag åker så sällan.

 102. Andreas on said:

  Förklaringen till att jag och säkert fler med mig sitter bredbent är dåligt lårstöd. Om jag inte kan sträcka ut benen (platsen mittemot är ockuperad) och jag har någon bredvid mig så får jag dra ihop benen. Tunnelbanan skakar som bekant så musklerna får hela tiden arbeta med att dra ihop och balansera benen. INTE vilsamt och bekvämt.

 103. Fredericus on said:

  Jag tror inte att män som sitter med benen i sär gör det medvetet för att visa makt eller för att ta plats. Hur man sitter, står och pratar är exempel på hur det är att vara människa. Det finns ingen konspiration utan kvinnor och män bara är, helt automatiskt och tanklöst. Kroppen hittar ett sätt att sitta skönt utan att vi beordrar den att göra det. Det finns inget som hindrar att kvinnor kan ta lika mycket plats på tunnelbanan eller på andra platser i kollektivtrafiken. Det är inte förbjudet. Kanske skulle det vara befriande. Många kvinnor kryper ihop och sitter med benen i kors även fast det finns enormt med plats. Tror inte att dessa damer alltid sitter och “kniper” på det viset för att ta hänsyn utan för att man upplever det som skönt och för att det är inlärt. Idag är det konstigt nog inte socialt accepterat att kvinnor skevar med benen en smula och tar plats. Det är dags att ändra på det. Ta plats och sluta vara tillbakahållande individer som lever upp till normer som är konstruerade och inlärda. Sluta klaga på det som gör det och frigör er.
  Människan har dock förmåga visa hänsyn mot sina systrar och bröder i samhället. Man kan faktiskt ändra sittställning när det upplevs som trångt eller bara för att visa artighet. Problemet är att i dagens samhälle tänker män och kvinnor bara på sig själva. Många tänker sig inte för. Män och kvinnor gapar i mobiltelefonen i folkvimlet eller tränger sig före i olika situationer. Det är inte ovanligt grupper av kvinnor eller män tar enormt med plats på trotoarer och i rulltrappor utan att ta hänsyn att någon annan vill komma fram eller förbi. Att olika individer är tanklösa är irriterande men det är mänskligt. Det är tur att människan har förmåga att ändra sig när det behövs…
  Jag tycker det är mycket positivt att man uppmanar alla i samhället att ta hänsyn till varandra. Det kan man göra utan att göra det till en genusfråga eller börja dilla om machokulturer och maktrukturer i samhället (i kollektivtrafiken i det är fallet). Grundproblemet är faktiskt större än så.

  Fredericus

 104. Jag brukar sitta bredbent på bussen, och det tänker jag fortsätta med, oavsett hur många som kommer med genuspekpinnen och förklarar att jag egentligen inte tycker att det är skönt, utan bara gör det för att förtrycka kvinnor.

  Det är otroligt hur paranoida ni feminister har blivit.

 105. Mattias on said:

  Tycker att någon borde lägga upp en blogg där vi smygfotar kvinnor som särar på benen. Skulle vara kul och höra reaktioner kring det. Förmodligen skulle det bli ramaskri och klassas som sexuella trakaserier.

  Ni feminister snackar om att ett jämnställt samhälle gynnar båda könen och att genus handlar om att alla ska ha lika rätt till saker oavsett kön. Har dock aldrig hört om en feminist som tycker att lösfittor borde säljas på apoteket, så att männen får sitt. Dildos finns ju redan på apoteket, så varför inte lösfittor också? Apoteket är alltså en könskränkande butik som gör skillnad på män och kvinnor.

  Skärpning nu för fan, ta upp saker som betyder något istället för en massa trams. Klart som fan att jag som kille också tycker det är drygt om nån jävel breder ut sig så man inte får plats. Men då tycker jag också att feta människor borde betala extra för den plats dom tar.

  Alla killar sitter inte och fläker ut sig över sätena utan detta är snarare ett attitydsproblem eller så tycker dom bara att det är skönt att sitta så. Så länge dom gör plats när någon annan vill sitta brevid så är det väl inget problem?

  Ni snackar om löneskillnader och diskriminering, men vem har enklast att få jobb och hög lön: en rik “pappa betalar” brutta från öfvre skitet eller en fattig kille från förorten?

  Många gånger handlar det mer om klassfrågor och attityder snarare än skillnader mellan kön.

 106. Alla män som skriver dessa kommentarer har troligtvis ett sådant sk(r)evt självförtroende, att de tror att stoltheten sitter i paketet. Varför annars uppröras? Bilderna är ju anonyma!

  • Mattias on said:

   Vet inte om du är tjej eller kille… Men skulle du tycka att det var ok att lägga upp anonyma bilder på tjejjers bröst och rumpor om jag fann att dom stod ut för mycket och således tog för mycket plats?

   För övrigt så vet jag att stoltheten sitter i paketet och så fort jag ser någon ful och illaluktande manshatare med mustach och dreadlocks under armarna så brukar jag numer skreva än mer än tidigare. Då känner jag mig manlig.

 107. Är inte helt säker på om jag själv sitter så här, men om jag gör det så säg gärna till istället för att ta en bild på mig och lägga ut det på internet. Tack på förhand.

 108. Kollektivtrafiken är byggd för kvinnor, därför föredrar män att köra bil. När vi sitter och skrevar, eller brer ut oss som ni säger, beror det ofta på att om vi håller ihop benen så tar vi upp plats för de som sitter mitt emot. Jag skulle välkomna en kollektivtrafik med gott om plats för alla istället fär som nu, en kollektivtrafik för slanka kvinnor kring 1.65. Tänk på att de som planerar kollektivtrafiken gör ekonomiska beräkningar och för dem gäller det att transportera så många som möjligt till så liten kostnad som möjligt. Därför bör småvuxna ta de trånga platserna och lämna de rymliga platserna åt dem så är storvuxna.

 109. Johan l on said:

  ponera att det är två säten, då är det väl ingen som säger att kvinnan kan “breda” ut si ifall hon skulle känna för det? vad ser ni för vinning i att göra detta? tycker ni verkligen att det är värt att lägga ned tid på hur folk sitter som om det vore det värsta problemet i vårat samhälle?

 110. Jag tror att det oftast har väldigt lite med att “vilja vara macho” att män sitter bredbent. Jag sitter bredbent hemma även om ingen ser mig. Det gör ont i testiklarna annars. Särskilt på vintern blir man besvärad av att få ont testiklarna, då man har stela byxor på sig och tjocka långkarlsonger. Genom att sitta bredbent kan man slippa den värsta smärtan.

  Det är välkänt och forskat på att trånga Jeans orsakar dålig spermieproduktion. Att man får ont i testiklarna är säkert en signal från kroppen att man testiklarna håller på att bli varma. En god reproduktionsförmåga är något som evolutionen föredrar, eftersom de som har pigga spermier också får fler avkommor. Det är då inte så konstigt att kroppen har varningsmekanismer för att skydda testiklarna emot värme eller fysiskt våld. Alla vet väl hur ont det gör för män att få ett slag på pungen. Det gör dem veka och lätta att slå ut, men evolutionen har sett till att testiklarna skall vårdas till varje pris, även om det skulle innebära att man blir en “sämre slagskämpe”.

 111. Det känns nästan lite genant att behöva berätta dessa ganska personliga/intima detaljer, trodde det var självklara saker som var och en kände till. Men allt är kanske inte så självklart som man tror. Det finns ju t.ex. gott om kvinnor som inte känner till hur de skall sköta sin egen itimhygien. Det finns så många som tvättar vagina med tvål och vatten, och har åtsittande kläder. Detta resulterar i svampinfektion och dålig lukt. Då tvättar sig dessa kvinnor ännu mer och får ännu mer problem. Gynekologer vittnar om dessa vanliga problem.

  Kvinnor skall undvika att tvätta vagina. Vagina är självrengörande. Ibland kan man vilja tvätta de yttredelarna, men även då skall man vara mycket försiktig. Parfym kan verka irriterande. Tvål verkar uttorkande och har ofta för högt pH. Vatten skall man inte använda för ofta. Det skall användas restriktivt, och i så fall bara till de yttre delarna. Barnolja utan parfym är “bäst”.

  Vagina skall ha en god bakterieflora som är pH sänkande, och motverkar att illasinnande bakterier eller svampar får fäste som orsakar klåda, dålig lukt. Lactobacillus Bifidus som finns i yoghurt är en typ av bakterie som är “skyddande”. Dessa skall alltså inte tvättas bort!

  Kvinnor skall undvika åtsittande kläder. Hemma kan man gå i kjol, utan underbyxor. När man sover, tar man av sig underkläderna.

  En del kvinnor är rädd för sin kroppslukt och tvättar sig då överdrivet inför samlag. Detta kan som ovan leda till infektioner, irritation, flytningar och dålig lukt. En vagina skall lukta lätt syrligt. Det är normalt. Försök inte ta bort den! Om du känner dig “kladdig” kan du tvätta dina yttre delar (blygdläppar) med kallt vatten strax innan samlag. Det finns kvinnor som tvättar sig med tvål eller parfymerade saker, men sådant är vidrigt att få i munnen vid oral sex, samt enligt diskussion ovan leder till ökad risk för svamp som luktar illa. Alltså, det lite motsägelse förhållandet finns att ökad hygien leder till sämre hygien med mer dåliga bakterier och svamp. Kvinnor som tvättar sig ofta av rädsla för dålig lukt, gör sig alltså en björntjänst. I slutändan blir lukten än värre, och utsikten att ha skön sex omitentgörs av klåda. Oral sex, cunninglungus, kan orsaka infektioner eftersom munnen har mycket bakterier och svamp. Undvik vaginal sex, efter anal sex. Antibiotika slår ut bakteriefloran (den goda) och initierar inte sällan en svampinfektion.

  http://vaginal-health.50webs.com/

  http://kidshealth.org/teen/sexual_health/girls/feminine_hygiene.html

 112. Det är som tidigare sagt välkänt att åtsittande kläder och stillasittande orsakar problem med spermiekvalité. Nedan ger jag några vetenskapliga referenser som exemplierar detta. Tydligen finns det de som inte känner till dessa grundläggande fysiologiska sakerna.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15618251
  The present study suggests that wearing tight fitting undertrousers is associated with higher scrotal and consequently testicular temperatures than wearing loose fitting undertrousers or none.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12128093
  Scrotal temperature was strongly correlated with sedentary work position with a dose-effect association

  Excessive scrotal heating or cooling may lead to the cessation of spermatogenesis
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18217986

  http://ojo.pe/ojo/nota.php?txtSecci_parent=0&txtSecci_id=9&txtNota_id=672956
  …. stillastittande under lång tid, orsakar att testiklarnas temperatur ökar och detta kan påverka spermieproduktionen och som konsekvens riskera den maskulina fertiliteten. ..
  Enligt fertilitetskliniken Procrear, ….”Statistiskt har bara en av 20 män duglig sperma för att befrukta ägg”

 113. Det har alltid varit genat att behöva breda ut benen när man har ont i testiklarna, och nu kommer det bli än värre när jag inser att folk tycker att man är macho och att det stör folk väldigt. Jag trodde att folk hade förstående och överseende med mäns “problem” och förstod en när man är tvungen att sära på benen.

  Det gör oerhört ont när testiklarna är överhettade, men i fortsättnngen kommer jag att överväga att ta smärtstillande, för att jag vill verkligen inte störa folk med att sitta bredbent. Att jag kanske blir steril och kommer få att använda sjukvårdens fertilitetsklinik eller adoptera barn, är en kostnad som jag eventuellt måste ta. Att känna av att folk irriterar sig på en i lokaltrafken, kan jag inte stå ut med. Att varje dag få de där blickarna och se hur de tänker att man är ett störande element, blir mig övermäktigt.

  Jag förstår nu att kvinnor känner mer kärlek och omsorg för sina hundar. De skulle aldrig kunna tänka sig att förse sina älsklingar med tjocka, åtsittande karlsonger för att deras pung inte skall synas. Hanhundar går ju och vaggar stjärten för att riktigt demonstrera sina kulor och sin manlighet. De är macho. De gillar att ligga på rygg med benen särade njutandes av att demonstrera sina manliga attribut.

  Jag skulle verkligen inte vilja att kvinnor skall riskera sina äggstockar eller andra skador på sin kropp på grund av fördomar och attityder emot dem. Hur mycket kvinnor som irriterar sig på männens benposition älskar män, kan man fråga sig. De verkar inte vara måna om att deras partner är fertila. De kanske tycker att männen skall byta ut sina testiklar emot testikelproteser, så att de slipper ha ont av överhettade testiklar.

  Det är nog så genant med att bli överhettad i pungen. Inget man gärna pratar om. Men det gör så oerhört ont ifall man har åtsittande karlsonger. Då måste man byta till lössittande karlsonger och sätta på sig löst sittande byxor för att smärtan skall gå över.

  I klädesbutikerna är det också genant. De unga kvinnliga expediterna har ingen aning om varför man frågar efter löst sittande karslonger och för man ratar de flesta av byxorna då de är skurna så att pungen kläms ihop.

 114. Jag har provat att sittandes tvinga ihop benen. Det klämmer ihop testiklarna mellan benen. Mycket obekvämt. För att lösa detta kan man sticka ned handen i byxorna och dra upp pungen så den hamnar “över” benen. Det är betydligt mer bekvämt. Det jag dock frågar mig, är vad ni kvinnor skulle tycka om vi män stack ned våra händer i byxorna för att ordna till pungen på tåget och bussen. Vad föredrar ni? Bredbenta män, eller män som stoppar ned handen i byxorna för att rätta till pungen varje gång de byter sittposition.

  Dock så återstor problemet med överhettning i det långa loppet, och tekniken med att dra ordna till pungens läge löser inte detta problem. Det löser bara problemet med det mekaniska trycket från benen på pungen. Problemet med överhettning kvarstår dock i all väsentlighet så länge man sitter tätt med benen.

  Jag för min del skulle gärna se att kvinnorna undvek att sitta med korsade ben. Det leder till svamp. De bör ha tunna underbyxor, vida byxor och vara orakade. Allt för att förbättra luftcirkulationen. Svamp älskar fukt och värme.

  Kvinnor som sitter med benen i kors tycker jag är provocerande och det är svårt att befinna sig i samma kabin som dessa kvinnor. Det får mig att tänka på bordeller där kvinnorna sitter uppradade med benen i kors. Man tänker också på möjligheten att dessa kvinnor sitter och klämmer ihop benen för att framtvinga en orgasm. Snälla, behåll era kvinnliga attribut och behag till kvällen och låt oss män inte bli utmattade och frustrerade av alla dessa sammanklämda vackra lår!

 115. Hahha XD

  Jag tänker ALDRIG anstränga mig och klämma ihop benen. NEJ, jag har aldrig blivit uppfostrad att slappna av när jag sitter, det kommer naturligt. Slappna av i säte, lår, ljumske så glider benen isär. Försök det någon gång; att slappna av ;-)

  Så biologiskt och fysiskt som det kan bli och så långt ifrån genustrams man kan komma. Spara på energi och inte anstränga muskler i onödan=slappna av då man sitter. En uråldrig egenskap som även feminister besitter om ni bara vågar försöka se världen bortom er egen lilla hörna.

 116. Jag tar illa vid mig av det här. Det visar på en brist på respekt och förståelse för hur vissa kroppar (åtminstone min) fungerar. Jag klarar inte att sitta med benen ihop någon längre stund utan att ansträngning och muskelvärk. Och jag är definitivt inte macho, tvärtom. I mitt fall beror det kanske inte så mycket på könsorganen som att jag är överviktig och har tjocka lår (och även om jag lyckas gå ner i vikt så kommer mina lår att vara tjockare än genomsnittet). Jag gjorde just ett försök och med ansträngning och värk lyckades jag sitta med benen någorlunda ihop (helt ihop klarar jag inte alls) i åtta minuter, och jag känner redan att jag kommer att ha träningsvärk i morgon.
  Jag tycker inte att jag ska behöva anstränga mig och få värk bara för att jag vill sitta. Vad beträffar den där forskaren som uttalat sig om brist på vetenskapliga bevis så beror väl det på att det inte gjorts några vetenskapliga undersökningar alls av detta. Om jag har fel så vill jag ha referenser på undersökningar. Jag ställer gärna upp själv i en sådan undersökning.
  Jag vill inte bli beskylld för att vara macho bara för att jag har en viss kroppskonstitution och vill sitta utan ansträngning och värk.

 117. “Att män sitter bredare är ett socialt inlärt beteende…..”

  Vilket dravel. Indoktrinerade rödfeminister som ser allt hos män som socialt inlärt beteende, alternativt defekter just för att de inte är kvinnor. Alternativt kan skillnaderna mellan könen förklaras med genusvetenskapens slipade uttryck, eller helt bortförklaras med samma genusvetenskap.. Att folk verkligen inte lägger sin energi på vettigare saker än att fotografera skrev med mera.

  Jag vresar på benen varje gång jag åker kollektivt, just för att det känns bekvämast. Vill någon sitta bredvid så får man väl vresa någon/några centimeter mindre.. Tur att det allt som oftast sitter någon bekant bredvid mig som fullständigt skiter i hur mycket jag särar på benen! Förresten, kvinnor vresar väl också på benen ibland?

 118. Mandingo don’t like shadow! He needs to breath fresh air

  Och att ni använder ordet “macho” i det här sammanhanget är ju totalt meningslöst. Har sett macho of the machos sitta grensle med benen, och har sett den största grenen av fikusträdet sitta som att han hade en illegal flyktingfamilj mellan benen.

 119. Långbent on said:

  Som några lyfter fram här, längd har betydelse. Modern kollektivtrafik i Sverige utförs till majoritet av Aviva. Aviva beställer sina transportmedel från Franska tillverkare, som följer franska mått. Skillnaden i medellängd är mellan 5 och 15 cm, beroende på vilka källor. Wikipedia säger ungefär 6 cm i skillnad. Detta gör att när man når den här gränsen på medellängden behöver man antingen sitta på snedden, som är mindre bra för ryggen (och med tanke på att de flesta människor pendlar 30 minuter åt gången hinner det faktiskt påverka ryggmuskulaturen och skapar en vana i kroppen) eller så behöver man sitta bredbent. Själv väljer jag att plåga mig, även med mitt skadade knä, som gör att det är VÄLDIGT obehagligt att knyckla ihop benen så att knäna trycker det framförvarande sätet ungefär 5 cm framåt, och sitta på snedden eller med benen ihop när någon sätter sig bredvid. Eller så väljer jag att sätta mig på vänster sida av bussen eller tåget eller flyget, så att jag kan sträcka mitt högerben ut i gången för att underlätta mot smärtan.

  Att dessutom smygfotografera skrev kan i sig själv ses som en sexualiserande bild, och om det hade varit kvinnor man fotograferat hade man blivit polisanmäld, dömd och kanske till och med fängslad beroende på antal bilder.

  Det är bra med en debatt om jämställdhet och jämlikhet, men vi får inte heller glömma att man inte kan vinna över våld med våld, med andra ord, glöm inte att det som gäller för män gäller också för kvinnor, om feminister använder maskulina maktmetoder, på vilket sätt visar det att de maktmetoderna inte är ok? Led med exempel, inte med samma metoder. Glöm inte att det finns förklaring till allt, och det är inte alltid en könsfråga, ibland handlar det om gammalt hederligt dåligt hyfs.

 120. Det man inte förstår om mänsklig anatomi kan man läsa om här:
  http://blogs.scientificamerican.com/bering-in-mind/2009/11/19/why-do-human-testicles-hang-like-that/

  Det försvarar inte de som sitter väääldigt brett, men det förklarar varför män sitter med benen bredare isär än kvinnor.

  Tips på experiment för de kvinnor som vill testa hur det känns: ta en mindre tygpåse och stoppa två valnötter i den. Fäst påsen, helst med nål och tråd, på insidan av trosorna och gå sedan runt en hel dag med det. Testa att sitt med benen helt i kors. Om det känns lite olustigt, tänk då om ni hade känsel i valnötterna och de vore väldigt känsliga för stötar.

  Jag stör mig också på de som sitter väldigt brett med benen, men de är ett litet fåtal. Jag stör mig mer på: personer som sätter sina väskor eller kassar på sätet bredvid och tar upp två säten bara på pin kiv, personer som gäspar på morgonen utan att hålla för handen (jag vill inte lukta på din unkna morgonandedräkt), personer som snörvlar eller hostar och nyser rakt ut (om ni är förkylda är det bättre att stanna hemma), personer som pratar i mobiler på tåget (detta är oerhört störande och borde vara dödsstraff på), personer med barnvagn som MÅSTE åka under rusningstid (om man inte jobbar för tillfället så kan man försöka tajma in och ta tåg eller buss då folk inte ska till och från jobbet) och sist och inte minst – folk som står mitt framför dörren då den öppnas på tunnebane-/pendeltåget och inte lämnar företräde för de avstigande (tror ni att ni existerar i gasform och att folk kan gå rakt igenom er?)

 121. Undrande on said:

  Jag har mig veterligt 2 saker som sitter ivägen mellan mina ben (ibland 3) vilket gör att skulle jag försöka sätta mig ner med bena ihopknipna så går det inte annat än om jag skulle lyfta upp delarna när jag satte mig ner. Jag tror de flesta kvinnor skulle finna det än mer stötande. Eller har jag fel? Sen är det faktiskt inget som hindrar kvinnor att sitta bredbent annat än fördomar. För det mesta försöker väl alla killar hålla sig på sin sida också? Det är t.ex en av anledningarna till att jag sätter upp benet på elementet (Fanns förr iaf) i tunnelbanan när jag satt närmast fönstret. På så sätt slapp jag skreva. Men då fick man tillsägelse för det också! Livet är inte enkelt.

  Så ska jag göra en plastikoperation för att behaga den här sidan? Jag tror nog att det går att lyfta allt en decimeter eller två. Fast jag misstänker att det då istället skulle se ut som jag … istället. Vilket ingen kvinna som jag kännter tycker om att stöta på i tunnelbanan. Hmmm, blir illa hur jag än gör.

  Fast sen är ju detta ett ickeproblem. För alla killar är väl gentlemän som jag och ställer sig upp så att kvinnor får sitta? Aj, det får jag ju inte heller göra i jämställdhetens namn. Eller?

 122. Det här är ett av det dummaste jag har sätt! Men en bra/smart sak är bevis på att män aldrig kan sitta ”tight” med benen pga. man har något mellan dem.

  Kolla på era bilder så ser ni att det är både stilrena män som mjukis byxor snubbar som sitter lika. Det finns en ”gräns” för oss män när vi väl försöker sätta ”ihop” dem. Sätter man benen alldeles för nära så börjar det kännas i skrevet, vi har en kuk och två testiklar, det räcker att en testikel ligger lite snett och man trycker på den så börjar det göra ont.

  Ni kvinnor, ni har inget där mellan era ben, så ni kan gärna ta något och lägga mellan era ben när ni sitter och så får ni ser hur det är. Ta något som mellan benen som kuk, och lägg dit något som trycker åt hårt mot nederdelen och så får ni se hur skönt det är att ha ihop tryckta ben! Ta något vasst så att det inte bara flyter in ljummet in i eran slida.

 123. Jag är riktigt besviken att jag inte har tagit bilder på er kvinnor *host* små flickor *host*. Exempel lördag (pendel mot stan) 5 tjejer tog upp 2 stycken ”4-sitser” – vad säger ni om det?

  Söndag, buss från Skärholmen, 2 tjejer tar upp 4 platser, där den ena nästan ligger ner och har fötterna på en sits medan den andra satt helt utbrett. Jag stod där med en tung jävla väska OCH två tunga jävla påsar. Fick jag sitta? Öhm nej! Nästan gång blir det bara att ta bild på detta.

 124. Ogillar denna sida, främst för att man gör det hela till en könsmaktfråga. Män som sitter bredbent har bara dålig ovana bre ut sig. Det vore bättre för alla om ni kvinnor som stör er på oss män, att ni säger till oss, vänligt men bestämt att vi borde sitta anständigt.
  Själv så gör jag så gott jag kan. Jag är stor, bredaxlad och har kraftiga lår. Sitter som en packad sill på buss-sätet med min ryggsäck, full med träningskläder, i knät. Jag andas försiktigt genom näsan för att inte få panik i trängseln (vilket vore väldigt dumt då man väger 110kg) och försöker tänka på annat tills resan är över. Skulle gärna vilja sitta bredbent någon gång, men gör det inte med hänsyn till mina medresenärer. Sedan så hittar man den här sidan och inser att det spelar ingen roll hur mycket jag klämmer ihop mig, det är alltid någon där ute som ska leta fel och klaga…

 125. William on said:

  Ganska fånigt från början till slut. Bara för att män oftare sitter skrevande betyder det inte att män vill ta mer plats själva eller ta plats från någon annan. Det betyder absolut inte heller att de ser sig ligga på en högre nivå än kvinnor eller att de vill vara macho.

  Sen tycker jag också att det inte gör allt för mycket om någon tar kort på en. Det är ju bara byxorna, inget personligt eller så.

  Men jag stör mig ändå. Inte på själva idén eller fotografierna. Men på att feministerna bakom projektet är så jävla typiskt andra feminister dvs. otroligt ocharmiga, osnygga. Det är nog många feminister som just blivit feminister för att de är så jävla långt nere på listan över tänkbara Luciakandidater i skolan eller på jobbet.

  Så vad är pioängen med detta? Att det är en maktutövning. Ska förändra på detta?

  Börja fotografera kvinnor som klär sig för lätt där man ser bröst ben mm. och lägga upp oavsett syfte … Eller exempel; ta bilder på kvinno rumpor i t-banan. Kvinnor med stora bak de tar plats och många kanske tappar koncentrationen och olyckor sker etc.

 126. Det är sorgligt att SVT nyhetsprogram går så lågt att de uppmärksammar trams, skrivet av okunniga fjortisar. Sedan är det märkligt att SVT nyheter själva glömmer bort vad de rapporterar. För decennier sedan har de rapporterat att trånga byxor orsakar dåliga spermier och ökad infertilitet. Vad SVT exakt frågade läkarna på Södersjukhuset kan man fråga sig. Det är mycket möjligt att det inte finns en studie som exakt studerar skillnaden på testikeltemperatur (och smärta) för män som sitter dels med täta ben dels med särade ben, men det finns så många andra studier som visar på att testikeltemperaturen skall vara runt 34˚ C för effektivast spermproduktion. Det finns studier som visar att åtsittande byxor eller långvarit sittande påverkar spermiekvalité och fertilitet. Det hör till ganska grundläggande kunskaper att förstå hur värme utbytes (isolering, ledning, konvektion, temperaturskillnader). Var och en har väl erfarenhet av fysikaliska fenomen som isolering och kylning?

  Lite mer respekt för det andra könet tack! Jag önskar lite mer hänsyn och förståelse för hur jobbigt det kan vara att gå omkring med sina fortplantningsorgan utanför sin kropp, bara för att evolutionen av någon märklig anledning har ansett att det är bättre. Bara för att vi är män är vi inte utan känslor. Vi måhända inte lätt bli hysteriska för det minsta lilla, och vi vill ogärna visa att vi blir ledsna för att då kommer folk att utnyttja denna svaghet, men vi blir ledsna innuti. Vårt sätt att hantera detta är genom att bli agressiva. Så om ni får påhopp, är det för att ni gjort män ledsna och gjort att de känner sig kränkta. (Tänkte det var bäst att förklara detta förhållande för att fjortisarna verkar inte känna till mycket här i livet)

  Jag kommer i fortsättningen att ogenerat ta upp min kamera och fotografera kön av mina kvinnliga medresenärer. Jag kommer dock inte att vara någon sliskig person som smusslar, utan vara rak och ärlig. Blixten kommer vara på. Om de frågar, säger jag att jag lägger upp bilderna på en hemsida. Jag tänker ta foton på alla kvinnor som smutsar ned sätena med sina skor, som tar upp fler säten än ett per person och som lägger sin jacka eller väska på andra sätet för att motverka att folk sätter sig ned. Jag skall fotografera hur unga kvinnor sitter skönt medan pensionärer får stå upp.

  Artikeln i Scientific American som tipsades om ovan klargör en del saker.
  http://blogs.scientificamerican.com/bering-in-mind/2009/11/19/why-do-human-testicles-hang-like-that/

  Kremasteiska muskeln (cremasteric muscle) sänker och höjer pungen. Vid värme sänks pungen. Vid kyla höjs pungen. Vid fara eller samlag höjs också pungen, troligen för att skydda den emot mekaniskt våld.

  Arterer och vener som förser pungen med blod, går paralellt intill varandra för att fungera som värmeväxlare. Det kalla blodet i venen från pungen, kyler artärernas varma blod innan det når pungen.

  Att pungkulorna ofta sitter på olika höjd kan ha att göra med att de kyls något bättre då de får mer yta emot luften då.

  Evolutionen måste ha haft goda motiv till att lägga reproduktiva organ på utsidan av kroppen med allt vad det innebär. Kostnaderna (cost) är höga för att det blir mycket lättare att skada testiklarna, och därför måste vinsterna (benefit) vara stora.

  När man sitter ned fungerar inte värmeregleringen som sköts av kremasteriska muskeln. När det är varmt slappnar muskeln av för att pungen skall sänkas och därmed kylas bättre. När man står upp fungerar detta utmärkt då graviditeten sänker pungen, men när man sitter ned är ju stolssitsen i vägen. Byxor och åtsittande underkläder gör ju sedan inte saken bättre…

  Av mina erfarenheter, finns det några olika sätt att stabilisera höftbenet så att det på bästa och mest energieffektiva sätt (dvs att man inte tröttar ut muskler) utgöra en bas för att avlasta ryggen. Man kan sitta bredbent, ha ena foten upplagd över det andra benets lår/knä eller sitta med benen korsade. Som kille är man dock begränsad i att sitta med benen korsade, vilket har förklarats ovan med testiklarna. Att sitta bredbent eller med ena foten upplagd återstår.

  Jag har provat att sitta med benen brevid, nära varandra. Förutom att jag måste höja pungen med handen innan för att inte krossa pungen, så är det oerhört påfrestande. Får spänna musklerna rejält och man får verkligen pressa sig för att upprätthålla denna position. Så kan man bara inte sitta längre än några sekunder åt gången.

  För att bättre anpassa värden till män, vill jag etablera det skotska modet i Sverige med kjol utan karlsonger. På vintern och då det ej passar med kjol, kan man ha byxor med en nedfällbar flap/lapp på framsidan så man kan frilägga sina testiklar så de får ordentlig kylning. Detta kan vara bra att ha vid resa eller på jobbet då långvarigt sittande gör att testiklar överhettas. Om evolutionen gjorde något så krångligt som utanpåliggande testiklar, får jag nog respektera detta och ta konsekvenserna och vårda mina testiklar såsom evolutionen tänkte sig.

 127. Men herregud, hur mycket stör det att man sitter med benen tio centimeter isär? Jag blockerar ju inte någons plats eller så. Sätet är brett nog för att jag ska kunna sära lite, och ändå inte utnyttja mer än sätets bredd. Det här är ju så ofantligt löjligt att det blir kul :P

 128. Eleonor on said:

  Äntligen! Har stört mig på detta vidriga sätt att sitta länge. Så bra och kul att jag inte är den enda som känt så och att detta uppmärksammas! Heja heja!

  • Vad är det du stör dig på? Jag kan inte förstå vad det är som är så störande. Det hela måste röra sig om betraktarens engna psykiska subjektiva upplevelse. Jag har aldrig tänkt tanken. Skall fråga mina vänninnor vad det kan vara som man stör sig på. Jag stör mig däremot på andra tjejer som har silikonbröst som de sitter och putar med troendes att de är “så viktiga”.

  • Björn W on said:

   Vad är det som är så “vidrigt”?

 129. Jag glömde nämna en sak som stod i Scientific American artiklen ( http://blogs.scientificamerican.com/bering-in-mind/2009/11/19/why-do-human-testicles-hang-like-that/ ). Spermier “akvieras” när de blir varma.

  Vid 34˚C “sover” de och är lugna i viloläge.

  Vid 37˚ C har de maximal aktivitet. Efter 50 min till 4 timmar vid 37˚ C har de dock gjort av med all sin energi.

  Vid temperaturer över 37˚C “steks” spermierna och blir odugliga för befruktining.

  Alltså, spermierna ligger i dvala i testiklarna (såvida den är sval). Vid samlag överförs spermierna till vagina, där det är varmt och de blir aktiva. De orkar med 50 min till 4 timmars simmande i kvinnans kropp, men sedan är de totalt utmattade. Då gäller det att de orkat simma hela vägen upp till äggledaren.

  Om spermierna blir varma i pungen, kommer de att bli hyperaktiva och göra av med all sin energi. Några timmars sittande under dagen, kan göra att de blir livlösa (urladade), och oduliga för sin uppgift.

  Men detta är bara en orsak till att hög temeratur i pungen inte är bra för fertilitet. Spermieproduktionen minskar också. Har för mig att andelen missbildade spermier ökar också. Långvarig överhettning tror jag till och med orsakar permanent försämring av testiklarnas spermieproduktion.

  Vår kultur med kläder och mycket sittande är förödande för fertiliteten.

  Bild sperm med motokondrier.
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Complete_diagram_of_a_human_spermatozoa_en.svg

  Spermier består av ett huvud som innehåller det geneitiska materialet. En svans. Vid svansens rot sitter mitokondrier som genererar energi för att svansen skall röra på sig.Spermierna är fullständigt fullproppade med mitokondrier (i jämförelse med andra celler). Mitokondrierna kan ses som en sorts batterier.

 130. Tommie C on said:

  Ren idioti det här, Skall snart flytta från Sverige och låta feminist idioterna och muslimerna försöka komma överens.

  Jag brukade stödja kvinnors kamp i samhället men nu inser jag verkligen att det har gått mycket för långt.

  Pojkar blir diskriminerade i skolan och män har knappt några rättigheter när det gäller vårdnad av barn. Jag äcklas av extrem feminismen nu.

 131. Jag kan inte tänka mig att en vuxen kvinna ägnar sig på allvar åt att dokumentera mäns sätt att sitta på kollektiva färdmedel och göra detta till en kvinnosaksfråga. Jag tror att det snarare handlar om att lilla gumman nu har fått en stund i medialjuset, som så många är så kåta på numera.

  Men då kan ju jag kontra med att som man är jag JÄVLIGT irriterad på att nio kvinnor av tio som sätter sig mitt emot mig på t-banan, slänger upp sitt ena ben över det andra och sitter sedan hela vägen in till stan och sparkar mig på smalbenet. Utan minska ursäkt! De gånger jag påpekat att vi sitter i ett trångt utrymme och att hon därför bör ta ned foten, så har jag fått höra de mest löjliga argument. Så länge ni kvinnor ska sitta och sparkas med ena benet över det andra, så kommer jag att sitta så bredbent jag kan!

  Till sist en liten fundering. Ni kvinnor nu har fört er jämlikhetskamp i över hundra år och inte ens lyckats få sittutrymme på t-banan p.g.a. alla elaka män. Det är kanske dags att ni inser attnni förlorat kampen :-)

  TREVLIG RESA!!

 132. Björn W on said:

  Bilderna som är upplagda på män är för mig inget annat än män som försöker sitta så bekvämt det går. Jag kan absolut inte se något speciellt demonstrativt i postionerna. Jag tror kvinnorna som startat “upproret” helt missförstått manligt kroppspråk.

  Man ser på bilderna att de allra flesta män är hänsynsfulla. Om de har en passagerare bredvid, överskriver de inte sitsens bredd på den sidan. Däremot utnyttjar de utrymme som är tomt. Vem kan klandra dem för det?

  Man ser även att män skvevar betydligt mycket mer när de inte har någon passagerare bredvid. Det kan jag bara tolka som att männen verkligen är i behov av att sära på benen för att sitta skönt.

  Jag måste gratulera “upprorsmakarna” som i stor konkurrens om medialt utrymme lyckats med att få SVT Rapport att uppmärksamma dem! Men jag måste säga att det är mycket väsen och lite innehåll. Det finns betydligt mer viktiga och seriösa saker att uppmärksamma.

 133. I totally agree with the concern for passengers encroaching on the personal space of others, there is nothing more annoying. Unfortunately in most of these pictures the adjacent seats are empty which shouldn’t pose a problem to other passengers. Publishing examples like this only appears as an attack towards male passengers and doesn’t address the real problem, but hopefully your message will be heard :D

  • I fully agree, I think it is very unnecessary to, as you so eloquently put it ‘encroach’ on someone elses personal space by sitting in a manner that forces fellow passengers to sit uncomfortably. However as you noticed, many pictures, display men taking advantage of the fact that there is no fellow passenger. This sends mixed messages as to what the problem actually constitutes, men behaving badly towards their fellow passengers or men sitting in a less than desired fashion albeit sitting alone.

 134. Angelica on said:

  Kanske bättre att försöka ta reda på vad i er personliga historia som får er att reagera så väldigt på denna företeelse! När/om ni hittar något där får ni på köpet enklare att fokusera på väsentligheter.

 135. Tänkte säga vad jag tycker men jag ser att i alla fall dom senaste 10 kommentarerna här säger vad jag tycker mycket bättre än vad jag själv skulle kunna uttrycka.

  Jag tycker att båda könen kan sitta dåligt i kollektivtrafiken så ett förslag till er om ni verkligen är seriösa om jämställdhet: Gör en ny blogg där ni visar hur båda könen sitter dåligt, är inte det jämställt? Istället för att bara slåss för kvinnor så kan ni slåss för båda för att det är de som är jämställdhet

 136. för det första så är det faktiskt olagligt att fotografera folk på allmän plats för att det ni gör är att zooma in på en speciell individ, för det är inte olagligt att fotografera på en folkmassa på en allmän plats men om man skulle zooma in en individ så är olagligt om individen som blivit fotad i fråga ej samtycker att den får läggas ut på nätet eller spridas vidare på något som hälst sätt.
  och till frågan om att män sprider ut sig på säterna, så dom individerna jag stöter på i kollektiv trafiken sprider endast ut sig på det ända sätet som dom sitter på och inte över alla säten, och helt ärligt så tycker jag att allt detta ståhej är helt meningslöst och jag tycker att ni som tar alla bilderna på medtrafikanter i kollektiv trafiken ska sluta med det, jag är nog inte ensam om att inte vill få sitt skrev fotat och upp på någons blogg, och om jag upptäcker den/dom som fotar så kommer jag personligen att göra en polisanmälan, och om jag någonsin upptäcker att någon skulle fota mig så får jag kräva att den bilden raderas och jag kan även anmäla det hela enligt lagen, så snälla läs på lagen inann ni gör något dumt för det kommer ni göra tillslut.

 137. Den eller de tjejer som ligger bakom den här grejen gör något mycket farligt. De utövar hets mot folkgrupp. Män är nämligen en folkgrupp. Hetsandet mot oss män börjar bli helt oacceptabelt. Feministerna har hjärntvättat svenska folket så länge och smygande att nästan inga märker hur illa det är ställt.

  Kvinnor får all uppmärksamhet i dagens Sverige. Kvinnors problem ältas överallt i media. Det är alltid synd om kvinnor. Och trots att kvinnorörelsen kämpat i över hundra år, så blir det bara mer och mer synd om kvinnor, åtminstone enligt dem själva.

  Kvinnor skall aldrig behöva ta ansvar för sina handlingar. Kvinnor får generellt sett mycket mildare straff än män för samma typ av brott. Vid prostitution går kvinnan fri medan mannen får hela skulden. För kvinnor kan ju inte ta ansvar för sina handlingar tydligen. En man måste ta på sig hela skulden. Kvinnor ska ha tjejtaxa när de åker taxi, för det är ju bara tjejer som ska slippa vara rädda på kvällarna i stan, trots att det mesta våldet drabbar män.

  Enligt kvinnorörelsen får kvinnor alltid sämre sjukvård än män. Skoltjejer sitter skrämda längst bak i klassrummen och vågar inte prata enligt kvinnorörelsen. Män är svin, grisar, djur, otäcka och hemska. Något som tjejer får lära sig från det de är små.

  Därför får män nästan aldrig vårdnaden om barnen vid skilsmässor. Det finns många fina pappor som är förtvivlade över att de automatisk döms bort och inte får träffa sina barn. Men män är ju djur, talibaner till och med, som en känd politiker uttryckte sig för några år sedan.

  Det är fritt fram för kvinnor att intensivt kritisera män. Men jävlar om en man säger det minsta negativt om kvinnor. Då blir det anmälan direkt. Hur vi män än beter oss så är det alltid fel. Är vi tuffa och macho så är vi svin. Försöker vi visa våra mjuka sidor möts vi av förakt för då tycker kvinnorna att vi inte är riktiga karlar.

  Och nu har det alltså gått så långt att vi män blir kritiserade för kvinnoförtryck bara genom vårt sätt att sitta när vi åker t-bana.

  Snälla kvinnor! Ni har aldrig haft en penis och två testiklar. Ni är sällan 185 cm och väger sällan 90kg. Då skulle ni förstå att det inte är helt lätt att som man sitta exakt i den position ni kvinnor tydligen har bestämt att vi ska sitta i. För att bidra till utrymmet kan ni ju börja med att sluta sitta med det ena benet över det andra och sparka passageraren mitt emot på smalbenet.

  Hur vore det om ni någon enstaka gång sade något uppskattande om oss män, på samma sätt som ni alltid förväntar er att vi män ska ge er komplimanger. Det är svårt för oss män att fortsätta visa uppskattning mot er när vi ständigt får höra vilka värdelösa grisar och kräk vi är. Jämlikhet är tydligen svårt…

  • Blir riktigt beklämd då jag ser denna blogg; om detta är feminism så förklarar jag i detta nu min antifeminism! Den här bloggen drar bara ett löjets skimmer över feminismen. Att t.ex. läsa ett av inläggen från Lena W där hon först berättar att hon minsann jobbat i över 40 år med jämställdhetsfrågor och sedan använder vad feminister kallar för manliga härskartekniker: “jag gissar att det ligger i den underlägsenhet i naturen skapat åt mannen. Att föra människosläktet vidare räcker med en man, men minst 100 kvinnor. Vore det tvärtom skulle mänskligheten dö ut. Sug på den du lille man.”. Intressant tolkning av jämställdhet; mannen är av naturen underlägsen kvinnan (sic)!. Trodde att jämställdhet handlade om båda könens lika värde och rättigheter. Slutklämmen “Sug på den du lille man” är ju också en pärla! Att låta en sådan person som Lena W arbeta för jämställdhet är väl lite som att ha en haj som badvakt, aningens kontraproduktivt. Kanske dags att byta jobb Lena W? Du verkar inte ha förstått vad jämställdhetsarbete går ut på överhuvudtaget.
   Att män sitter bredbent har att göra med bekvämlighet att göra, inte med könsförtryck. Jag och de män som jag känner tar hänsyn och makar ihop benen om det behövs för platstillgången. Hur jag sitter då det inte är ont om plats har ingen annan med att göra och att fotografera andra människors skrev är i alla fall enligt min uppfattning rejält integritetskränkande (även om inte ansiktet syns). Som andra påpekat tidigare: gör tankeexperimentet att någon, i smyg, fotograferade skrevet på kvinnor som sitter bredbent och la ut det på en blogg, jäklar vilket liv det skulle bli! Fokusera på riktiga problem istället för denna pseudofråga. Kommer aldrig att sluta sitta bredbent och bekvämt (så länge som jag inte tränger ut någon annan) för att någon bloggande, genusteoretiserande och verklighetsfrämmande person bestämt sig för att det är ett uttryck för någon könsmaktsordning.

 138. Är road av alla ilskna kommentarer. Om det nu vore så lågt att ta upp detta ämne varför gå in på forumet och vara så arg? Ignorera det då istället för att styrka problematiken i att män ska ta mer plats i kollektivtrafiken. Men jag tycker Macho i Kollektivtrafiken missar ett problem som är större, nämligen alla de machomän som inte ger plats åt andra att stiga av eller på eller hänger på handtagen så ingen annan kan hålla i sig utom de själva. Eller låter sina ryggsäckar och träningsväskor dänga alla medresenärer i huvudet. Macho- svenskar har fler sätt att hävda sig på än att bara skreva. För mig är det värre.

  • Oj, om jag råkat vända mig så min ryggsäck kolliderat med dig så var det verkligen inte ett revirmarkerande macho-definierings ritual som du utsattes för, bara min klumpighet. Om jag kände att jag behöver manifestera min manlighet skulle jag väll åka till Norrland och bygga en timmerstuga för hand. Verkligen inte utsätta medresenärer i kollektivtrafiken för annat än vem jag är. Blir ledsen på att kvinnor har så lätt att spela ut könskränkningsofferkortet för saker som inte alls är menat att kränka någon, oavsett kön. Med det sagt hoppas jag att i framtiden så får alla precis lika mycket plats i kollektivtrafiken.

 139. Haha silly shit, tjejer tar exakt lika mycket plats som killar , fler tal gånger man har suttit på bussen så kommer ett sliddjur och tvingar mig tryckas upp mot fönstret.

 140. Tack för att ni uppmärksammar problemet att många kvinnor inte vågar sitta bekvämt på offentlig plats för att de är rädda för att verka “okvinnliga” eller “manhaftiga”.

  Ett bättre sätt att visa detta är att ta bilder på kvinnor som sitter obekvämt, så de börjar tänka på hur de sitter, och kan sedan ändra sig. Dessutom ser de fåniga ut när de låter könsnormer bestämma hur de ska sitta, istället för att sitta avslappnat. Kvinnor i kollektivtrafiken är inte prydnader, de är människor som har rätt att sitta bekvämt.

 141. Varför inte införa separata män- och kvinnovagnar i t-banan!!! Då kan ju kärringarna sitta där och tortera varandra med sina parfymer, sitta med korslagda ben och sparka varandra på smalbenen, sminka sig, borsta håret och riva hysteriskt i sina handväskor, pladdra i sina mobiltelefoner tills öronen ramlar av, spilla kaffe på varandra med sina lattebägare och tävla om vem som har flest kassar på sätet bredvid. Och så slipper ni alla manliga skrev!!

  Vi män sitter i den andra vagnen där vi i lugn och ro läser vår tidning, sover en stund eller bara mediterar, medan vi ler roat när vi tänker på kaoset som pågår i vagnen bredvid!!

 142. Arne Hitmaker on said:

  Jeg satt ikke bredbent før, men det skal jeg helt klart heretter!

  Den lille “kampanjen” deres ser ut til å sparke seg selv i röven.

 143. Ett patetiskt försök att göra vanligt beteende till en maktutövning. Har ni inget bättre att härja om? Som att man hänger toalettpappret utåt som en symbol för en penis, istället för inåt. Som den inåtvända, verklighetsfrånvända hemsida ni har? =)

 144. Larz-Olav on said:

  Ska dra på mig ett par tangakalsipper och på tunnelbanesätet ställa mig på huvudet med benen i spagat. Då kan ni njuta i fulla drag era självutnämnda offer. Ta cykel om det inte duger.

 145. Fibromyalgia Syndrome patients feel as if their muscles have been order generic tramadol online Pharmacists, among all the health professionals, are entrusted with the most important drug control responsibilities. [url=http://tramadolonlinebuy.net]buy tramadol 50mg online[/url] Feministe is one of the oldest feminist blogs online designed by and run by women from the ground up.

 146. Det här är rent ut sagt löjligt… Svenskarnas rädsla för kroppskontakt är något jag som svensk redan skäms för. Nu ska det alltså plötsligt vara en rättighet att inte nuddas av någon i kollektivtrafiken? Och om någon har knät en bit över någon annans säte så är det en personlig kränkning ifall “offret” i fråga är en kvinna? Pröva att åka buss i Indien utan att nudda någon. Svenskt… Allt för svenskt…

 147. En riktig romansdödare! Män som sitter bredbent är nog det mest oattraktiva som finns.

  • Kimski on said:

   -Kun overgået af kvinder der stinker som et horehus, for at skjule lugten af menstruationsblod, og brokker sig over mænd konstant.
   Få dog et liv.

 148. Ann-Christine Jansson on said:

  Jättebra initiativ!!! Jag är 56 år och har under mitt liv förundrats över hur dessa män breder ut sig i tid och otid. De är totalt hänsynslösa – Kliver före i köer utan att ens lägga märke till andra som väntar på sin tur. De är faktiskt totalt osmidiga i sin relation till sina medmänniskor. Hur kommer det sig att de inte inte kan “samspela” med andra i en full tunnelbanevagn när de annars ska vara så bra på lagsporter? Det verkar som de inte har kapacitet att i förväg räkna ut det smidigaste beteendet. Sitta bredbent är bara en del av deras beteende men nog det som är lättast att dokumentera.

  • Kimski on said:

   Ja, det minder lidt om de der kvinder mellem 50 og 60, der giver sig til at slås om varerne når der er udsalg, ikke??
   -Og som bagefter stiller sig op og i ramme alvor påstår, at mænd er det eneste køn der er aggressive og dominerende.

 149. Josefine on said:

  Jag tycker det här är ett jättebra initiativ, och förhoppningsvis får det några att tänka till lite extra, både på vad deras kroppsspråk sänder ut för signaler, och de bakomliggande strukturerna.
  Jag blir både förvånad och ledsen över hur många som spyr galla på det här projektet utan att verka förstå vad det handlar om överhuvudtaget…

  • Kimski on said:

   Er jeg den eneste der tænker på kvinder med fedtet hængende udenfor bukserne og svedige patter der er mere eller mindre afdækkede, når du nævner kropssprog, Josefine??

 150. Hej, kille här. Det jag undrar är hur pass utbredd denna rörelse är, Stockholm som är såpass mycket större än alla andra städer i landet med så pass utbredd kollektivtrafik kan jag tänka mig står för den större delen om inte hela organisationens personliga erfarenhet och därav denna sidas omfång av bredbentsittande manliga resenärer. Men ser det likadant ut i hela landet? Är detta en lokal företeelse eller finns det indikationer på att resenärer i Skåne eller Lappland erfar samma irritationsmoment? Anledningen till att jag undrar är att jag inte hört någon uttala sig om detta tidigare. Jag bor ej i Stockholm.

  • Cathrine on said:

   Men hallå – har du kollat hur männen sitter på bussen i Umeå eller Boden? Man kanske inte har talat om problemet på landsbygden – trots att det finns? Varför tror du så många tjejer flyttar till Stockholm…

 151. Sharia Nihil on said:

  En bättre lösning än påhopp och gnäll på internet skulle väl vara om alla började ta plats i samma utsträckning, man får helt enkelt skuffas och buffas om det utrymme som finns – så vad hindrar er?

  Är problematiken ens genusrelaterad?
  Den skräckinjagande synen av någon som breder ut sig är ju vanligast under de glest trafikerade timmarna på dygnet – det brukar ta sig uttryck i att någon bresar eller sitter snett med benen över angränsande säte eller lägger sin handväska, påsar eller andra tillhörigheter bredvid sig, det ser jag som ett uttryck för någon sorts önskad integritets-zon, och om man nu som medtrafikant vill dela säte är det väl inte så svårt att vänligt upplysa medresenären om att man tänker göra anspråk på utrymmet.

  Ok… Jag har trängts med bresare och satt mig på väskor i ren protest, så jag delar och förstår vardags-irritationen, det här beteendet tar sig olika uttryck – men på alla sidor av de suddiga könsgränserna och inom alla sexualiteter.

  Att försöka stigmatisera det som en genus-grej är att blunda för det egentliga problemet – men om det är det ni vill göra känns ert inlägg i debatten lite ute. De tandlösa genusuttrycken är inte ett problem längre – vi lever inte i något 30-tals samhälle där kvinnor förväntas bli bra hemmafruar och helst inte ska säga ett pip om de inte tilltalats, nu är alla välkomna att vara lika macho och använda samma kroppsspråk…
  Men framför allt är alla välkomna (och bör förväntas) att respektera sina medmänniskor.

 152. Richard on said:

  Hej Satt i tvsoffan å såg på tv angående den här saiten (bredbent). Okej tänkte jag å försökte sitta rakt med benen. Kan bara meddela att det blir faktiskt ansträngande å sitta så jumskmusklerna får jobba hela tiden. trots om man sätter ihop fötterna så går faktiskt knäna isär. Vi skall väl ändå inte behöva sitta å kämpa emot elller? jag tror faktiskt vi är lite olika skapta. Sen kan jag ju hålla med om att viss personer skrevar som om dom hade ett monstruöst pungbrock och det köper jag inte. Men sitta helt rakt med benen nädu. Tur att man inte åker lokaltrafik.

  mvh Richard

 153. Catfight on said:

  Precis som alltid när man diskuterar könsroller så missar folk poängen. Vi pratar inte om DIG. Vi pratar om ett system. Om du inte är en man som gör detta, ta inte åt dig. Kvinnor förtycks systematiskt i Sverige, på många olika sätt och i många olika sammanhang. Systemet kallas patriarkat och är en realitet, inte en åsikt.

  Det är så synd att människor inte kan se det stora hela. Att män breder ut sig i kollektivtrafiken är inte ett superstort problem men det är en liten pusselbit i systemet. Om vi belyser alla pusselbitar så kanske man tillslut kan se hela bilden och göra något åt den, en bit i taget.

  Kom ihåg nu. Det handlar inte om DIG, det handlar om ett system som vi alla är en del av, både kvinnor och män och alla andra.

 154. Jösses vad många sura män skriver exakt samma sak.
  Kan ni inte bara säga att ni håller med föregående t ex.

  Sedan ett tips:
  Kolla in alla skolfoton på raden där de sitter ner.
  Hur länge tar det att fotograferas?
  Kan det verkligen vara så att alla dessa pojkar lider av olidlig smärta under dessa få minuter?

  Sedan är det inte svårare än att säga ifrån på bussen/tunnelbanan.
  Det är nog det enda som hjälper, oavsett kön.
  Jag har ett antal gånger frågat grabben sidan om: Har du pungbråck? Annars dra ihop benen är du snäll.

  Säg ifrån! Alla vet inte vad normalt hyfs är.

  • Haha, skolfoton? Från vilken årskurs då? Har ni överhuvudtaget någon kunskap om mannens anatomi? Sitter själv alltid på det viset ni har hakat upp er på i tunnelbanan/tåget, helt enkelt eftersom det är skönt när pungkulorna inte trycks mot låren (för att tala klarspråk). Det finns inget macho i det, det handlar om bekvämlighet.

 155. A big well done to you for highlighting this!! I moved to Sweden from London where the problem is very much the same and I got absolutely sick of it traveling every morning on the tube and having some stranger press their leg up against me! I have asked men to move on some occasions, politely but firmly saying they were taking up the space of my seat and that I would be grateful if they could sit such that they were not pressing their legs into mine. It is great to snap these guys at it but we also have to challenge them directly to change their behaviour.

 156. Linnéa on said:

  Om det nu är så att män måste sitta med benen brett isär för att inte krossa sina egna pungkulor undrar jag vad fan evolutionen gjorde när männens anatomi växte fram? Spelade pingis kanske?

 157. Cathrine on said:

  Var glad du att det finns kvinnor som inte köper sig en bil att ha när de är ute och shoppar! Jag kan stå ut med folk (läs:kvinnor) som tar plats i kollektivtrafiken i stället för att spy ut växthusgaser. Precis som männen gör.

  • Kimski on said:

   Jeg kan forstå at du har et stort problem med skandinaviske mænd, Cathrine.
   For at vise vores dybe sympati med dine problemer, er vi et par stykker der har samlet sammen til en enkeltbillet til et muslimsk arabisk land, efter helt dit eget ønske. Du kan hente billetten i lufthavnen i Stockholm i morgen, og du må hilse rigtig mange gange dernede. Vi er ganske sikre på at de nok skal give dig den fornødne plads i den offentlige trafik, og behandle dig med den respekt og værdighed som en lyshåret pige fra norden fortjener.
   Du må endelig sende postkort dernede fra, og hils dem mange gange og fortæl dem fra os, at vi har hundredetusindvis af andre møgforkælede piger ligesom dig der er på vej, hvis de skulle ønske det.

 158. Learn your options for pain relief. buy cheap tramadol 50mg online no prescription ( like labour pain, surgical pain, fracture pain) Having known the current pain at the beginning of the treatment, when patient comes for the follow up ,the pain relief can be assessed by asking him to compare his pre-treatment pain with the post treatment one. [url=http://tramadolwithoutprescriptionscheap.com]buy tramadol without a prescription[/url] Sorry, no bio is available.

 159. För att få lite perspektiv.
  Jag tex är 196cm lång. När jag sätter mig på en stol tar min axelbredd upp halva sätet bredvid mig. Stolsryggen framför trycker emot knäna så jag kan inte sitta med benen rakt fram, utan måste skreva för att få plats.
  Sitter jag med 2 stolar vända mot 2 andra mittemot så tar jag upp platsen framför mig också, pga långa ben. Jag måste då sitta och skreva för att personen mittemot ska få plats med sina ben.

 160. feminist kille... on said:

  nu kan jag bara prata för mig själv men jag KAN inte sitta med ihopknipta ben utan att aktivt dra ihop benen, så att jag skakar i musklerna (så som det blir när man bär något tungt) detta kan bero på att jag är hjulbent men kanske pga killars anatomi. men är det inte det sistnämnda så är det defenitivt det förstnämnda… och jag är knappast ensam om att vara hjulbent… TYCKER NI JAG SKA SKAKA MED MINA BEN FÖR ATT INTE BLI KALLAD SEXIST!?!?!?! NI FÖRSTÖR FÖR DOM FEMINISTER MED VETT I HUVUDET MED SÅNT HÄR!!!! ÅÅÅHHHH!!

  //stolt feminist

 161. Respektlösa människor som breder ut sig över alla säten finns det gott om i Kollektivtrafiken. Huruvida denna grupp till största del är män eller inte låter jag vara osagt då jag inte har en aning. Att irritera sig på män som “breder ut sig” på andras bekostnad (dvs inte anstränger sig alls för att försöka dela utrymmet med andra resenärer) är fullt förståeligt, men detta gäller ju även väskfolket, kvinnor om lutar sig mot fönsterhållet med benen i kors ut mot gången och massa andra varianter. Detta är ett respektlöst (och könlöst!) beteende. Ni verkar vilja motarbeta att män särar på benen i allmänhet, även när detta inte påverkar omgivningens utrymme överhuvudtaget (detta kan ses på väldigt många av era bilder). Nu kan jag bara tala för mig själv här, men det ÄR obevämt att sitta med benen ihop. Den här spermiediskussionen ger jag mig inte ens in i, jag sitter inte bredbent som någon medveten aktion för att bevara mina spermier, jag sitter bredbent för att det är min naturliga sittställning. Jag måste spänna mig för att sitta med benen ihop för det är så morsan och farsan skapade mig. På sommartid har jag även pungsvett/erektions-problematiken också och sitter då gärna bredbent för att inte behöva vrida ur mina boxers efteråt eller sitta med hårdballe på bussen för det är definitivt inte skönt. Jag sitter alltså bredbent av komfortskäl, det är inte någon maktdemonstration det är tal om.

  Med det sagt, jag försöker minimera platsen jag ockuperar när det sitter folk runt mig, på bekostnad av min egen komfort. Detta för att jag tycker det tillhör allmänt hyfs i offentlig miljö. Att ni gör bredbentheten i sig till en könsfråga stör mig. Folk som tar massa onödig plats på bussar och tåg är ett problem, att män sitter bekvämt när det finns gott om utrymme är inte ett problem. Det finns män som är EXTREMT bredbenta som ett uttryck för dominans. Sånt tycker jag är skitlöjligt men det efter att ha sett ett 20-tal av era bilder så verkar det som att ni sätter “komfort-bredbenthet” i samma fack vilket är löjligt.

  För övrigt ställer jag mig väldigt kritisk till att ni fotograferar och hänger ut personer på det här sättet också. 0 av 5 breda ben får ni.

 162. Mrs. T on said:

  Den största och viktigaste frågan är dock: om man har bilder att dela med sig av, vart skickar man dem?

 163. Surtanten on said:

  Det är inte lätt för de stackarna: http://www.youtube.com/watch?v=jpoHEsw9r78

 164. I ren allmänhet tycker jag ungdomar idag beter sig ohyfsat. Lite ordning kan man väl be om. Från män som breder ut sig till människor med gälla färger på sig, oduschade, “folk” med piercings och tatueringar, dreadslocks med mera för att inte tala om gapiga tonårstjejer eller fruntimmer med stark parfym, även ljudnivån från musikspelare har ökat markant de senaste åren! För att inte tala om hur vi låter tiggare och hemlösa ofreda vårat privata utrymmen i kokllektivtrafiken, vi måste ta till med hårdhandskarna här, precis som överallt i samhället så är det ju jag som individ som räknas! Och inte skulle jag vilja ha en man som brer ut sintt paket i min bil precis!. Någon jävla ordning får det väl ändå vara. Se på kollektivtrafiken i Nordkorea. Där är det ordning, och ingen brer ut sig mer än någon annan!

 165. Larage on said:

  Det är ju skrattretande med alla kränkta random män som kommenterar inläggen på
  denna blogg. Sådana som faktiskt och antagligen kommer fortsätta vara kukiga.
  Men sen kommer vi till det jag anser väsentligt. ( spelar ingen roll om jag är man eller kvinna i sakfrågan, så ni behöver inte haka upp er på det, vi kallar mig hen.)

  Det här känns som en sån där enfråga man sysslar med när man inte har ngn annan politisk
  aktivitet. Om det här är det vettigaste projektet man kan komma fram till om ( jag får anta att ni är s.k radikalfeminister/ separatister) man applicerar en klassanalys, så blir det ju lite skrattretande och ngt framförallt folk i “rörelsen” skulle kunna störa sig på, ungefär som när folk i densamma är lite för bokstavstrogna SCUM.

  För jag vet ju en hel del folk som är kvinnor/feminister/radikala och separatister som tycker att det är så sjukt alienerande och pinsamt med politiskt aktiva kvinnor som inte kan rikta ilskan åt rätt ( män för den delen med)… Och att det här blir ngt spejsat lite pissliberalt projekt.

  Så avfärda inte detta inlägg som ” skrivet av en bitter man ” som så ofta händer när vänsterfolk får kritik och den interna kritiken inte får finnas. Jag är vänster, jag har varit aktiv hur länge som helst, jag umgås med separatister och radikala aktiva feminister om varanannan dag och jag tycker ändå att det här är för smalt, för töntigt, satsa tiden på ett seriöst feministiskt projekt ist. för att söka ryggdunkar från andra inom er del av den s.k “rörelsen”.

 166. Kimski on said:

  http://www.vice.com/read/swedish-feminists-are-so-bored-theyre-telling-men-how-to-sit-on-the-bus

  Besides acting like spoiled little victimized brats, in spite of being the most pampered and protected individuals to ever walk the surface of the planet, you are also becoming a joke to the rest of the world.
  -Nice work. It is always hilarious to watch feminists make a complete ass of themselves. Keep up the good work, and the world will change into something that none of you hope for or suspect.

 167. Jag blev intresserad av sidan för att det vid första anblicken verkar vara en slags parodi. När jag faktiskt läste vad sidan handlar om och läste intervjuerna förstår jag vad den bakomliggande tanken är och får erkänna att ni har en poäng. Blir än mer övertygad när man läser kommentarerna och 90% är ilskna, pubertala angrepp men det faktum att ni inte bemöter den kritik som faktiskt ÄR konstruktiv och ärligt menad gör att det blir svårt att ta sidan och er seriöst.

  De flesta machomän på era bilder faktiskt inte stör någon vilket är lite märkligt. Varför ska man inte få sitta bekvämt när man inte inkräktar på någon annans möjlighet att sitta bekvämt?

  Ett snabbt experiment visar mig att mitt sätt att sitta totalt avslappnat utan att spänna musklerna i benen skulle ge mig en plats i denna sidas fotosektion. Det handlar inte om något idiotiskt som att det gör ont i pungen eller jag är orolig för att min spermiekvalitet skulle försämras. Att sitta på det sättet är helt enkelt min neutrala viloposition. Detta är knappast ett sätt att medvetet eller ens omedvetet utöva makt utan helt enkelt det läge kroppen strävar efter när man är avslappnad. Problemet är inte att män sitter på detta viset utan att kvinnor INTE gör det.

  Jag fattar så klart att sidan inte skapades bara med syfte för att ge kvinnor rätt att få lika mycket stolsutrymme som män i lokaltrafiken och att detta är bara ett symptom av en större orättvisa. Vill också poängtera att jag inte försöker säga åt er hur ni ska sköta just er kamp, men jag personligen tycker denna sida som den ser ut är kontraproduktiv.

 168. Christer Svensson on said:

  Förhoppningsvis hjälper denna sida till att rätta till ett inte bara för tjejer trist problem. Killarna skrevar inte mindre för att det kommer en annan kille bredvid.
  Jag hoppas att ni också tar upp och fotograferar en annan grej som är lite irriterande! När (både män och kvinnor) sätter sig på den ytre delen av sätet och sen lägger upp sina väskor, plastpåsar, ryggsäckar m.m. på det inre sätet och sen försöker se så frånvarande ut som möjligt för att slippa flytta ner sin packning. Många framförallt äldre damer känner sig väldigt besvärade och vågar inte be personerna om sin berättigade sittplats.

 169. Testade idag att sitta med benen helt ihop på bussen.
  Resultatet? En väldigt otäck känsla när testiklarna klämdes ihop mellan min ljumskar. Obehaget eskalerade i någon minut innan jag, i vad som närmast kan beskriva som smärre panik, särade lite, för att lätta på trycket.
  Så håll käft! Det är ingen statussymbol eller något sånt, det beror på att det är bekvämare. Har man inte pung, så kan det vara svårt att fatta, men så är det.

  Vänligen

  En feminist som bryr sig om det som spelar roll!

 170. Ingela on said:

  Lysande sida, lysande initiativ. Rätten att ta plats, i såväl kollektivtrafik som i samhället i övrigt, är en laddad fråga. På mitt jobb har vi en dusch. Killarna på jobbet går oblygt genom korridoren, förbi oss som jobbar, iförda endast kalsonger, för att de skall duscha efter cykelturen på morgonen. Om vi tjejer gjorde samma sak, gick i bara trosor till duschen, skulle det bli total anarki. Män tar plats, vi viker undan.
  På tunnelbanan hem i dag satte sig en man bredvid mig, jag satt alltså där först, och vek ut benen så att jag var tvungen att dra till mig mina ben för att slippa nudda honom. Först gjorde jag det, av gammal vana, men sedan blev jag irriterad. Jag bad honom vänligt att föra samman sina ben igen så jag skulle slippa sitta inträngd. Mannen blev rasande, kastade sig upp från sätet och snäste “du kan ta hela sätet” varpå han gick iväg. Så laddat var det för honom att behöva respektera mig, att han hellre stod på sin resa.
  Det här är viktiga frågor och det är lysande att ni tar upp dem. En symbolfråga, inte särskilt viktig, men som tydligt visar de underliggande strukturer vi normalt inte märker.

 171. black classic short ugg boots

 172. Det enda syftet sådan smörja som den här fyller är att få folk att bli förbannade, meningslöst, och alla vet att dem som ligger bakom är tanter 50+ som är arga för att dem är lesbiska och inte kunde visa sin riktiga identitet som unga. Det när inte mitt, eller någon annan snubbes, fel att samhället såg ut så på den tiden.
  Jag trodde vi i Sverige ville ha jämlikhet och att vi ville lägga ner tid på frågor som är värda att diskutera, inte irrelevant skit som detta om hur folk sitter.
  T.ex att en kvinna som är bäst lämpad som chef för ett företag får jobbet istället för en man med lägre utbildning. I dagens samhälle fungerar det dock så att en kvinna kan få jobbet även om hon har en lägre och sämre utbildning och mindre erfarenhet. Den som gör det bäst ska ha jobbet, ignorera kön. Men det går förstås inte att diskutera med gamla lebiska och bittra damer.

 173. Robert Nilsson on said:

  Ni lever i ett kapitalistiskt samhälle och anser att detta här är ett jämställdhetsproblem?
  Hela tanken bakom kapitalismen är att utnyttja rivalitet och girgihet som en drivkraft.

  Sålänge egoismen är samhällets ledande drivskraft så kan ni allihopa fara åt helvete om jag vill sitta bredbent eller inte. Gör något åt det. Detta här är visserligen lustigt och allt men tänk på att det verkligen finns folk som tar er sida seriöst och spenderar tid på det här.

  Starkast överlever, Starkast bestämmer. Ni kvinnor bidrar till orättvisa lika mycket som män.
  Vill ni ha jämstäldhet så börjar ni i fel ände.

  Självklart är det naturligt att just män sitter på det här viset. Inte på grund av vår anatomi dock, utan snarare för att vi kan. Varför i helvete skulle jag sitta obekvämare för att du ska sitta bekvämare? Du borde kanske suga min kuk för att göra min resa behagligare.

  Det finns en naturlig rangordning som säger att starkast bestämmer. Det är inte något män har hittat på. Pengar är ett ganska tydligt exempel på att jämstäldhet inte kan realiseras i vårt samhälle. Antingen är allt jämställt eller så är inget det. Det finns inget mellanting, det är en logisk omöjlighet.

  Säger ni att jag har fel? Häftigt.

  • Åh. Såhär upplyst har jag nog aldrig känt mig som efter att ha läst din kommentar, du där uppe. Jag skulle vilja veta vilken typ av vetenskaplig forskning du grundar dina uttalanden om att “den naturliga rangordningen bestämmer att starkast vinner” på? (Tips: Darwin’s evolutionsteori) Och säg mig… Skulle inte jag isåfall tillsammans med mina medsystrar i skrivande stund istället stå på mina blodiga knän och – för att citera dig själv – “suga din kuk” istället för att göra vad än jag behagar? För det är väl det du vill ha sagt med din söta lilla aggressiva text här ovan, att ni män är större och starkare och kan göra vad ni vill med oss stackars små kvinnor?

   “Ni kvinnor bidrar lika mycket som män till orättvisa”. Mmmm. Smaka på de visdomsorden!

   Angående “gör något åt det”. Är det något som är oklart med sidan, lilla vän? Ska jag suga lilla kukiluken medan du skrevar på tunnelbanan?

   Puss.

 174. Pontus Bojå on said:

  Förmodligen helt oavsiktligt lockar ni ju i alla fall till ett gott skratt!!
  Det finns sannolikt andra och mer betydelsefulla områden att belysa i jämställdhetsarbetet, men fortsätt för all del – jag tycker om att skratta =D

 175. I have read your stories but this is my first time to comment, i love your work

 176. http://phoenixpoolbuilder.org/ Thanks for that awesome posting. It saved MUCH time :-)

 177. “Frågan är vem det är som har rätt att sitta bekvämt. Om din rätt att sitta bekvämt går direkt emot någon annans möjlighet att sitta bekvämt, varför ska just du få den rätten?”

  Hvordan går det direkte mot noen andres rett til å sitte bekvemt ved at folk sitter med beina fra hverandre?

 178. Kristoffer on said:

  Jag förstår inte riktigt problemet med det hära.. Om man åker kommunalt så får man väl respektera hur andra sitter, vissa av era bilder sitter folk med fötterna på sättena. Vad har det med att sitta bredbent? Och det är även KVINNOR som gör så.

  Om någon tycker att det inte är okej att jag sitter som jag gör så får någon säga till, ska vi säga till överviktiga människor att de inte får sitta för att de tar upp lite mer än ett säte. Det är patetiskt och inget annat..

  Tycker ni att vi ska ha vissa regler hur män och kvinnor ska neutraliseras i samhället? Man ska även inte få lyssna på musik i kollektivtrafiken? Ska jag säga till att NI kvinnor skrattar för skarpt och jag får huvudvärk..

  Stå upp för er sjävla istället för att hålla tyst. Smyghat mot män är ju bara patetiskt.. Det här förändrar ingenting.

  Om någon ber mig t.ex. att sänka musiken i mina lurar får de väl sitta någon annanstans? Jag säger inte till folk att vara tysta utan jag accepterar det.

 179. Ren och skär sexism. Att ta upp mer än en plats är det f ö fler som gör. Många sätter en väska ytterst t ex, så det ska bli ett litet motstånd att be om att få sitta där. Och det är inte främst män.

 180. Kevin Green on said:

  Ni är ju inte kloka. Stör du dig, kommunicera det då. Men du har för den sakens skull ingen rätt till något, och vänta dig inte att folk kommer tycka att du har rätt eller tro att du är mentalt stabil.

 181. Pontus on said:

  Och feminister undrar varför ingen tar dem på allvar när det finns såna här sidor.

  Jag brukar ta upp lite mer plats än vad jag egentligen behöver. För att det är skönt. När folk vill sätta sig i närheten så rättar jag naturligtvis på mig och sätter mig upp normalt för att ge plats till mina medmänniskor. Är det verkligen så problematiskt att man sitter bekvämt när alla säten runt omkring är lediga? Det påverkar ju faktiskt ingen. Större delen av bilderna som ligger uppe på den här sidan visar ju faktiskt män som sitter lite hur de vill eftersom det ändå inte är någon som sitter i närheten och jag är övertygad om att en ganska stor del av dem skulle sätta sig upp ordentligt om någon behövde ett säte där.

  Det finns säkert rötägg som sitter hur de vill utan att bry sig om någon annan, men de rötäggen är knappast enbart män. Händer rätt ofta när man går på bussen eller liknande att det finns ett säte ledigt, men så sitter det en kvinna bredvid det sätet som har lagt sin väska på det sätet och trots att hon ser ens signaler om att man vill sitta ner där så vägrar hon flytta på den. Detta är inget jag har sett någonting alls av på denna sida och ja, vet ni vad? Jag vågar påstå att det är ett minst lika stort “problem”. Med problem menar jag något som ingen egentligen bryr sig om förutom folk med relativt vrickade världsbilder.

 182. Johan on said:

  Har genomfört en högst ovetenskaplig analys av sambandet mellan sittsätt och komfort gällande min egen kropp och kommit fram till följande:

  1. Benen korsade vid knäveck.
  – Mycket bekvämt under en kortare period, både höger över vänster likväl tvärtom. Nackdelen är att benen sticker ut ganska mycket.

  2. Ankel/vad över ena knät.
  - Den här är inte alls för mig, på tok för dålig flexibilitet i ben och leder.

  3. Knäskålar och fötter pressade mot varandra.
  - Inte alls skönt, det ter sig krävas att man måste anstränga lårmuskler och ljumskar för att sitta såhär.

  4. Fötter ihop knän separerade (Likt många av bilderna på sidan)
  - Mycket bra, känns naturligt att sitta såhär.

  Sammanfattningsvis:
  Sittsätt 1 och 4 är mina absoluta favoriter! Varierar mellan de båda.
  (Studien är genomförd i en situation som simulerar den i en tunnelbana. Alltså inget säte framför att luta ben emot.)

 183. Ni ju tokiga! Eller så är den här siten ett skämt!?? Det måste vara ett skæmt!

  Arhmen Christ… Roligt!

 184. Alexander Paulsen on said:

  Jag… måste säga att detta är en rätt udda sida. För det första så är det inte bara män som breder ut sig i kollektiv trafiken utan även kvinnor med handväskor som läggs lite överallt och likt vettigt folk så brukar både män och kvinnor justera sin position om det kommer någon som vill sitta på sagda plats.

  För det andra, om vad ni igentligen klagar på är att män i regel sitter bredbent så är det helt enkelt för att det är skönare, inte för att vi önskar stoltsera med vårt kön (Allvarligt; det blir rätt svettigt där nere, om ni hade haft ett paket så hade ni suttit så ni också). Jag tror att om ni går fram till någon som sitter bredbent och frågar varför de sitter bredbent så kommer ni aldrig (om de inte har sett denhär sidan och gör det på ren illvilja) få höra orden “Jag sitter såhär för att framhäva mitt kön och tvinga det kvinnliga könet till underkastelse”.

  Jag har inget emot er rörelse, folk bör justera sin position när de brer ut sig över en plats när det inte finns någon annan plats att sätta sig på. Men kom ihåg att detta är ingen fråga som specifikt gäller för kvinnor, även män irriterar sig på folk som brer ut sig. Vänligen försök inte att se en förolämpning emot det kvinnliga könet där ingen finns.

 185. Jösses, löjligt vad många “macho” män tycker att det skall “sägas åt dem” om de stör andra. Dvs. de kan inte tänka själva, det är tyvärr symptomatiskt i samhället i stort, folk kan inte tänka själva. Sensmoralen med denna sida är att ÖPPNA ÖGONEN JÄVLA MACHOIDIOT OCH TÄNK PÅ NÅGON ANNAN ÄN DIG SJÄLV! ELLER KLARAR DU INTE DET ?? Med den påfallande brist av IQ flera av kommentatorerna uppvisar här är det nog faktiskt så att de inte kan det. Jag själv kommer slå nästa machoidiot som tar upp för mycket plats på käften, kommer de kanske att förstå det språket ??

 186. Ja Magnus. Troll feast. Det är du som är trollet. Idiot.

 187. Jag tycker det är jätteroligt vad ni gör och kan själv tänka mig med att bidra med några machobilder :) Det är något jag irriterar mig på dagligen i kollektivtrafiken – att en del bara måste ta så jäkla mycket plats. Själv är jag heller inte någon liten person men man kan väl för sjutton hålla undan sina ben så folk kommer fram.

  Sedan finns en liten felaktighet, det gäller argumentet om fotografering, SL:s områden är inte allmän plats faktiskt men SL ger sitt tillstånd till detta för privat bruk ändå men just den rätten om fri fotografering på allmän plats kan man eg. inte luta sig på här. http://sl.se/sv/Om-SL/Det-har-ar-SL/Filma-och-fota/

  Sedan vill jag säga att de som kritiserar ett sådant här projekt verkar dels sakna humor och dels inte förstå själva grejen. Jag tycker det är fantastiskt roligt så fortsätt med detta!

 188. Daniel Bertilsson on said:

  asså ni är ju sjuka i huvet, jag brer ut mig så mycket jag vill sen får folk tycka illa om mig, i dont give a fuck.. sen måste jag sitta bredbent, sitter jag med raka ben i bussar så har jag mina knä rätt in i sätet framför mig, och jag som lider av en ledsjukdom gör så att jag har ont i knäna hela dagen efter det… kommer fan inte ha ont bara för att nån pantad feminist tycker att jag ska ta mindre plats..

  Btw bara lite idiotiskt att klassa ALLA som tar mycket plats som “matchokillar” , idiotism på hög nivå xD

 189. Så här ligger det till. Jag är man och jag har suttit ganska brett förut på tåg eller buss eller så. Dock aldrig om det varit mycket folk, då satt jag bara brett när fordonet startat och då jag vet att ingen kommer att sätta sig bredvid. Att jag suttit brett har helt enkelt berott på att det har varit betydligt bekvämare för mig och för att det helt enkelt är fysiskt krävande för mig att sitta med benen ihop. Syrran kan sitta med benen ihop i flera timmar i sträck utan att ens tycka att det är det minsta jobbigt. Jag har kommit på vad det beror på och jag sitter inte och skämtar utan det beror helt enkelt på att syrran är starkare och uthålligare i benen än vad jag är (ja, vi har testat både och). Jag är inte heller otränad på något sätt utan medeltränad men hon har betydligt starkare ben. Jag kan om jag anstränger mig, sitta med benen ihop under en buss- eller tågtur och det ska jag börja med från och med nu tack vare att ni visar att det faktiskt är ganska löjligt att sitta brett. Det är inte så konstigt att många sitter brett för annars skulle folk runt omkring se hur plågad man är över att ha så svaga benmuskler. Tjejer/kvinnor har jäkligt starka och uthålliga lårmuskler och det har inte vi män. Men jag ska fan se till att åtminstone orka sitta med benen ihop i 30 minuter för er skull. Jag menar, ni kvinnor gör ju det för oss även om det inte är ens jobbigt för er. Jag har förresten märkt att eftersom jag tränar mer ben nu än förut så är det också lite, lite lättare att sitta ihop med benen. Så även om vi män aldrig kommer att ha lika bra kontroll över våra lårmuskler som ni kvinnor så ska i alla fall jag göra det bara för att åtminstone bevisa att jag kan också visa lite styrka i alla fall. Vem har t.ex. världsrekordet i jägarvila (sitta 90 grader mot en vägg)? Jo, en kvinna förstås, och nej, det är inte heller något skämt.

  http://www.youtube.com/watch?v=rtXwi2YLdA0

  När jag ser henne blir jag inspirerad och så fruktansvärt imponerad att jag ska aldrig mer sitta brett i kollektivtrafiken. Hon kan sitta på det där sättet i nästan 12 timmar och säkert längre om hon vill. Då ska då jag sitta med benen ihop en stund bara för att visa min respekt till er kvinnor som sitter med benen ihop för oss män, hela tiden utan att klaga.

 190. Så himla kul att de trodde att den här hemsidan var skattefinansierad?? Den är i alla fall både rolig och belyser ett vardagsproblem. Tack för det!

 191. Urkorkat on said:

  Jag sitter med benen isär om det finns utrymme för det, även om det kanske inte sätter mycket press på pungen att sitta med benen ihop så särar jag ju inte på mina ben för att visa mig dominant på något vis, det handlar om o sitta bekvämt. Vad innebär det när en tjej särar på benen i kollektivtrafiken ? Att dom är redo att fortplanta sig ? Löjligaste jag vart med om detta…

 192. Stina on said:

  “jag brer ut mig för att det är skönt” JAAAHAAA var det därför, då förstår jag! Jag hade även tyckt det va skönt att lägga mig över två säten och sova på tunnelbanan men inte fan gör jag det… aja, antar att alla prioriterar balansen mellan komfort och respekt lite olika.

 193. Ok att det är dumt att sitta jätteutfläkt om det är supertät trafik, men på de flesta av era bilder är det inte ens fullt på tåget. Man får väl sitta hur man vill så länge det inte stör någon annan alldeles för mycket. Att göra detta till en könsfråga är ännu dummare, finns en massa tjejer som sitter med fötterna på sätet etc… Korkad text!

 194. Manuel on said:

  Jag undrar vad ni kvinnor hade tyckt om en man som springer runt på bussar och tunnelbanor och fotar kvinnors skrev. Det finns och de individerna kallas pervon. Den kvinnliga motsatsen är en “rättskämpe”. Jämlikt? Jag förstår er poäng men tycker ni drar det för långt.

 195. Vinter on said:

  Det är ju hyfsat komiskt att ni försöker läxa upp män om empati för andra när ni själva helt saknar just egenskapen. Det gör faktiskt (oavsett om ni tror på det eller ej) fysiskt ont för män att sitta för tätt ihop med benen. Jag förstår att ni tror att allting är härskartekniker och annat strunt som ni kommer på i era genuslabb men ofta handlar det om mer naturliga faktorer. Om ni nu tycker det är så trångt i kollektivtrafiken hade ni kunnat lägga energin på att lobbya för en utökad kollektivtrafik. Men då hade ni ju inte fått trycka ned män i processen. Mindre attraktivt val då för extremfeminister antar jag?

  Då ni visar noll respekt för män skall män visa noll respekt för er (som i ni som driver den här sajten tillsammans med meningsfränder). Må ni få den karma ni förtjänar.

  • Jämlikthet? on said:

   håller helt med, feminism som från början handlade om jämlikhet har “omedvetet och osynligt” blivit ett sjukligt maktbegär..

 196. BAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA :D

 197. Alltså. Va.

  Menar ni på denna sida då att män (för kvinnor kan absolut aldrig sitta brett heller) medvetet sätter sig bredbent då de sitter bredvid någon?

  Klart som fan man inte gör. De bilder som finns här visar bara att vissa personer sitter bredbent. Aldrig att de direkt INKRÄKTAR på någons personliga yta som sitter bredvid. (Om det finns sådana bilder där män verkligen tar upp mer än ett säte då någon sitter bredvid dem, länka dem gärna till mig).

  “You people are the reason why we can’t have nice things”

  Det är sådana idéer som detta som får feminister runt om i världen att få EXTREMT dåligt rykte.

  • admin 2.0 on said:

   Nej. Vi påstår, precis som det står att läsa i manifestet, att:
   Det finns ett många gånger osynligt och omedvetet maktuttryck i att på tåg, bussar, pendeltåg och tunnelbanor ta mer plats än vad man kroppsligen behöver, och att ta över någon annans plats är ett symboliskt och aktivt återskapande, inte bara av makt utan också av en stereotyp maskulinitet.

 198. David on said:

  I grunden ska man få sitta hur man vill, oavsett kön, men om det är trångt så ska man sitta som den naturliga ställningen är. Jag kan inte saga vad den är för någon annan men för mig är den när jag inte behöver anstränga några muskler I benen för att behålla ställningen. För innebär det att benen är särade ungefär 30cm skulle jag säga mellan knä till knä.

  Att göra detta till en könsfråga är bara löjligt och när My I media säger att det är samma mekanismer bakom detta “beteende” som våldtäkter så visar det lite hur hon ser på världen. Hon är, ursäkta uttrycket, helt ute och cycklar.

 199. Motargumenten är ju totalt ointressanta, jag antar att ni kommit på dem själva för jag kan inte tänka mig att någon sinneslugn människa skulle använda sig av dem.

  Jag förstår inte hur ni förväntar sig att man ska sitta. Visst, vissa av bilderna är överdrivna fotografier på riktiga arselhål men allt som oftast skulle det ta mer plats om jag till exempel försökte sitta med benen i kors (detta är en av de två sittställningarna jag kan komma på som skulle funka här). Åker man i kollektivtrafiken dessutom är balansen viktigt då det kan innebära häftiga inbromsningar och häftiga accelerationer. Att med ett jämnt avstånd mellan fötterna sitta bredbent ökar ju balansen. Såklart behöver det ju inte gå till överdrift, men jag se på många utav bilderna att män som sitter “macho” anpassat sig efter sin omgivning så att de tar just så lite plats som möjligt. Man är inte dum för att man inte vill glida av sätet, slå i huvudet och dö. Snarare är det något alla människor borde anamma. Jag såg en gång en flicka på en buss, hon höll en tulpanbukett. Hon satt dåligt, på sitt säte. En häftig inbromsning och hon trillade framåt och mosade blommorna under sig. Det hade kunnat lösts med en ergonomisk sittstil. En annan gång såg jag en pojke som lekte med barbiedockor. En häftig inbromsning, han flög framåt, gled lite på och mosade barbiedockorna. De blev uppskrapta och förlorade lemmar, precis som den riktiga pojken. Fast han förlorade inga lemmar. Självklart förespråkar jag inte att män istället ska anamma en “typiskt kvinnlig” sittstil med benen i kors. Men alla borde sitta ergonomiskt, och då är den bredbenta light-versionen bättre.

 200. hatten av för ert fantastiska trollprojekt!

  målet är uppnått, ni har lyckats reta upp bönderna! hur ska ni nu gå vidare med detta projekt?

 201. Sorry, but this is absolutely absurd. I do sit naturally like this when on public transport and not even think twice about ‘what it represents’… do you know why? Because it doesn’t represent anything. If someone, female or male, takes the seat next to me, I instinctively move my legs to give her/him more space. As long as I’m being considerate of other people, what does it matter? Does how I sit really have that much of an effect on you?

 202. Jämlikthet? on said:

  Detta måste vara ett skämt… det roliga är att det är så uppenbart inbillning på en nivå där det skulle kunna klassas som tvångsbeteende eller paranoia, det är också klassiska är precis som i denna “motargument” delen visas bilden av extrem naivitet och oförmåga att tänka på annat sätt en det raka ledet som på något märkligt sätt fått er att känna att ni kämpar för jämlikhet när detta är motsatsen till jämlikhet på ett dessutom väldigt löjligt sätt.

  Jag själv kämpar för jämlikhet och ser väldigt många orättvisor från båda hållen, men varför ska detta tas på allvar när lika vårdnads rätt för pappor inte kan tas på allvar?? vilket är extremt viktigt.
  Varför ses det som OK när en kvinna gör fysiska närmanden på en man men inte tvärt om???
  Varför finns det ett brott som heter “kvinnomisshandel” och inte bara misshandel? döms de olika?
  varför ska män ha bar överkropp i tv men inte kvinnor?

  listan jag gjort kanske inte är tilltalande för alla men “Det finns ett många gånger osynligt och omedvetet maktuttryck i vardagen där kvinnor ska ha mer rättigheter än vad de behöver, och att tycka att man har mer rättigheter än andra är ett symboliskt och aktivt återskapande, inte bara av makt utan också stereotypiskt feministiskt.”

  Ta ett steg tillbaka och granska vad ni gör, se sen över om det är sunda värderingar och rätt sätt att uppnå ert mål…

  Jag tror att rätt sätt att få ner denna sidan är att ge dem va de vill ha, uppmärksamhet..

  hade även varit intressant att ta bilder på kvinnor som gör samma sak då jag upplever det lika ofta som tvärt om, fast då oftast med väskor på sätena eller totalt liggandes över sätet. dessutom så tar många av de “hemska” männen på bilderna ni lägger upp, inte ens upp mer plats än vad deras egna säte tillåter.
  Däremot så anser jag att stör dessa kvinnorna ingen så kan de ha te.x så mycket parfym som helst eller ha hur många väskor som helst, men vid tillfrågan måste ALLA visa hänsyn åt människorna runt omkring som kanske stör sig på saker man själv uppenbart inte tänker på.

  det är så mycket hycklande på denna sidan att jag skulle kunna skriva en bok om det, väljer dock att stänga ner här och invänta ert förmodligen ointressanta, trångsynta, ogenomtänkta och naiva svar….

 203. Asrahn on said:

  Anledningen till att jag sitter brett eller för den delen lägger tränings/skolväskan bedvid mig på bussen är av den simpla anledningen att jag är tämligen asocial av naturen, och helt enkelt inte vill ha någon sittandes bredvid mig. Detta är naturligtvis situationellt, och jag ger mer än gärna upp plats om det blir trångt på bussen.

  Det finns andra strider att ta. Att pocka på mäns sätt att sitta på bussen är bara att jävlas med ett symtom, och är därmed högst ineffektivt – problemet ligger i uppfostran. Jag kan inte se annat än negativ PR i och med denna kampanj, och att initiativet i sig endast är menligt för den faktiska jämställdhetsdebatten.

 204. Sekulärhumanistvegan on said:

  Jag anser admin av sidan att vara den sanna sexisten. Jag hänvisar härmed till hennes intervju med Vice;

  Vice: Don’t women have the guts to confront men and tell them to move over, please?
  Admin: I don’t think women and girls can cope with that.

 205. “Är det upp till den enskilt utsatta att kräva sin rätt eller ska alla ta ansvar över att inte kränka eller trakassera någon annan?”

  Yes, actually. IT IS. Man up, woman!

 206. En man on said:

  Vad skulle ni säga om någon (man) började ta kort på era ben och könskorgan när ni åkte kollektivt?

  • Mathias on said:

   Könsorgon? Sitter ditt kön utanpå dina byxor?

   Om man ska följa lagen så är det inte fullt olagligt att ta en bild och publicera den om inte personen är igenkännbar, är personen det så måste man ha ett godkännande av personen.

   Så klart så kan man kräva att en bild blir nedtagen om man kan bevisa att det är en själv på bilden.

 207. Erm …. jeg ser på de fleste af de her billeder og tænker: “Sådan sidder jeg også. Jeg er høj og kan ikke rigtig være nogen steder, og jeg er kvinde.”
  Ud over at jeg finder det voldsomt uhøfligt at tage billeder af folks skridt (prøv at tænke på hvis en mand tog billeder af kvinders skridt) så er det er trist at du bruger dine kræfter på områder så trivielle som disse.

 208. Folk har i alla tider varit usla på att visa varandra fullständig respekt, och fullständig respekt kommer aldrig att uppnås, för vem faan vet vad folk stör sig på? Jag håller med “Raudskeggr”, det är människors ansvar att säga ifrån när de känner sig kränkta eller förtryckta. Den enskilt utsatta måste säga ifrån, hjälper det inte då, fine då har vi ett problem, men att skreva på bussen är inget som illegalliserats på grund av mänsklighetens gemensamma syn på det som ett fruktansvärt brott och därmed kan man förutsätta att folk tycker olika om det. Men majoriteten vinner, så om ni stör er på andra människors sätt att sitta så är det helt och hållet ert problem. Denna sida är mer av en personlig agenda än en faktisk fråga och är lika relevant som om jag skulle starta en blogg och grina om hur jag hatar dörrar som öppnas utåt. Face it, ingen bryr sig om en sån här skitsak, och de som gör det har enligt majoritetens definition problem att ta itu med. Jag har svårt att tro att folk skulle fortsätta skreva efter att någon frågat efter platsen bredvid, men de människor som gör det är inte värda internets uppmärksamhet. Peace out, Gåva är död.

 209. Trevlig sida och rolig sida! Men det känns lite långsökt att detta skulle bidra till något psykologiskt förtryck? Det finns säkert många subtila signaler i vårt samhälle som fortfarande finns kvar efter en svunnen tid men är detta verkligen en av dem? Det finns inget belägg för att en människa påverkas negativt, ur en psykologisk synpunkt, av ett par särade ben eller av att någon annan tar mer plats på bussen. Men om det skulle finnas belägg för detta så skulle man ju i så fall kunna argumentera för att överviktiga människor utsätter sin omgivning för förtryck genom att ta mera plats, på t.ex bussen eller i biosalongen. Både män och kvinnor. Och gör man då rätt i att kalla alla överviktiga människor för förtyckare? Det känns väl inte riktigt okej. Olika gångstilar kanske också ger olika intryck på sin omgivning? Människor som pratar högre än andra människor? Vad ska man då göra åt detta? Tar ni upp en del av problemet så får ni ju väga in alla andra faktorer som kan påverka, resultatet och inte bara göra en problemställning ifrån lösryckta antaganden (ex: “Folk som sitter såhär påverkar mig psykologiskt”). Då måste man ju också begrunda om det finns andra saker som påverkar som t.ex din partiska uppfattning, grundat på dina emotionella erfarenheter kring ämnet, själva skalan av experimentet, utförandet och resultatet och detta är bara början. Jag ifrågasätter inte på något sätt att det finns jämställdhetsproblem att tala om i Sverige men det här känns inte riktigt som att det håller för en djupare analys. När man dessutom kollar på många av de bilderna som ni har lagt upp så sitter ni ju mittemot personen ifråga vilket säkert många gånger förklarar ett par särade ben då det är allmänt känt att det inte är oceaner av plats på kollektivtrafikens bussar. Detta påverkar ju bildresultatet. Dessutom så visar ni ingen fakta på hur många män som sitter annorlunda? Det finns ingen statistik att gå på överhuvudtaget här förutom just ett par bilder som just några personer har tagit under just några omständigheter.

  Många kanske dessutom känner sig utpekade genom att ni tar bilder på deras midja och neråt vilket kanske inte bara är helt okej att avfärda som att dessa inte “behöver känns sig kränkta”? I så fall “behöver” man väl inte ta åt sig av dessa skräckinjagande särade ben? Om ni vill väcka en debatt som inte enbart provocerar utan faktiskt kommer någon vart så krävs det kanske lite mer eftertanke? Vad har ni för rätt att utpeka dessa män som bidragande faktorer i ett nät av kvinnoförtryck om ni dessutom inte har någon konkret fakta som backar upp era argument såsom att ett visst sätt att sitta t.ex skulle skada en annan människa.

  Ibland så måste man provocera också för att väcka en debatt, absolut. Men samtidigt som ni provocerar så säger ni i TV att gensvaret var barnsligt, här förstår jag inte riktigt vad ni väntade er. Om det är barnsligt i förhållande till vad ni väntade er eller bara allmänt framgick inte av inslaget men självklart kommer ni att få ett irrationellt och ogenomtänkt gensvar om ni provocerar människor genom att uteslutande ta bilder på den delen av befolkningen som har ett visst kön och som sitter på ett visst sätt? Ur ett annat perspektiv skulle man kunna säga att ert sätt att adressera frågan också är barnsligt, och om man tar den här debatten på allvar så skulle man dessutom kunna bli arg över hur ogenomtänkt och icke genomarbetat detta påstående känns?

 210. carole on said:

  Why are females the world over trying to feminize men? Men are not women; they do not think or behave as women. God made men to be the stronger sex, and women are going against everything God taught to make men under their control. A man should not have to sit prissy on a subway or bus. If a woman needs to sit next to him, I am sure he will accommodate her sitting next to him. Leave them alon, and stop pussifying them, because feminism is a scourge on this world.

 211. N.O. on said:

  Jag läser alla inlägg här och vet inte om jag ska skratta eller gråta. Först var det roande. Sen deprimerande. Det slår mig är att hela diskussionen här låter precis som ett relationsgräl. Tjafs om petitesser som inte leder nånstans. Den ena (vanligtvis hon) har snöat in på någon oförätt, tycker synd om sig själv och bjäbbar, bjäbbar. Den andra (vanligtvis han) försöker av någon anledning försvara sig med sakliga argument, vilket bara höjer temperaturen på tjafset ytterligare eftersom (hon) inte alls är ute efter några sakliga argument och att lösa ett problem utan vill bara bli lyssnad på och förstådd. Oviljan att utgå från sakliga argument och ett rättvise-perspektiv provocerar (honom) extra mycket och (han) förlorar fattningen och börjar själv tjafsa osakligt. Hans ovilja att bara va tyst och “lyssna” och “förstå” provocerar å andra sidan (henne) extra mycket och (hennes) aggresiva osakliga skällande når nya höjder. Och det fullskaliga bråket är ett faktum..

  Och det jag känner är att jag är så innerligt trött på den sortens bråk. I en relation med en svensk tjej och i den svenska offentliga debatten.

  Som svensk man är jag så innerligt…

  trött på att hela tiden bli skälld på och bråkad på för allt mellan himmel och jord.
  I ett förhållande med en svensk kvinna och av feminismen i det svenska samhället.

  trött på att inte bli älskad för den jag är. Respekterad och uppskattad för att jag faktiskt ÄR man.
  I ett förhållande med en svensk kvinna och av feminismen i det svenska samhället.

  trött på att min svenska kvinna och kvinnor i det svenska samhället aldrig är nöjda och ständigt klagar på att de blir orättvist behandlade när det känns som jag oftare blir diskriminerad och utnyttjad själv, men väljer att hålla tyst om det.

  trött på att min svenska kvinna tycks tycka det viktigaste i hemmet är att ständigt bevaka att hon inte skulle råka diska eller tvätta eller laga mat mer än exakt 50% (Mindre än 50% är dock ok). Samtidigt som hon utan problem eller ett ord av tacksamhet låter mig betala 90% av våra gemensamma utgifter, vilket är möjligt för att jag jobbar många fler timmar per dygn, inte pga högre lön.

  trött på att i samhället bli utestängd från aktiviteter och stöd som bara är riktigade till kvinnor och förbjudet för män. Samtidigt som statistiken säger att det redan är 50/50 kvinnor eller t o m att kvinnorna redan är överrepresenterade inom samma områden som jag blir nekad tillträde till.

  Trött på att se min son bli utestängd från barn aktiviteter och kurser som bara är tjej-tillåtna för att stimulera tjejer. Trött på att hela tiden få höra att pojkarna är de som får all uppmärksamhet och gynnas i skolan. Samtidigt som pojkar är det stora förlorarna i skolsystemet och rakt igenom all svensk utbildning ligger rejält efter flickorna i skolresultat. Trött på att se min son fly in i en dataspelsvärld tillsammans med sina jämnåriga pojkar för att det inte finns någon plats, inget värde i att vara ung man i det svenska samället idag, där allt som har med män att göra tycks vara skällsord.

  trött på att media fokus och insamlingar överrepresenterar kvinnliga hälsoproblem. Samtidigt som jag som man förväntas dö i genomsnitt sju år tidigare, och samtidigt som jag ständigt får skit och anklagas för att vara den som bara tar för mig av samhällets resurser på kvinnornas bekostnad. För att jag är man.
  (Denna dödsålders-skillnad är inte biologiskt betingad utan pga att män lever ett fysiskt mer krävande liv som i sin tur är betingat av
  -fanfar please!- könsroller, fast könsroller som drabbar män är ingenting feminismen i praktiken intresserar sig för trots att de utger sig för att stå för jämlikhet. Denna dödsålders-skillnad ökar för övrigt i samhället från år till år.)

  trött på att min svenska kvinna och den svenska feministiska opinionen ständigt pratar nedsättande om mina intressen, hur jag beter mig och det jag tycker om att göra bara för att det råkar vara traditionellt manliga saker, och sen kallar det för patriarkaisk maktutövning. Samtidigt som jag ser henne och andra kvinnor bli attraherade av samma typ av manlighet på andra håll.

  Trött på att “jämlikhet” likställs med “feminism”.. Att feminismen tycks ha patent på begreppet jämlikhet. Samtidigt som jag ser att feminismens enda agenda i praktiken är att försvara kvinnliga intressen, förringa manliga intressen och demonisera män.

  trött på att ständigt läsa om allt våld jag som man förväntas utsätta kvinnor för. Samtidigt som jag aldrig slagit en kvinna i hela mitt liv. Och samtidigt som min svenska kvinna ofta börjar puckla på mig när hon inte hittar orden i en konflikt. (Den enda anledningen att jag inte blir blåslagen är att jag är starkare och kan avvärja slagen)

  trött på att min svenska kvinna och feminismen i det svenska samhället inte ser på oss och vårt förhållande som ett team av man och kvinna utan som en maktkamp.

  trött på att min svenska kvinna inte kämpar för att vi ska vara ihop för alltid utan ser på relationen som ett ultimatum. Lever man inte upp till förväntningarna, eller hon plötsligt skulle vilja förverkliga sig själv är det good bye. Och skulle vi råka ha barn tillsammans har jag oddsen emot sig att få delad vårdnad eller hon med hjälp av samhället håller mig borta från barnen som hämnd för..?

  För dig man som liksom jag…

  längtar efter en kvinna som älskar dig för den du är och uppskattar att du faktiskt ÄR man.
  längtar efter sann jämlikhet där det inte “by default” är mer synd om bara den ena.
  längtar efter att ge all din kärlek, tid och arbete till en kvinna som förstår att jämlikhet inte är utsuddandet av all arbetsfördelning och alla könsroller, utan om att hjälpas åt lika mycket, även om vi gör olika saker.
  längtar efter en kvinna som hellre ger och stöttar än att ständigt bevakar sina egna intressen och utgår från att hon i varje läge blir orättvist behandlad.
  längtar efter att ge all din kärlek till en kvinna som värdesätter dig och faktiskt tycker om att ta hand om dig och pyssla om dig, bara för att hon älskar dig.
  längtar efter en kvinna som uppskattar allt du ger henne. Som ger dig credit för att du sliter för familjens bästa.
  längtar efter en kvinna som inte ständigt klagar på dig och aldrig är nöjd med hur du är.
  längtar efter en kvinna som står vid din sida i lust och nöd, på samma sätt som du gör för henne.

  För dig har jag ett tips:

  Ge upp att försöka hitta din kvinna i Sverige! Hitta henne utomlands, helst från ett icke väst land. Fattiga länder tenderar att ha mindre bortskämda människor. Människor som förstår att försöka göra det bästa av det man har, värdesätta varandra och hjälpas åt hellre än att klaga, gnälla och kräva. Det är mycket större chans att du hittar någon med ett hjärta av guld där. Skapa din egen lyckliga familj själv. Utanför det svenska samhällets feministiska hets och censurerade mansdiskreminering. Flytta helt och hållet från sverige, eller skapa din familj här men med en kvinna någon annanstans ifrån. Sköt dig själv och låt dom andra gnälla på. Låt dom kvotera in kvinnor i alla yrken och till alla bidrag om dom nu vill det. Du får ta hand om dig och din familj själv istället. Slösa inte energi på att argumentera emot eller hetsa upp dig. Än mindre sänka dig till den aggressiva smutskastar nivån de befinner sig på. Låt feministerna tjafsa vidare om några få % hit och dit i könsojämnvikt medans världen går under i miljö-katastrof. Försök att fokusera på det som är viktigt. Skapa dig ett eget lyckligt liv och gör det du kan för att rädda jordens ekosystem istället.
  Kommer det mer kränkande ord, som att du inte sitter fint på bussen eller måste importera en kvinna för att du inte kan få någon här. Låt gläfsandet rinna av dig som vattendroppar på en gås och skapa din egen lyckliga familj. Jag har inte svårt att få tjejer här hemma, tvärtom, men jag vet att jag aldrig kan bli lycklig med en svensk kvinnas egocentrerade, kalla, kränkande, aggresiva, sjävpåtagna martyrskap. Det finns kanske undantag, men så verkar tyvärr dom allra flesta vara här och jag tänker inte försöka hitta undantagen längre.
  Jag tror du gör smart i att tänka som jag bror.

  • Marcus on said:

   Spot on! Kunde inte sagt det bättre själv, det är så det ser ut i Sverige och det verkar bli värre. Ju bekvämare vissa kvinnor har blivit i jämställda och välbärgade i-länder ju gnälligare blir dom med hutlösa krav och villkor. Jag dejtar inte svenskor och jag uppmanar alla killar att också vägra dom, sukta inte efter dom tjejerna, gå er egen väg.

 212. Kalle on said:

  Finns det verkligen inget mer konstruktivt sätt att kämpa för jämlikhet?

  • admin 2.0 on said:

   Absolut, och vi arbetar på flera andra sätt också. Debattartiklar, frivilligarbete, kvinnojourer, med mera. Det ena utesluter inte det andra.

 213. Claus Bisgaard on said:

  Kvinder og mænd er ligeværdige. Mænd har historisk set undertrygt kvinder, hvilket er primitivt, dumt og forkert.
  Jeg sidder sikkert med spredte ben i bussen. sikkert fordi det er helt naturligt og giver mere luft til nosserne som jo skal have nedkøling pga sædkvaliteten.
  Jeg vil gerne virke maskulin over for kvindekønnet. På samme måde som jeg kan lide feminine kvinder.
  Jeg tror at vi mænd er bange for kvinder, så vi puster os op som påfugle for at virke farlige….men vi er jo bævrende bange for de tøser vi er så afhængige af.
  Det kan sikkert af nogle opfattes som undertrykkende. Men nok ikke så meget af feminine kvinder med et godt selvværd. De har selvfølelse og selvværd rigeligt til at kunne leve med mænd der puster sig op.

  Mændende undertrykker ikke kvinderne generelt, de prøver bare ubevist at vise sig selv og andre at de har selvværd og selvfølelse som kan bruges af de farlige piger.

  MVH Claus (Aalborg) Denmark

 214. Peter on said:

  Slap dog af! Det har ikke en skid med macho at gøre.
  Vi gør det for at holde nosserne kølige. Pungen er indrettet til at sørge for den optimale temperatur til produktion af sædceller. Det er derfor at man(d) har dem siddende udenpå. Oven i købet med indbygget hæve/sænke funktion. Når de bliver for kolde, trækker pungen sig sammen og holder på varmen. Når de bliver for varme udvider pungen sig og får en større overflade, således at der kan afgives mere varme. At sidde med korslagte (krossade) ben, iført bukser, resulterer i en for høj temperatur til sædproduktion. Desuden er der ingen mænd – og kvinder- der bryder sig sig om svedige nosser.

  De absolut venligste hilsener
  Peter

 215. thomas pedersen on said:

  på mange av bilderne har dere helt rett. det er hensynsløst å sitte, slik at man tar plass fra andre. men jeg synes, at han som har kofferten mellom beina er lovlig unnskyldt, og noen af bliderne sitter folk med beina nesten helt samman, uten at det tar opp plass fra andre. dere mener vel ikke, at folk må sitte med beina fullstendig klina oppå hverandre før dere er nøyde?

 216. Linus on said:

  Ehm, ni är medvetna om att kvinnors bäcken är annorlunda, och även hur benens fäster på kvinnor? Knäskålarna på en kvinna är mera inåtroterade än på en man. Därav kommer det naturligt att kvinnor sitter tätt ihop med benen, medans mäns faller isär.

  Ännu en fysiologisk förklaring som ni kan testa själva. Kvinnor har mycket mer fett på rumpan än män. Den sticker alltså ut mer på en kvinna än på en man.

  Sätt er ner i en fotölj. Svanka med ryggen, en effekt som blir till av att stjärten är tjockare, bäckenet lutar då mer framåt i sittande position. Kolla vad som händer med benen, dom åker ihop.

  Luta er sedan tillbaka och räta ut ryggen som att ni juckar framåt med kuken/fittan. Ta i allt vad ni kan med eran juckrörelse. Ni kommer inte ens att få ihop benen om ni så försöker dra ihop dom.

  Alla dessa saker beror på genetik och att lägga upp såna här bilder på män och kasta skit på dom.

  Det är som att lägga upp bilder på rullstolshandikappade och säga, titta vad mycket plats dom jävlarna tar.

  Det är inget dom kan göra något åt. Helvete vilka idioter ni är.

 217. Mike on said:

  Brukar sitta vanligt på t-banan, men den här sidan har fått mig att ändra mig. Kommer genast sitta så bredbent jag kan på t-banan. Ha en bra dag. :)

 218. Olle on said:

  Jag tycker inte den här sidan är särskillt konstruktiv. Den pekar ut män som en grupp som alla gör på samma sätt.
  Under “vanliga argument” kommer småknäppa “citat” som ska ha kommit från machomännen, det läggs ord i munnen på gruppen som pekas ut. (Fast iof kan jag tänka mig att folk skrivit så som kommentar till sidan i frustration och ilska, folk blir så konstiga ibland)

  Det är faktiskt massvis med kvinnor också som tar upp massa platts i tunnelbanan, trängs, lägger väskor i vägen och så vidare. Så att dra det till en biologisk faktor tycker jag är helt fel. Själv skulle jag skylla på patriarkalen, den positiva och negativa särbehandlingen (åt båda håll) av föräldrar och vuxna under uppväxten, filmer, leksaker och böcker, musikvideos och reklam som stämplar in en bild av hur en man och en kvinna ska se ut och hur hen ska uppträda. Jag tror att detta formar oss till hur vi blir när vi växer upp, inte vad vi har mellan benen.
  För mig verkar sidan förmedla en bild av att män är onda och har en biologiskt inbyggd vilja att förtrycka kvinnor.
  Jag anser att sidan är mycket sexistisk.

 219. Ni, som ligger bakom hemsidan, gör inte kampen mot jämställdhet lättare, utan snarare tvärtom. Ni pekar ut männens biologi och sätt att sitta på ett minst sagt förnedrande vis och sprider en skugga över feminismen.

  Förnedring av män + bilder på skrev = steg i rätt riktning mot ett jämställt Sverige?
  Skulle inte tro det.

  Ni vill att vi ska förbättra det sättet vi sitter på. Att vi ska ta mindre plats. Att vi ska sitta som ni sitter. Ni säger även att det är macho-killarna som sitter så för att känna sig maktgivna. Men det är helt okej för t ex kvinnor att ha sin väska på ett säte som någon annan skulle kunnat sitta på. Att sitta bredbent tar inte upp två säten.

  Det handlar inte om biologisk könsskillnad, det är helt irrelevant i diskussionen (även för mig), utan det handlar mer om könsskillnader, eller hur? Bara för att vi är män så tror ni att ni har rätt att klaga på vad vi gör. Det är så ni tänker. Ljug inte för er själva, för ni vet att det är så!

  Inte? Om vi vänder på det, kanske det blir lite klarare för er. Skulle vi män klaga på att ni sitter med benen i kors, att vi blir kränkta för att ni INTE sitter bredbenta… oj, oj, vilket liv det skulle bli…

  Läs på om feminism. Lär er att uttrycka er på ett respektfullt sätt. Kom sedan tillbaka när ni tänkt över era motiv till att sitta och klaga på något som inte är ett problem i dagens samhälle.

  Ps: Pendeltåget är inte en allmän plats, då det ägs av SL. Därför har egentligen ni ingen rätt att fotografera andra människor där. Samma sak gäller för SJ-tågen… all kollektivtrafik för den delen.

  • admin 2.0 on said:

   Du har fel.
   Man har rätt att fotografera i kollektivtrafiken så länge ingen representant från SL specifikt talar om för en att man inte får.

   • Guld, bara guld, nu ska jag plåta massa upskirts och sånt. Är det bara ett par trosor mellan så.

    Ärligt talat dock, visst är det inte otillåtet såvida man inte hänger ut en specifik person.

 220. Väldigt intressant faktiskt. Jag tycker det är en fråga om hyfs och ta hänsyn till andra medpassagerare. Vad hade män tyckt om vi kvinnor hade suttit på samma sätt och sagt “mina byxor är för tajta” eller “jag kan bli steril om jag sitter ihop med benen”. Bara för att män har en snopp betyder inte det att dem får sitta hur de vill och att det är okej, Det är som om en tjej har mycket väskor, självklart flyttar man på dem för att någon ska kunna sitta ner på tåg/buss osv. Rent hyfs.

 221. Ett par frågor on said:

  Hej, jag undrar två saker, utan att mena något negativt:

  1. På punkten “Är det fel att vara vit och man?” skriver ni “Bara om du uppträder som en machostinnig, egoistisk människa. Annars är det inte en särskilt stor funktionsnedsättning.”
  Jag utgår från att ni inte tycker att det är någon funktionsnedsättning alls att vara en vit man, men er formulering menar att det inte är någon stor funktionsnedsättning, men en liten sådan. Är inte det lite märkligt formulerat?

  2. En del av de bilder ni lagt upp visar personer som sitter på tåg/bussar (?) som utöver den fotade personen är långt ifrån fulla=ingen platsbrist. Vad är då felet med att sätta sig bekvämt? Är det platsbrist ska man ju självklart se till att inte breda ut sig och låta andra få plats (sunt förnuft), men om det är nu är så att det finns gott om plats kan jag inte se problemet om en person, man eller kvinna sätter sig bredbent/lägger väskan på sätet bredvid/allmänt breder ut sig. Och ja både män och kvinnor breder ut sig i kollektivtrafiken om det finns plats, om än i vissa fall på olika sätt.

 222. Några ställen i världen är plågade av tvångsäktenskap, våld i hemmet, våldtäkt inom äktenskapet, religiöst undertryckande av kvinnor, och män som kastar svavelsyra i ansiktet på kvinnor utan anledning.

  I Sverige sitter nån hipster queen og bloggar om att svenska män särar och sträcker för mycket på benen i tunnelbanan.

 223. Skapa en sida och lägg upp bilder på kvinnor som tar upp ett extra säte med sin väska när ni ändå håller på. Om ni inte redan gjort det för isf kan ni väl länka den? :D

  • admin 2.0 on said:

   Skapa den själv.

   • men om ni nu är ute efter att påskina hur ett av lönen tar upp för mkt plats i kollektivtrafiken pga hur de sätter sig på sätena, varför inte visa båda sidorna?

    Blir ju lite bättre poäng av det hela om man inte bara riktar in sig på ena problemet i könsdebatten istället för att vara ärlig och visa upp båda.

 224. Detta är ju bara en guldgruva.

  Är det alltså OK för oss män att ta bilder på kvinnors skrev, utan deras tillåtelse nu?

  Är kvinnor så svaga, era ord inte mina, att de inte klara säga till en man som sitter och tar massor med plats så vet jag inte riktigt hur ni någonsin tänker komma någon vart. Och ja, My sa just det att kvinnor inte är starka nog, i Vice intervju.

  Tja, har man inget bättre för så så har man inte.

 225. Haha. Man kan inte annat än att skratta åt den här skiten :)

 226. Josefine Persson on said:

  I LOVE this webpage!!!

  Ni gör mitt liv bättre. Mycket bättre!

  Riktigt härligt klockrent!

  Mer sånt här!!! =D

  Sjukt intressant att se att folk faktiskt blir upprörda över det här (tänker på kommentarerna), men det är nog bara bekräftelse på att ni träffat en öm punkt hos vissa mäns syn på sin älskade maskulinitet, eller nåt.

  Nåja. Kärlek till er!!! :*

  • Anders Gustavsson on said:

   “Sjukt intressant att se att folk faktiskt blir upprörda över det här (tänker på kommentarerna)”.

   Precis. De som ägnar en minut till att skriva en kommentar är mycket mer patetiska än de som gör en webbplats och tar foton på män som sitter ned. Eller var detta sarkasm från din sida?

 227. Asså feminister har ju fan sneat

 228. Hahaha, this has got to be one of the most pathetic attempts to slander, degrade, and insult men. “The preconceived judgement is HIGH with this one!”

  You don’t like the way I sit? Tough. Sit somewhere else out of view if you don’t want to be exposed to my “macho-ism”. I don’t owe you respect.

 229. Snacka om att skjuta sig själv i foten.
  Kvinnor som gärna tar upp extra plats med sin väska på sätet – måste ju rimligen också vara ett tecken på maktutövning?
  För övrigt är det ganska perverst att smyga runt och fota folk upp i skrevet. Äckelpottor.

 230. att man sitter på ett visst sätt innebär inte att man är “macho” eller försöker vara “macho”. Många sitter annorlunda (likt vissa på bilderna gör) för att det är bekvämast att sitta så.
  Har inget att göra med vilket kön man tillhör.

 231. Andreas Ahrlund on said:

  “Ifall du inte är fysiskt kapabel till att sitta rakt med benen på grund av att du får ont i ditt könsorgan bör du gå till din vårdcentral. Det låter som att du lider av en allvarlig form av pungbråck.”

  Tycker det här är ett väldigt dåligt, ologiskt och t o m aggressivt argument. Snälla försök vara lite mer empatiska. Om man som man någonsin prövat att sitta med benen tight ihop så gör man sällan om detta. Det gör väldigt ont när låren klämmer ihop runt testiklarna, och man lär sig snabbt att sitta bredare för att slippa.

  Att män har smalare höfter och ett yttre könsorgan som är känsligt borde vara ett uppenbart svar som skulle stängt den här gruppen för länge sedan.

  • admin 2.0 on said:

   Kvalificerat skitsnack.
   Jag är själv man och kan sitta med benen ihop. Testiklarna hamnar ju faktiskt inte rakt mellan låren när man sitter ner. Gör dem det så bör du uppsöka läkare.

 232. Haha, jag är tjej och jag sitter bredbent allt vad jag orkar när jag får plats till det. Det skulle inte förvåna mig om en av bilderna som finns skulle vara på mitt skrev.
  Så är det att man tar plats eller att man är man som är problemet?

 233. Det är smått obegripligt att ni inte förstår att den här sidan får feminismen att framstå som befolkad av galningar.

 234. @Josefine Persson

  “Sjukt intressant att se att folk faktiskt blir upprörda över det här (tänker på kommentarerna), men det är nog bara bekräftelse på att ni träffat en öm punkt hos vissa mäns syn på sin älskade maskulinitet, eller nåt”

  Att andra blir upprörda betyder inte att sidan träffar en öm punkt. Upprördheten kan – gud förbjude! – betyda att sidan är navelskådande och präglas av total insiktslöshet.

 235. Helena on said:

  Men herregud, kan ni inte använda eran tid till något annat? Till och med från en kvinnas perspektiv är det här helt löjligt, om du vill ha mer plats får du väl stå upp för dig själv och säga till istället för att gnälla om det sen på nätet. Och nu kanske du tycker att “men jag borde inte behöva säga till dem!” men det är så det är nu, det är så för alla, inte bara mellan kvinnor och män, utan också för t.ex. män och män osv.
  Och att ni bara fokuserar på dem är helt löjligt för jag ser flera gånger om dagen flickor som sitter exakt likadant och tar upp så mycket plats som möjligt.

 236. Daniel on said:

  Men seriöst? Jag har sett mer än en kvinna sitta så, och vad ger er rätten att ta kort på våra skrev?
  Hade vi gjort det så hade ni (Kvinnor är bättre än män feminister som jag antar har skapat sidan) gått berserk.
  Lägg ner och ta hand om detta genom att be personen ifråga att flytta på sig lite i stället.
  Väx upp.

 237. Erik on said:

  Om man ser förbi alla detaljfrågor i detta så återstår den intressanta diskussionen om män oftare sitter bredbent och vad det faktiskt beror på ur ett antropologiskt perspektiv.

  Utifrån egna observationer vill jag lägga fram följande hypotetiska nyckelpunkter som påverkar valet av sittposition hos män och kvinnor:

  1. Fysisk komfort
  Det är mer bekvämt att sitta bredbent. Detta är troligen individuellt och beror på den aktuella sittsituationen men personligen upplever oftast att det är bekvämare att sitta bredbent. Om jag t.ex sitter ensam hemma i soffan så sitter jag troligtvis bredbent.
  Huruvida detta skiljer sig mellan kön vet jag inte.

  2. Hänsyn
  Man vill lämna plats åt andra. Därför avstår man från att sitta bredbent bredvid någon, även om det eventuellt blir mindre bekvämt (det är ju i vilket fall garanterat sämre att inte ha valet att sitta bredbent).

  3. Mäns status
  Att som man sitta bredbent är hos en viss typ av män förknippat med makt, maskulinitet och status. Det är ett sätt att hävda sig i sociala sammanhang och detta hävdande sker mer eller mindre medvetet (men troligtvis aldrig omedvetet). Den valda sittpositionen verkar hos dessa män höra ihop med att symboliskt exponera sina könsorgan.

  4. Kvinnors status
  Som kvinna är det mindre accepterat att sitta bredbent. Denna sociala etikett kan möjligtvis härledas till att kvinnor traditionellt burit kjol, men bör såklart grävas mycket djupare i (t.ex varför kvinnor bär kjol från första början).

  Vi kan inte styra vad någon individ väljer att göra utifrån sin egen preferens, men alla människor bör ha samma sociala förutsättningar. I dagsläget har män och kvinnor inte samma sociala förutsättningar att välja sittposition, eftersom kvinnor känner att de blir mindre accepterade av att sitta bredbent. Det är inte jämlikt.

 238. Anders Gustavsson on said:

  Männens ischium (benstrukturen man sitter på) är närmare ihop, vilket betyder att män har en mindre yta att sitta på.

  Männens ramus pubis, som används för att balansera när man sitter ned, är 20-30 grader smalare hos män, vilket resulterar i mindre stabilitet.

  Män har cylindriska lår, till skillnad från kvinnors koniska lår, vilket också gör det svårare för män att sitta med benen ihop.

  Män har smalare acetabulum, vilket betyder att deras ben sitter närmare varandra och därmed får män inte lika mycket plats mellan benen.

  Män har också en mer lateral riktning av acetabulum, vilket betyder att deras ben vrider sig framåt, bakåt, och utåt medan kvinnor har en mer främre riktning av acetabulum, vilket inte bara betyder att de har en större förmåga att vrida sina ben inåt, utan också gör det naturligt när de går och sitter.

  Dessutom har männen en bredare och tyngre överkropp, vilket kräver mer stabilitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

25,368 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>