Manifest

Macho i Kollektivtrafiken är en normkritisk aktionsgrupp, skapad av My Vingren. Vi skapades för att uppmärksamma ett många gånger osynligt och omedvetet maktuttryck i ett vardagligt och allmänt utrymme. Att på tåg, bussar, pendeltåg och tunnelbanor ta mer plats än vad man kroppsligen behöver, genom att t ex sära på benen eller sjunka ner på sätet är ett konkret exempel på hur makt och maskulinitet samskapar. Att bre ut sig, ta över någon annans plats är ett symboliskt och aktivt återskapande, inte bara av makt utan också av en stereotyp maskulinitet.

Vi tror på en värld där kön inte spelar roll för vilka möjligheter, rättigheter och skyldigheter vi har. Manligt, kvinnligt, makt och ickemakt skapas av sociala konstruktioner. Vem som får och tar makt är inte ett biologiskt faktum utan något som sker och återskapas av oss alla. Det innebär också att alla har ansvar över att reflektera över hur vi tar och ger utrymme.

Vi har valt polarisering som en medveten strategi för att lyfta fram och synliggöra problem som vi annars sopar undan mattan. Vi vill på ett konkret, enkelt och underhållande vis visa hur machokillar tar över allmänna utrymmen, som kollektivtrafiken. Alla betalar samma summa för att få åka tåg, buss, pendeltåg eller tunnelbana. Då borde också alla ha lika stor rätt till lika stor plats, utifrån ens egna försättningar.

Det kanske inte låter som ett betydligt problem när det finns våldtäkter, svält, misshandel, sexuella trakasserier och ojämn lön för lika arbete. Det är inte sant. I en värld som så tydligt präglas av en könsmaktsordning är alla små detaljer viktiga.

Vi är inte till för att berätta hur man ska eller inte ska sitta. Vi vill poängtera att tjejer och killar tenderar att röra sig på olika vis. Killar tar mer plats i många situationer, bland annat i kollektivtrafiken. Vi vill uppmärksamma och problematisera varför tjejer och killar sitter olika. Varför sitter den stereotypa machomannen bredare? På vilket sätt återskapar sättet man sitter i offentliga miljöer ett strukturellt maktöverläge för män?

Bakgrund

Macho i Kollektivtrafiken skapades från början som ett Facebook-sida. Vi var från början medvetna om att sidan skulle skapa motreaktioner, något vi uppmuntrade. Vi ville ha en diskussion om mäns till synes självklara rätt att ta plats och kvinnors bristande möjligheter till samma sak. Tyvärr var det inte det som hände. Istället fick skaparen av gruppen dödshot, utsattes för trakasserier och både sexistiska och rastistiska kommentarer var frekvent förekommande. När Facebook stängde ner gruppen startades istället hemsidan www.machoikollektivtrafiken.se. Vi låter oss nämligen inte hejdas.

Hemsidan är skapad av den fantastiska Ludvig Lindblom.

211 comments on “Manifest

 1. Eva och Eva on said:

  Om datt sitta bredbent är en maktmarkering så måste ju att sitta med benen i kors vara ett mycket tydligt tecken på underkastelse. Detta beteende är klart vanligast hos kvinnor och det måste ju betyda att kvinnor inte vill ha makt.

  • Eller så kan det också betyda att kvinnor i regel uppfostras till att till att inte kräva den makt/kontroll/inflytande som vi vill ha. Att de sedan födsel får höra att en ordentlig flicka ska sitta fint, vara lugn och inte klaga när de ser att andra inte för sig på samma sätt som de. Att de fått lära sig att en ordentlig kvinna inte ska fläka ut sitt könsorgan för andra för att detta är okvinnligt. På samma sätt som att machomän får lära sig att de är manligare när de tar mer fysisk plats.

   • Kimmie on said:

    Just sitta i kors osv, kan det inte bara ha att göra med att tjejer ofta har burit kjol/klänning och därför sitter mer så för att dölja sina underkläder? Därtill tror jag inte man “fläker” sitt könsorgan om man har fullgoda byxor på sig, istället är det nog den som påpekar att det är just mannens könsorgan som är i fokus som har ett sexuellt inriktat perspektiv

    • Jag tror det finns en risk att du skulle se det på ett annat sätt om det var en kvinna som på samma vis som männen fläkte ut sitt könsorgan (även om hon skulle ha på sig byxor). Det är en väldigt inbjudande sittposition, och många kvinnor undviker att på något sätt verka inbjudande i offentligheten för att slippa (sexuella) trakasserier. Tyvärr hjälper det oftast inte det heller enligt egen erfarenhet.

     • Vad sägs om att testa gå runt med ett “paket” i en månad ??
      Jag fick aldrig lära mig att sitta bredbent, inte har jag heller hört nån annan säga det.
      Däremot är jag född med KUK och PUNGKULOR.
      Något ni kvinns saknar..
      Istället för att försöka tolka in en massa makt skit, jämställdhet, förnedring o bla bla bla.
      Hur vore det om vi tittade på hur vore kroppar skiljer sig åt och vilka umbäranden det skapar för var och en.
      Jag har genom mina flickvänner lärt min en hel del om mens och vilken plåga den kan vara.
      Vad sägs om att ni kvinns tar reda på hur det är att knalla runt med ett paket hela livet ??
      Först då kan vi börja snacka om jämställhet när vi sitter ner.
      Visst vi har kul med den men sen då ? sen hänger den där och är i vägen ibland, medans er är fint undangömd ;)

     • Joanna on said:

      Ja du Jonas, du har ju ingen FITTA så du vet ju inte att man blir väldigt varm om FITTAN i tajta jeans(slår vad om att könsorgan blir varmare i tajta kläder jämfört med luftiga, vilka män oftast bär) då vill man gära sära på benen och lufta sin FITTA. Men trots det ser man sällan kvinnor sitta så, va tror du Jonas att det har att göra med om det inte har att göra med “massa skit”?

   • Conrad Jonsson on said:

    Var snäll och berätta för mig vilka gånger du har hört någon uppmuntra en liten kille att ta mer plats än en flicka, för jag har då aldrig gjort det, och jag sitter ändå med benen isär.

    Här är en tanke: Kvinnor och män är olika….. På riktigt….. Biologiskt….. det finns skillnader…… Titta på djurriket och säg att jag har fel. Skillnader mellan kvinnor och män är inte något dåligt, eller något bra, de bara är. Acceptera, eller bli mer som män, för det är ju det ni vill. Vi män kommer inte bli mer som kvinnor.

    MVH Conrad

   • Victor Isaksson on said:

    Förstår vad ni menar med att kvinnor kanske sen barnsben uppfostras på ett annorlunda sätt än män. Då är det ju, enligt mig, endast där problemet sitter. Att angripa dethär problemet kan väl liknas vid att parfyrmera en bajskorv?

   • At mænd ikke sidder med benene over kors, er som regel bare et udtryk for at de har en pik der kommer i vejen for den slags.

    Ja undskyld at vi anatomisk er forskellige fra jer, det er åbenbart noget der støder meget :)

    “støder”

    aha ha.

  • Det finns en biologisk anledning till varför män sitter som de gör. Men eftersom under historiens gång, har män varit den dominerade könet; så har man tolkat den som ”maktposition”.

   • En bra analys! Tack för det. Ett beteende som är normalt bland män associeras med patriarkal maktstruktur för att män genom historien haft för stor makt jämfört med kvinnor.

 2. Detta måste vara det absolut dummaste en feminist någonsin klurat ut.
  Att ens påstå att det är maktutövning av män att sitta bredbent på kollektivtrafiken visar på total intelligensbrist.
  Hade ni kvinnor haft en kulpåse hängande mellan låren så hade ni också suttit bredbent, tro mig.
  Kulpåsen är inte det mest praktiska man kan bära som man och det är ganska svårt eller rättare sagt omöjligt att lämna den hemma då vi ska ta bussen.

  • Haha! Hur enorm kulpåse har du? Min påse skadas verkligen inte av att inte ha en meter mellan knäskålarna! Vänliga hälsningar, En Annan Man

   • Alexander, om du inte visste det så är vi alla något olika skapade. Jag får t.ex ont i pungen när jag sitter rakt upp å ned med benen isär. Det är inte ett skämt, det gör ont. Och ja, jag har varit till läkare med detta när jag var yngre, det är inte så mycket att göra åt. Därför sitter jag inte ned när jag åker någonstans, jag vill stå så ofta som möjligt. Att du skriver detta gör ont i mig. Du kanske ska tänka dig för nästa gång du skriver, du sårar medmänniskor.

    • Stackars dig :( (obs är inte ironisk). Du kanske borde starta en fond eller liknande som kan finansiera forskning på området? Det verkar hemskt att ha ont till och med när man sitter framför datorn. Vilket hemskt handikapp.

    • Conrad Jonsson on said:

     Sluta bli sårad för småsaker. Som någon annan skrev på sidan, detta är de lättkrängtas samhälle. Skaffa självdistans, det är ingen som hackar på dig, så sluta se det överallt.

   • Min pung skadas inte heller (något “Adam” aldrig heller påstod), men det är definitivt obekvämt att sitta helt rakt med benen. Just nu sitter jag på en kontorsstol med, du gissade rätt, benen isär. Jag är helt ensam, vem uppvisar jag mitt manliga könsförtryck för? Vad är poängen? Kan det vara så att jag FAKTISKT sitter bekvämare med benen några grader isär? Kan det FAKTISKT vara så att all människor, inklusive alla män, är skapta olika? Jag kan t.ex. inte sitta med benen i kors. Då gör det faktiskt ont. Andra män kan göra det utan problem.

    Är poängen med den här sidan verkligen det som sägs, eller försöker man framföra någon slags könsneutral bild där ingen som helst hänsyn tas till individen? För jag ÄR en individ, inte bara en man, och som individ är jag annorlunda från alla andra individer.

    Och just min individ kan faktiskt inte sitta helt rakbent eller med benen i kors utan obehag.

    Så, betyder det att jag tycker mig ha rätt att ta mer plats än andra på t-bana eller buss? Självklart inte. Jag biter ihop, rätar ihop benen och respekterar mina medmänniskor. Tänka sig, att jag som MAN, kan tänka mig att göra detta, när jag istället skulle kunna utöva mitt könsförtryck på hela mitt samhälle. Vilken tanke!

    • Starkt av dig att visa sån enorm respekt för dina medmänniskor. Fortsätt så, kämpa för kärleken till din omgivnings skull!

    • Jag är tjej och tycker också det är skönare att sitta med benen isär. Det är dock inte det den här diskussionen handlar om – problemet som sådant är ju att vissa, till skillnad från dig och mig, inte “[...] biter ihop, rätar ihop benen och respekterar [våra] medmänniskor”.

     Det finns mycket som är bekvämt men som man ändå undviker på offentliga platser, såsom nakenhet, nysa rakt ut i luften, näspetning, kliande av kön, fisande m.m.

     Sen tror jag du liksom många andra tar det här personligt på ett sätt som inte är avsikten. Fortsätt du att skreva när du är ensam och fortsätt hålla ihop benen när det är fler som vill få plats. Gör det alldeles för ont kan man ju faktiskt be om ursäkt till den som vill sätta sig, eller varför inte stå upp?

     • fredriktomte on said:

      Om man sitter ensam på en plats, varför ska man då välja det oskönare alternativet? För att det är hyfs att inte sitta skönt? Kommer någon och vill sitta ner så kan man enkelt maka på sig så att den andre får plats. Som alla kvinnor som lägger sina väskor på sätet bredvid (har kvinnor fått lära sig att ta plats och demonstrera makt genom väskläggande, eller var är kopplingen här?) brukar göra.

      Sedan kan jag tycka samma sak om mycket av det andra. Visst vet jag att det betraktas som ohyfsat att klia sig på könet offentligt. Men vad fyller den regeln för funktion annat än att ge upphov till en massa obehag?

      Jämförelsevis sympatiserar jag starkt med den feministiska kampanjen “bara bröst” som gick ut på att även kvinnor borde få gå barbröstade på badhus. Varför ska just kvinnors bröst vara sexualiserade? Det är ju lika lite en naturlag som att det är “dåligt” att klia sig mellan benen offentligt.

  • Jag undrar varför män inte GÅR bredbent, varför män inte GÅR med särade ben, så där lite avslappnat, coolt skrevande…

   • För att när man går står man upprätt och när man sitter ner är man böjd i ca 90grader. Då får man pungen mellan låren, det kan göra ont för vissa eller vara obekvämt för andra.

    Antar dessutom att denna sidan är på skoj.

   • Om du tittar noga nästa gång du är ute bland folk kan du nog se att det även finns stora skillnader i hur män och kvinnor går. Du får gärna betrakta detta och göra en djupare analys av vad dessa sätt att gå på signalerar till omgivningen.

    • Conrad Jonsson on said:

     Fy, tyst Lana! Du får inte uppmuntra till att män studerar kvinnors sätt att gå! Då kanske de hemska männen tittar på kvinnornas rumpor eller lår, och gud förbjude, de kanske tycker om vad de ser, vilket bidrar till att män ser kvinnor endast som ett sexobjekt som de måste ha i säng och dominera!!!!!

   • fredriktomte on said:

    Jag går lite “bredbent” eftersom jag är lite hjulbent. Mina knän nuddar inte varandra om jag står rakt upp och ner. Jag måste pressa ihop benen för att det ska gå. Följdaktligen har jag också lätt för att sitta i skräddarstälning (liksom yogaställningen), men svårt att sitta med låren helt ihop (måste spänna benen hela tiden om det ska gå).

    Det Micael påstår om att män oftare är hjulbenta medan kvinnor oftare är kobenta har jag också hört. Om det stämmer vet jag inte, men det låter ju som en rimlig förklaring.

  • Det känns helt rätt att denna sida finns!!!
   Jag menar folk har inte tak över huvudet.
   Människor svälter.
   Det finns dom som får gå flera mil för att få tillgång till vatten.
   Det värtsta är att jag tog mig tid att kommentera denna sida och slösa bort 3 minuter av mitt liv som jag aldrig får tillbaka!!!

   • Håller helt med. Så länge det finns människor som svälter och länder i krig med varandra borde vi inte lägga vår tid på annat än tankar på dem. Alla debattinlägg borde fokusera på svält, alla TV-program borde handla om I-länder och alla internetsidor borde vara pengainsamlingar för dessa. Du är ett sant föredöme. Jag förstår att du i din vardag, normalt sett, inte slösar en sekund på till exempel populärkulturellt trams eller irritation över småsaker. Så länge vi har globala hungersproblem, finns helt enkelt inga andra problem.

    • Klantigt. Jag menade ju att skriva U-länder. Måste bero på att jag blev så upprörd över mänskligt engagemang i obetydliga, lokalpolitiska frågor.

   • Tack! Sammanfattar mina känslor ganska väl..

   • Joanna on said:

    Yes! Jämför allt med det som är värre så kommer vi aldrig utvecklas! Vad skönt det är när en neandertalare tar ton och visar vad skåpet ska stå Hybbe!

  • Författaren till “The Game” uppmuntrar män att sitta bredbent, så det är inte en kvinna med brist på intelligens som kommit på detta;)

 3. Man sitter väl på det sättet som man själv tycker är bekvämast, att ni tolkar detta som maktutövande förvånar mig. Hur tänker ni då? Jag förstår inte, trots jag läst allt här på sajten. Vad tycker ni om kvinnorna som sitter brett isär med benen då? Det förekommer, tro mig, jag åker dagligen tunnelbana och kollektivtrafik. Vad tycker ni om oss som står upp för de mesta då? Utövar vi ockå någon sorts av makt när vi står på platser där äldre med rullatorer, rullstolsbundna, småbarnsföräldrar vill ha plats. Tycker ni att vi kanske ska kliva av för att ge dem platsen? Ja, varför inte, vi vill ju inte undertrycka oss andra medmänniskor! Ned med männen! Hugg av huvudet och sätt våra huvud på skampålar, bara för att vi är män… Jisses… kan vi inte alla vara medmänniskor, varför delar ni upp män och kvinnor?

 4. SciOque on said:

  Finns det någon anledning till att ni inte publicerar korrigeringar till tidigare inlägg?

  Jag kan ju tänka mig att ni vill att alla ska ha rätt att föra fram sin åsikt.

 5. Jag stör mig också killar och män som sitter jävligt brett med benen i kollektivtrafiken. Det är definitivt en maktuppvisning. Men. Jag sitter å andra sidan bredare än i stort sett alla kvinnor som sitter mitt emot, och bredvid mig. Jag kan inte dra in benen på det sättet som de gör, för jag får ont i snoppen. Att skämta om det, eller att lägga upp bilder på män som faktiskt inte kan dra in benen på grund av sitt kön, är sexistiskt.

 6. När jag just kom ut som flata hade jag en butch-period.. för att verkligen känna mig som maskulin och mindre feminin så satt jag ofta nedsjunken i sätet och väldigt bredbent! Då kände jag mig “självsäker”! Många gånger på pendeln satt jag med fötterna uppe bredvid stolen framför mig. Flera gånger när det satt en man bredvid mig så kände jag hur hand ben nästan tryckte mot mitt, för att hävda mig ytterligare pressade jag ut benen jag med. ibland var det som en fight om vem som satt mest bredbent haha!
  Hursomhelst, när jag slutade med min period och började gå i tajta kläder igen kom jag på migsjälv med att sitta ihop med benen, nästan undanskuffad av männens bredbenta sittning.
  Och sidan heter machomän i kollektivtrafiken, av de som blir upprörda är nog många macho. Fenomenet finns givetvis bland tjejer också.. brudar som vill ta plats och utöva sin makt! Ungefär som hundvärlden där en dominant tik lyfter på benet när hon kissar, precis som hanhunden ;P
  Bra initiativ, bra sida! Kul projekt!

 7. FlashbackJunkie on said:

  Ni skapar ju mer problem nu när ni drar påhittade samband mellan att sitta bredbent och att visa sig macho… jag sitter vanligtvis på ett sätt där jag sitter rakt och tar minimalt med plats för att visa hänsyn för min omgivning…
  Men nu när ni säger att vi män använder oss av en speciell sittposition för att visa vår maskulinitet och hurpass macho vi är så känner jag nu att jag måste sitta så bredbent jag bara kan i framtiden för att reflektera den alfahane jag är.

  Förövrigt har jag noterat att det främst är kvinnor som väljer att spela musik och på så sätt störa andra människor i kollektivtrafiken, jag misstänker att den dåliga musiksmaken ni förmedlar på det sättet misstänker jag ni använder för att reflektera hur illa era fittor luktar.

  Extremfeminister är de mest korkade människor som existerar.

 8. för lång. on said:

  mina ben är för långa för att hålla ihop dem på bussar med säten/glasskiva framför mig jag måste ha dem i vinkel för att de ska få plats, brukar sitta så att ryggen är emot ryggstödet för att låren ska vara så högt upp som möjligt på sätet, sedan in med fötterna under sätet så att smalbenen inte ska ta onödig plats och sedan varje knä på varsin sida om sätet framför, det är det enda sättet för mig att sitta i en buss. att står är inte ett alternativt av medicinska orsaker. men när jag åker tbana/pendel brukar jag alltid försöka få fönsterplats så jag kan dra in benen under mig och samtidigt vinkla dem mot väggen och jag bara har resenär på ena sidan av mig så 2st ska slippa få mina axlar inkräktandes på sitt område.

  sitter även med armarna i famnen för att axlarna inte ska in och inkräkta så mkt på mina medresenärers säten, jag har ju enbart betalat för att sitta på en plats och således försöker jag trots min storlek bara ta upp en plats trots att det är svårt ibland (speciellt på bussar.)

  • Heja dig som är medveten. Självklart ska du i relation till din kroppsstorlek få den plats du behöver. I manifestet skriver vi: “Att på tåg, bussar, pendeltåg och tunnelbanor ta mer plats än vad man kroppsligen behöver”.

   • Problemet är att ni hänger ut människor som “tar plats” där plats faktiskt finns. Alla män på era bilder sitter på annars helt lediga säten. Ni antyder utöver det väldigt skarpt att dessa män INTE flyttar på sig om det skulle komma någon som vill nyttja platsen bredvid.

    Den största majoriteten av män är fullt medvetna, på precis det sätt du “hejar” på, om sin omgivning och har alldeles tillräckligt med respekt för sina medresenärer.

    Det så kallade “problemet” ni tar upp har heller inget med “socialt inlärda beteenden” att göra, som ni så ivrigt hävdar. Det är ren och skär kroppslig bekvämlighet, och om något tycker jag kvinnor skulle göra sig MER bekväma på tunnelbanor och bussar, och sitta precis som de vill sålänge det finns plats och de visar respekt.

    Slutligen vill jag återigen påpeka det tragiskt ironiska i att på flera av bilderna syns kvinnorna som tagit bilderna sitta med benen i kors, och därmed ha fötterna klart över den osynliga “gräns” mellan sätena som utgör ben och fotutrymmet. Detta brukar faktiskt, av egen erfarenhet, göra att jag MÅSTE sitta bredbent för att min mittemot-sittande medresenär ska kunna sitta bekvämt själv. Gör jag inte det kan hon inte sitta som hon vill, och dessutom slutar det med att hennes skor smutsar ned mina byxor.

    Brist på respekt, från såväl män som kvinnor, är ett problem, och det vore högst önskvärt om ni respekterade jämställdhetsrörelsen tillräckligt för att erkänna detta, istället för att låtsas som att det är ett “macho”-relaterat problem som enbart berör män.

    Det skulle även vara trevligt om ni faktiskt bemötte KRITIK lika väl som beröm eller medhåll… Det skulle visa att ni tog detta ämne på större allvar. Just nu ser det mest ut som att ni vill göra ett spektakel och enbart uppröra folk, istället för att ha en vuxen och mogen diskurs.

 9. Shit… Ni representerar allt som är fel med dagens samhälle…..

  • ohh the irony!…. Nä jag ska inte vara sån, men baserat på ditt inlägg var det det enda jag kunde få fram. Om de är felet på dagens samhälle borde det lämpligtvis vara så att du var felet på gårdagens samhälle?

 10. Jämställda Jonas on said:

  Hur man sitter och hur kroppen är konstruerad är en social konstruktion.

  Jorden är platt.

  Foliehattar är snygga.

 11. Hela den här sidan gör mig helt mållös. Jag kan verkligen inte begripa hur ni orkar lägga ner så mycket energi på en sådan här sak. Att inte visa hänsyn är något som enstaka individer gör. Att klanka ner på hela det manliga könet så här och dessutom ta bilder på deras skrev och lägga upp på internet..Jag begriper inte hur det skall göra någon skillnad alls i kampen mot jämställdhet. Säger dessutom som andrahär, att i så fall borde inte vi tjejer få sitta med benen i kors och ha foten ivägen för den som sitter mitt emot heller. Vet själv om att jag ofta råkar skita ner byxbenen på den som skall sätta sig mitt emot. Jag känner mig verkligen mäktig då! eller? Kom igen, begriper ni inte att det ni gör bara får helt motsatt effekt? Man kan inte ens kalla sig för feminist i dagens samhälle då sådana som ni med era virriga idéer har gjort det till ett skällsord. Grattis, ni har iallafall lyckats med något.

 12. Haha, tack för de goda skratt som flertalet av kommentarerna här har gett mig. De har bara befäst det som jag alltid har ansett: sitter man och skrevar på tunnelbanan så är man ju helt enkelt dum i huvudet! Kalla det macho eller vad som helst, ouppfostrat, vulgärt, fånigt och ett generellt tecken på bristande självförtroende är det i alla fall.

 13. Jag har en kulpåse mellan benen och jag sitter med benen i kors eller ihop. Man klämmer inte pungen för att man inte sitter bredbent. Detta motargument är ren idioti. Att sitta bredbent (eller för den delen att breda ut sig med väskor, persedlar etc.) över grannsätet när många vill sitta när är måhända inte alltid en maktdemonstration, men definitivt jävligt ohyfsat och respektlöst mot medmänniskorna. Särskilt den halva av mänskligheten som inte kan komma med kulpåsebortförklaringen.

  Sedan tycker jag i och för sig inte att den här bildbloggen gör ett så bra jobb heller – flera av bilderna visar folk som visserligen särar på benen, men ändå håller sig innanför sitt säte. En inkonsekvens som tar både udden och humorn av det hela. Rensa bland bilderna så stöttar jag er till 100% och ska sprida evangeliet.

  Mattias,
  kukägare, feminist och vardagsaktivismälskare som åtminstone *försöker* uppträda med hyfs i lokaltrafiken

  • Så alla män är skapta som du? Vad skönt! Då är mitt obehag bara påhitt!

   • Exakt min tanke. Å andra sidan tar jag inte personligen åt mig av kritiken mot bredbenta. Jag sitter med benen lite isär, då jag faktiskt råkar vara skapt så att jag känner visst obehag av att sitta med benen helt ihop, men jag inkräktar aldrig på utrymmet intill.
    Vi är alla individer, olika tjocka, långa, med olika byxor på. Att många män inte upplever obehag betyder inte att andra inte kan göra det, Mattias. Drar jag ihop benen helt så klämmer det till, särskilt då jag bär jeans. Men som sagt räcker det för mig att ha lite vinkel på benen för att slippa obehag. Jag behöver alltså inte skreva överdrivet mycket…

 14. Särskilt respektlöst mot den halva av mänskligheten som inte kan komma med kulpåsebortförklaringen, menar jag alltså.

 15. Problemet med (ursäkta mitt språk) feministidioter som er är att ni inte rannsakar erat eget beteende. Om stackars ni har blivit förtrycka av ett system som implicit lär män att sitta bekvämt så varför ändrar ni inte bara er position i tunnelbanan så den blir bekväm? För att vara ett offer är mycket lättare än att ta ansvar för sitt eget sätt. Är ni ute efter att det ska finnas en norm endast, som alla ska anpassa sig efter? Kvinnor och män som har lite självrespekt sitter som dem vill och inte efter nån svensk pk norm.

  • Du verkar ha lite för mycket självrespekt. Du är bara en människa bland alla andra, som måste visa hänsyn till andra. Jag förstår att du har svårt att förstå det i det här individualistiska samhället där moderaterna höjer entreprenörsskap till skyarna, men nu är jag snäll och tar ner dig på jorden. Varsågod.

  • Det handlar inte om bekvämlighet,det handlar om bristande hänsyn och att man markerar yta mot andra människor. Precis som när man inte flyttar på en väska från sätet när folk behöver sitta eller inte sitter så ihopsjunken att knäna når nära andra sidan. Det normala är att man ser de andra och bereder dem rimlig plats, dvs ett säte per person. Hänsyn är att inte mobila så mycket . Sen om det är könsherarkiskt eller ej… Men ni killar som skyller på stora grejjor i byxorna, sök hjälp. Pungbrock kan leda till sterilitet.

 16. Det bästa med att sitta bredbent är alla kvinnor som tappar bort sina blickar mellan ens ben

  • Jag brukar ofta känna en lite obehaglig lukt på tunnelbanan. Den är svår att beskriva, men luktar inte särskilt gott. Lite kvalmig, ibland lite som fisk. Då brukar jag se mig omkring för att försöka lokalisera denna lukt. Oftast tar det inte lång tid innan min blick fastnar mellan benen på en skrevande man framför mig. För att försöka få denne man att sluta sina lår om sitt kön för att stänga inne lukten, brukar jag stirra på hans skrev. Jag tänker, att om jag som tjej satt så och en man stirrade mellan mina ben så skulle jag börja känna ett obehag efter en stund. Jag skulle slutligen stänga benen, av rädsla för att något obehagligt ska hända. Till exempel att jag skulle bli förföljd och våldtagen då jag går av tåget. Tyvärr verkar inte min stirrande blick få samma effekt.

   Hur kommer det sig? Du får gärna analysera det jag skrivit på djupet. Varför är det såhär? Varför får det inte samma effekt när en kvinna gör något som när en man gör samma sak? Om du har åtminstone en liten intellektuell förmåga, kanske du kan komma fram till några värdefulla svar för dig och många andra som kommenterar. Kanske kan du till och med slå tv flugor i en smäll och förstå varför det inte är så enkelt att problemen skulle lösas om bara kvinnor också började skreva, som många här verkar tro.

   Ha en trevlig dag!
   Med vänlig hälsning,
   jag

   • Ja för fan! Så fort jag sitter bredbent är jag på jakt efter en kvinna att våldta! Herregud, vilka vanföreställningar du lider av.
    Flera kvinnor jag känner gillar att titta på mäns skrev och fantisera vad som döljer sig därinne. Det kanske är du som skulle behöva en djupare analys för att komma över din rädsla.

    Jag kan bidra med lite fakta så kanske du kommer över din rädsla: 99,999% av alla män i Sverige våldtar inte kvinnor. Fler än hälften av allt våld som sker i hemmet utförs av kvinnor. Minns inte den exakta siffran, bara att den var överraskande. Sök själv på BRÅ:s webb.

    • Du känner inte flera kvinnor som fantiserar om grabbars paket i kollektivtrafiken.
     Vad är det för tramsigt önsketänkande?
     Män och kvinnor är olika, men det är kanske inte så roligt för dig att vi är olika på detta planet?

     Sedan står män för över 95% av alla våldtäkter.
     Hur många har du läst om i tidningen där en kvinna hoppade av bussen tillsammans med en man för att sedan penetrera honom med diverse tillhyggen?

     99% av alla män våldtar inte, men över 90% av de som våldtar är män.

     Ska vi ignorera detta, så kanske vi även ska ignorera att över 90% av falskanmälningarna av våldtäkter är kvinnor.

 17. androgyn on said:

  “Manligt, kvinnligt, makt och ickemakt skapas av sociala konstruktioner.”

  Källa, tack.

 18. androgyn on said:

  Sätenas bredd är felaktig, det gäller alla fortskaffningsmedel i kollektivtrafiken. Jag sitter aldrig bekvämt pga för smalt benutrymme och för korta och smala stolsryggar.

  Jag är 184cm lång och har 63cm mellan armbågarna (bredast på kroppen). Sitter jag ihop med benen blir det obekvämt för pungen (och den är i normal storlek). Är jag så himla ovanlig?

  Tillräckligt ovanlig för att konstruktörer av stolar i transportmedlen skall sålla bort mig som avvikelse.

  Med andra ord: Sätenas bredd och höjd är konstruerade för kvinnor och män av normal storlek (ca 167cm resp 180cm).

  Så enligt er:
  Alla andra män som sitter bredbent av bekvämlighet pga sin längd/bredd är “macho”?
  Nej
  Män som är under medellängd och sitter bredbent, gör detta för att de är “macho”?
  Ja

  Kvinnor som sitter med ena benet över det andra är….

  Ouppfostrade?

  Män och kvinnor som sitter med benen ihop, höfterna på sned (kvinnor) och axlarna indragna (män) är…

  inte lämpliga för kollektivtrafik?
  feminister?
  vanliga människor?

  (Jag satte macho inom citationstecken eftersom ni väljer att titulera beteendet så.)

  Vad tycker Du?

 19. nisse nilsson on said:

  Ny affärside !!!
  Nu när det finns femidomer, rör för tjejer att pissa stående osv så borde nån börja sälja tennisbollar som man klämmer fast i blygdläpparna och som ger kraftiga elektriska stötar ungefär som pungkulor när dom kläms åt … eller sparkas på….
  -Som alla kvinnor enligt lag var tvungna att bära för jämnan ;)

 20. Jag ställde mig lite skeptisk i början till ert projekt. Men jag har verkligen börjat reflektera över mitt och andras kroppsspråk i kollektivtrafiken den senaste tiden. Fortsätt med det ni gör. Det är bra.

 21. Carl-Filip on said:

  Avisst “Ola”.

  As kul när feminister försöker framstå som män, fast det är väl de ni strävar efter i allafall ;)

  För övrigt så är detta så jävla patetiskt.
  Inte tänkt på att säga till att folk ska flytta på sig om ni behöver plats att sitta etc? Fegisar :)

 22. Lelle Grenge on said:

  Sitter stundtals som många på bilderna gör när jag åker kollektivtrafik av just bekvämlighetsskäl, men om nån sätter sig jämte mig drar jag självklart ihop benen. Ser verkligen inget problem med att sitta såhär, problemet är väl snarare i såna fall att tjejer inte sitter vräker ur sig när möjligheten ges. Förstår dock inte varför ni lägger upp bilder på män som vräker ut sig när ingen sitter jämte dom.

  • Ja för problemet är ju att inte ALLA tar plats på andras bekostnad. Det borde såklart vara fight to the death om benutrymme varje dag. “Vem kan dominera vem?”. Härligt.

 23. Det måste finnas viktigare saker att lägga sin energi på? Det här handlar inte om feminism utan om en bissarr strävan att leta efter fel i vardagen. Likväl som de som bara ser felen som sker i trafiken, bara hör felsägningar och ser “sär skrivningar” i text. Man mår inte bra av det…

 24. Du/ni som har denna sidan måste faan vara dumma i huvet på riktigt!

 25. För tajta jeans kan verkligen klämma en pung… Inget problem jag har dock…

  Hursomhelst vill jag bara säga att nästan alla, damer som herrar, tar alldeles förmycket plats i kollektivtrafiken med sina parfymer och sjöljmedelsöverdoserade kläder. En person kan utöva sitt doftmaktbeteende över en hel vagn på det sättet. Fyfan för sånt. Sluta med det först, alla låtsasluktfreaks.

 26. Roblex on said:

  Visst gör det ont att det är ett faktum att ni kvinnor inte kommer längre än dit vi män släpper er. Så är det, så har det varit, så kommer det alltid att vara.

  Den makt ni har idag, har ni för att vi män avstått makt till er. Det går långsamt men det har ju ändå gått framåt.

  Vad säger du om vi tar kort på era skrev och publicerar? Bara en tanke?

  Roblex

 27. Olof Andersson on said:

  Jag är man, och jag erkänner, jag sitter med benen brett isär, såväl hemma i soffan som på bussen. Kommer det någon och vill sätta sig bredvid, så drar jag ihop benen, det är ju vanligt hyfs. Jag tycker inte det är speciellt bekvämt att sitta med benen rakt fram. Varför vet jag inte. Det känns bara obekvämt på något sätt. Jag visste inte att min sittstil var uttryck för en undermedveten maktutövning, och är djupt skärrad över detta faktum.

  Jag hoppas att det kommer en dag där alla får sitta som de vill. De män som vill sitta med benen i kors får göra det, utan att bli utsatta för homofobiska kommentarer. De kvinnor som vill sitta med benen i kors ska få göra det, utan att bli anklagade för att kuva sig för patriarkatet. Och de kvinnor och män som vill breda ut sig ska få göra det, om de tycker att det är bekvämt.

  Jag ska nu ta mig en ordentlig funderare. I fortsättningen ska jag endast sitta bredbent för att det är bekvämt, och inte för att utöva makt. Hoppas det syns på mig, så jag slipper hamna på bild.

 28. Tobias on said:

  Hej, jag hörde er på P3 för några dagar sedan och kollade nu in sidan. Jag stödjer definitivt er sak i att man inte ska inkräkta på andras revir och att man ska ge plats i kollektivtrafiken. Jag ser det som allmänt hyfs. Det jag däremot inte förstår är att på många av bilderna här så sitter killar själv på sätet, hur är deras sittposition när de inte tar någon annans plats ett problem? Jag sitter själv ofta med benen något isär för det är för mig bekvämast så (inga 90 grader mellan benen dock) men drar ihop mig när någon kommer och sätter sig jämte mig, som sagt vanligt hyfs.

  Efter att ha läst ert manifest kan jag utröna att ni försöker attackera två problem. Ett är intrånget på andras utrymmen, där jag håller helt med, som sagt vanligt hyfs. Det andra är den generella maktposition som en “översittande sittställning” inger. Här känner jag mig en aning utpekad trots att jag ser mig som en modern, genusmedveten och jämlik man. Det känns som en hetsjakt där jag utpekas som machokille med 1800-tals-värderingar bara för att jag sitter bekvämt när det inte stör andra.

  Skriv gärna några tankar som svar till de här frågorna.

  • Ta det inte personligt, detta är riktat mot “manlighet” och inte mot män som individer.

   • Så manlighet är ett problem som behöver belysas? Är jag översittare om jag är manlig? Eller då omanlig när jag visar hänsyn? Det blir en väldigt konstig genusdebatt av detta, och då tycker jag genusfrågor är intressanta. Jag kan på samma sätt som föregående inlägg undra kring att någon analyserar mitt sätt att sitta, och anser att det är ett sätt att utöva makt. Jag visar hänsyn då någon sitter bredvid, eller mittemot, och lämnar ordentligt med plats, men när det finns utrymme sitter jag som det är bekvämast att sitta. Detta då mer än en timme av min vardag, varje dag, spenderas på tunnelbanan. Men ponera att jag sitter där, bekvämt utan grannar på väg hem med benen lite isär, och så kommer nån och fördömer mitt sätt att sitta, och drar slutsatser om att det är ett sätt att visa makt. Det är en väldigt konstig tanke, och lite obehaglig. Känns lite som att överanalysera.

 29. Anneli Nilsson on said:

  Jag tycker det ser snuskigt ut när män sitter och bresar med benen.Provocerande.

 30. Robert on said:

  Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win youre still retarded.

  HaHa

 31. Benny Hill on said:

  Hahahahaha! Fy fan vad korkat! Jag har blivit antastad av en av er och det blev ett jävla ståhej kan jag säga! Jag satt helt normalt med benen inom “min radie”. Så kommer detta förvirrade unga, nollkoll-väsen och sätter sig bredvid mig och börjar omedelbart sära på benen för att pressa ihop mina. Jag svarade med att låsa benen bara och låtsas som ingenting. Hon pressade hårdare och hårdare och till slut slet hon ut sina iPhonelurar ur öronen och började gorma åt mig. Jag kan säga att jag ruttnade rätt snabbt och talade rakt från hjärtat – det var inte vackert! Idioter! Skaffa ett liv, en mening!

 32. Tweety on said:

  Citerat från “Vanliga motargument”

  Påstående: Det är olagligt att smygfotografera
  Svar: Det är inte olagligt att fotografera på allmänna platser.

  Ehm… Nja, rent språkmässigt är det svaret ju iofs sant, men i övrigt är det i princip 100% felaktigt. Jo, det är faktiskt olagligt att fotografera mitt eller någon annan mans skrev, och publicera det på nätet… Allmän plats eller inte… Behöver inte ens vara smygfotografering för att det skall vara olagligt…

  För alla foton som som publiceras gäller en grundläggande princip, dvs att du skall ha tillstånd av personen som fotograferats, den principen strider ni uppenbart mot i flera fall.

  Vad det gäller fotografering på allmän plats rent generellt, typ semesterbild, så är den grundläggande principen att om du fotograferar t.ex. en kyrka eller liknande och det i motivet råkar befinna sig en eller flera personer, så kan den bilden trots det publiceras, då personerna inte är fokus för bilden, utan “bara råkade komma med”. Detta förutsätter att de antingen inte kan identifieras, eller utgör en del av ett sceneri. De bilden ni publicerar är uteslutande direkt fokuserade på en människas skrev, det finns inte ens en tillstymmelse till annat motiv i bilden, som gör att ni kan hävda att ni “fått med” skrevet i bild av misstag.

  Sen gäller det ren lämplighet i att publicera bilderna. Om någon, man eller kvinna sprang runt på stranden och fotograferade okända människor, män eller kvinnor, öppet eller dolt och publicerade dem utan tillstånd av de som fotograferats så är det direkt olämpligt. Samma gäller enl de flesta kvinnor om en man gick runt på stan och fotograferade kvinnors skrev, oavsett om de är påklädda eller inte. Så om man enligt era egna principer då tillämpar lika kriterier för könen, är det med andra ord direkt olämpligt när en kvinna fotograferar en mans skrev. Alltså är det direkt olämpligt att publicera de bilder ni publicerar i mängder.

  Sammantaget så är ert extremt generaliserade “svar” irrelevant och felaktigt. Det ni gör är faktiskt olagligt, olämpligt och ganska stötande enligt normala sociala normer, dvs de normer som män och kvinnor gemensamt sätter och gemensamt upprätthåller. Även om ni upprepade gånger hävdar att ni gör der här för att “belysa” ett beteende, eller liknande formuleringar, ta och fråga er vad som hade hänt om en grupp män hade fotograferat kvinnor på bussar och tåg i likande situation och publicerat bilderna? Det finns inte en enda av er som utan att hyckla kan påstå att ni hade tyckt det var okej, oavsett om männen i fråga hade påstått sig belysa ett beteende, eller bara velat fotografera kvinnor. Alla kvinnor som kommenterat på den här sidan hade i den omvända situationen skrikit och bråkat, och sannolikt hade den ansvarige mannen fått rätt dryga böter.

  Men ni killar som kommenterar på olika korkade sätt… Stäng till munnen, och leta efter en bild ni kan identifiera istället. Det räcker med en bild på er eller en kompis som kan identifieras, så finns det tillräckliga skäl att stänga siten, och åtala de som driver den. För det är trots allt så, att lagen inte bara skyddar feminister från kränkning. Den skyddar även män.

  • Jonas on said:

   Om du nu kan lagen, så vore det ju på sin plats att faktiskt hänvisa till vilket stycke och vilken paragraf du talar om. Lite källor är väl inte för mycket begärt helt enkelt.

   Jag misstänker att jobbet som pressfotograf skulle bli jätteknepigt om lagen inte gav större utrymme än som du beskriver. Men jag vet inte, jag är inte någon jurist, vilket du kanske är.

  • admin 2.0 on said:

   Det nya förslaget som beräknas träda i kraft i juni i år förbjuder fotografering i hemlighet som sker i miljöer eller lokaler som är tänkta för särskilt privata förhållanden, så som toaletter, omklädningsrum eller i det egna hemmet.

   En mer byråkratiskt formulerad förklaring finns att läsa hos Lagrådet.
   http://www.lagradet.se/yttranden/Krankande%20fotografering_2013.pdf

   Kollektivtrafiken omfattas ej av lagförslaget, dessutom visas inte ansikten på någon bild på sidan och kläder/smycken/väskor är inte skäl nog att hävda att man kan identifiera någon.

   • Jonathan on said:

    men om du refererar till en lag som inte ännu är i kraft, så har ni fram tills dess brutit mot lagen som gällde innan.

    eller har jag helt fel?

    • admin 2.0 on said:

     Du hade haft rätt om den tidigare lagen hade varit hårdare än den nya. Men nu är det alltså så att det nya lagförslaget är mer strikt än den tidigare lagen.

 33. Bo skagertun on said:

  Haha… Det är rätt… många män sitter bredbent. Jag som man, maskulin, gillar inte deras ben mot mina.
  Jag kan tänka mig att att inte alla kvinnor älskar okända bens på en lår…Jag menar inte att vara oförskämd
  Bosse

 34. Genusvetare on said:

  Hej!

  Om det hade varit skadligt för män generellt sätt att sitta med benen ihop eller mer rakt än bredbent, skulle trafikledningen världen över låta designa bredare sittplatser, eftersom ca 50% av befolkningen har/får fysiska men av att sitta med benen ihop. Eftersom sittplatserna designas med resenärerna i åtanke (både för män och kvinnor), borde en sittplats räcka för att man/kvinna ska kunna sitta någorlunda komfortabelt. Vill man sitta mer bredbent, mjukt, fast, avslappnat eller liggande, ska man istället välja annat transportmedel än just det kollektiva. Jag rekommenderar att ”bekvämlighetsälskaren” skaffar sig en privatchaufför för vågrät komfort eller vid tightare budget en egen bil med breda mjuka säten så hen nästan kan sitta i spagat alternativt i lotusställning.

  Kollektivtrafiken bygger på tankar om samarbete, gemenskap och respekt. Att bre ut sig på mer än ett säte genom att sitta bredbent/sätta upp benen på sätet mittemot/korsa benen så personen mittemot inte får plats kan inte annat än kallas respektlöst. När någon sitter så bredbent att det trycker mot mitt ena ben, brukar jag ta för regel att pressa tillbaka, eftersom det anses vara fult att säga till högt. Dessutom skulle de flesta män bli ytterst provocerade, trots att det är jag som har rätt till utrymmet av det säte som min ända och resten av min kropp sitter på. Om män ska fortsätta att sitta på 1,5 eller 1,2 sittplatser istället för 1,0 borde de rimligen betala mer för sin biljett än kvinnor. Hundra spänn mer i biljettpris/månad för män låter väl rimligt. Hoppsan, har jag förargat någon? Ta ett djupt andetag innan du går upp alldeles i varv! Knip med låren lite, så slipper du extra avgifter. Du blir starkare på kuppen – tänk i banor som gratisträning.

  Fina flickor ska ju sitta med benen ihop, heter regeln. Sitter jag med benen isär, anses jag alltså bryta mot normen för hur en tjej/kvinna ska bete sig. Dels är det respektlöst att sitta bredbent (oavsett kön), dels kan män få för sig att kvinnan bjuder ut sig. Könet hamnar i fokus (som någon i ett tidigare inlägg redan har nämnt). Varför anses jag vara slampig/okvinnlig om jag sitter bredbent som kvinna? Varför anses jag inte vara omanlig om jag sitter bredbent som man?

  Att kvinnor sitter ihop med benen innebär inte att vi anser det är mer bekvämt att sitta så än vad män tycker. Självklart måste vi spänna benen för att de inte ska glida isär. Det är med heroisk ansträngning vi utför detta dag efter dag i kollektivtrafiken, av respekt för våra medmänniskor.
  Det är inte meningen att man ska vara totalt avslappnad i trafiken, om det samtidigt innebär att andra blir kränkta på kuppen. Vi vill inte se ert skrev likt primater som visar allt för alla och vi vill sannerligen inte få era främmande ben pressade mot våra knän/lår bara för att ni ska sitta skönt.
  Det kvittar om det är kvinnor eller män som kränker genom att ta för mycket plats i kollektivtrafiken, det är kränkande oavsett kön. Vissa hävdar att tjejer ska pröva på att sitta bredbent. Om vi nu alla ska sitta bredbent, måste vi köpa in nya, bredare fordon och bredda tunnlarna som tunnelbanan åker igenom. Allt detta för att alla ska kunna relaxa, precis som hemma. I själva verket kanske man borde göra varje vagn till lyxkupéer istället?

  Det har inget med sexuell läggning att göra hur jag eller du sitter i kollektivtrafiken. Det har med samhällsnormer och sociala koder att göra. Varför dessa normer ska gynna vissa på bekostnad av andra är fel. Spermierna, pungen, penisen och huden däromkring tar inte skada av att benen hålls ihop. Inte mer än kvinnornas yttre könsdelar i alla fall. Lider du av en infektion rekommenderas lössittande kläder (tex. kjol/kilt) och att du står och inte sitter (hen blir varmare av att sitta).

  Att hävda att fattigdomen i världen är ett viktigare problem att diskutera än denna, är en prioriteringsfråga. Det kan också sägas vara det röda skynket som matadoren viftar med så tjuren ska se åt andra hållet. På det sättet kanske vi glömmer bort eller kan undvika diskussionen om och problematiseringen kring bredbenta ”maskuliniteter” i trafiken. Diskuterar vi inte detta, finns inte problemet eller hur? Cirkelresonemang är mycket vanligt när man vill undvika en möjlig lösning. Genom förlöjligande kommentarer, hot och våld kan vi få kvinnorna tysta. System alert! Kvinnorna har just upptäckt en härskarteknik i den skeva (patriarkala) maktstrukturen, och kommer härmed att lyfta fram, inte tysta ner. Sittplatserna i kollektivtrafiken är tänkta som unisex-platser, inte vi mot dem.

  Nej, det andra könet, låt mig förtydliga – kvinnor, lider inte av penisavund, som Freud och somliga machomän trott och kommer fortsätta att tro även i framtiden. Lika lite är vi avundsjuka på era könsorgan som ni är på våra. De människor som väljer att respektera gränserna mellan var sätena går, som inte är allmänt störande eller stöddiga, är dem med bästa integriteten, bästa självinsikten och bästa omdömet.

  Nej, vi har inte ett jämställt land. Inom vissa aspekter av jämställdhetsprojektet har vi hunnit längre än andra länder, inom andra så har vi inte det. När vi uppnått lika lön för likvärdigt arbete, barnledigheten och hushållsarbetet och VAB-en delas lika mellan könen, våldet och hotet om våldet mot barn, kvinnor och hbtq-personer utrotats, när kvinnor har samma möjligheter till karriär som män, först då och inte tidigare, kan vi tala om något som kan kallas verklig jämställdhet. Diskussionen om vardagsmacho-ism är en bit på vägen i rätt riktning.

  • Du är ironisk väl? Annars är det dags plocka ut stålballen ur baken och slappna av och ta reda på fakta i samhället.
   OCH vem FAN är du att bestämma vem som skall VAB’a i min familj? hur tar du dig rätten att bestämma det?
   I min värld och jag har jobbat på 3 stora internationella svenska bolag(volov, Astra, nordea) så har kön exakt INGEN roll när det tillsätts tjänster, de kvinnor som visar kompetens kommer framåt och samma sak männen.
   Fokusera lite mer på viktiga frågor än sådana här otroligt sjuka frågor, är man en svagare person i smahälet(psykiskt) då är det svårare i samhället, men fan ingen som tar hänsyn till de killar som är svagare.. då är det bara viktigt att kvinnor som har den bristen skall framhävas. Är det jämställdhet.

   • PS Skall sitta EXTRA bredbent resten av dagen!! Stör sig ngn får de allt be mig dra åt mig benen, och då skall jag självklart göra det!

  • Tweety on said:

   Lessen att säga det men det argument du bygger hela ditt resonemang på är felaktigt…

   Man bygger inte säten med sina passagerares bästa i åtanke… Jag råkar veta det med bestämdhet, efterssom jag är för lång (192-193 cm) och för bred över axlarna (så pass bredare att jag inkräktar på platsen till sidan om även om jag försöker undvika det) Alltså är ditt inlägg mest nonsens…

  • Förstående men förbryllad on said:

   Att betala extra pris för att ta upp mer än sitt eget säte? Jo, jag förstår grundtanken men nu är det väl ändå så att man betalar för resan till destinationen inget annat. Sen att där är sittplatser är en ren lyx. Hur kommer det sig annars att alla betalar olika beroende på ålder? Inte fan är det för att barnens säten är mindre, pensionärernas är mjukare?

   Brukar sitta bredbent (åtminstone med höger ben) då jag har en skada i knät som gör att jag inte kan böja bak det under sätet eller liknande. Är detta för att jag är maktgalen?
   Att min busspartner sitter bredbent bryr jag mig inte om. Hade hen däremot lagt upp benen i mitt knä då skulle jag bli förbannad. Då snackar vi makt.

   “Det är med heroisk ansträngning vi utför detta dag efter dag i kollektivtrafiken, av respekt för våra medmänniskor.”
   Vilken hjälte!

   Jag tror alla hade tagit alternativet att ta en limousine eller bil med privatchaufför om de fick denna. Detta är ju bara löjligt. Ska du gå och grubbla över hur folk sitter på kollektivtrafiken så är det kanske du som borde hitta ett bättre färdalternativ. Det finns så mycket annat som stör mig mer på resorna än hur folk sitter. Folk som spelar musik utan hörlurar. Människor som skriker så högt i telefonen att saliven stänker.

   Och det här med att sitta och trycka på varandras ben i hopp om att få mer plats. Är vi dagisbarn eller? Inget löser sig om det inte finns kommunikation.

   Speak up!

 35. HURRA!
  Det här har jag retat mig på i näst intill hela mitt 46-åriga liv. det är särskilt märkbart på bussar,
  där man ofta inte får plats bredvid skrevande män. Man får sitta på kanten av sätet.
  Jag har blivit så sne av det här att jag börjat sitta bredbent själv, bredvid män då alltså:)

 36. Mycket bra initiativ med webbsidan. Jag förstår dem som tycker att det är kränkande att bli smygfotograferade men det är lika illa att tro att man kan breda ut sig över två säten när man bara behöver ett. Ihop med benen pojkar

  • Ja, så länge det inte är tomt bredvid förstås…. Ser ingen anledning att sitta med benen ihop när det finns plats. Ser ingen anledning att ha benen helt ihop i något läge, för övrigt. Jag kan ha benen i lite vinkel och ändå få plats inom bredden av mitt säte. Det betyder att personen bredvid måste inkräkta på min sida för att våra ben ska vidröra varandra.

 37. Fridolf on said:

  Ursäkta men är inte detta lite av ett rekord i icke diskussion?
  Hoppas ni mår bra i övrigt!
  Ha en fin helg
  Fridolf

 38. Fortsätt bresa killar! Blir så mycket pungsvett annars och det vill ju vi tjejer inte ha när vi suger kuk! Vi tjejer borde också bresa lite mer och lufta våra fittor!!

 39. Rödstrumpa on said:

  Jag säger bara – Äntligen!!
  äntligen någon som uppmärksammar detta märkliga fenomen att män måste skreva och ta VÅR plats. Detta som egentligen bara är ett tecken på det kvinnoförtryck som alltid funnits i vårt samhälle och som sorgligt nog, än i dessa dagar kvarstår.
  Kämpa på tjejer säger
  Alltid rödstrumpa

 40. Thomas Truedson on said:

  Tja, inte tycker jag precis att det här med hur man sitter är det mest angelägna området inom jämställdhetssfären mellan könen. Men i och med att många [kvinnor främst) är irriterade får man (som man) ta åt sig. I den mån man sitter på ett anstötligt sätt. Jag kan förstå om man någon breder ut sig demonstrativt med både armar och ben och dessutom sjunker ned för att ta tredje dimensionen i anspråk; men att sära något på benen tycker jag inte är macho. Men som sagt hur man uppfattas ligger i betraktarens ögon.

 41. Men seriöst talat; är ni alldeles goa i hövvet eller?

  Sätt klädnypor på bröstvårtorna och känn efter hur gott det känns.

  Ni har just tagit ordet “löjligt” till helt okända nivåer.

 42. Först,

  vill jag skriva att My Vingren (som verkar vara
  talesman) gör ett fantastiskt jobb. Ni andra
  som är delaktiga till detta, stå på er! Såna
  som ni behövs. Sen skulle jag vilja inte kalla
  er för feminister och diverse andra verbala
  tillbehör som många andra “män” verkar spruta
  ur sig här. Jag skulle väl vilja snarare kalla
  er för KONSTNÄRER. Ungefär som Vilks. Fast
  nånstans på vägen gick det lite väl galet med
  Vilks. Sen om han trivs med den
  provokation/uppmärksamhet som han lyckas
  åstadkomma och andras skattepengar, det hör
  inte hit.

  Ett förhållande/synsätt mår bäst av att
  ifrågasättas, kontinuerligt, för att kunna
  “överleva” fortgå, fortplantas/utvecklas.
  Nog sagt om det.

  Någonstans känner jag att gps:en har visat iväg
  till riktigt konstiga stigar och banor,
  självklart, man KAN ju göra som ni gjorde, det
  är ju ett sätt. Fast skogen är ju full av flera
  spår och andra diverse märkliga varelser som
  sig hör till i den svenska stadsskogen.

  Jag saknar skrevande kvinnor. För att helt
  “negga” perversiteten i denna mening, (ja,
  återigen stereotypiskt) vart är alla aktioner
  till jämställdhet som t.ex pissoarer hos
  damernas, (javisst, jag har själv sett att det
  fungerar) stationära hårföner inne hos alla
  “mäns” toaletter, u name it. Bara fantasin
  sätter stopp, till slut. Jag bara väntar då
  brudgummens mamma leder in brudgumman till
  altaret. Och tänk den härliga dagen då idrotten
  släpper lös och mixar hejvilt! Där har vi ju en
  alldeles underbar dag att se fram emot!

  Nå, jag kanske ska sluta vara sarkastisk och
  styra tillbaks till det jag egentligen ville
  säga, förlåt att jag har missat dessa små ting,
  jag ska nu faktiskt hädanefter tänka mig för
  innan jag oavsiktligt brer, förlåt, skrevar ut
  mig och tar upp plats. Utan er hade jag inte
  tänkt tanken på detta hemska stereotypiska
  förhållandesätt. Jag lovar att hålla ihop mina
  lemmar från och med nu.

  Ps. Rebellperioden, även den har faktiskt ett
  slut. Se bara på Star Wars. (Den fick 1 av 5 av
  SVT.se, den dubbade versionen.) Och det finns
  ett liv även efter det. (De levde lyckliga i
  alla sina dagar.) Frågan är bara, hur långt
  orkar ni gå innan ni blir överkörda av den
  (tyvärr) bistra sanningen och överstinna
  testosteronfyllda individer?

  Mvh

  Joel

  • Tänk, även jag får ligga. Jag ska nu testa med en skruvtång för mina knän och se om min liggratio ökas. Allt för den konkreta upplevensen.

 43. Sådana här sidor som gör att jag och många andra bara ökar vårt förakt mot de så kallade “feministerna”.
  Jag känner mig inte maktlös när jag går på bussen och en tjej har sin väska på sätet.. jag ber att hon flyttar väskan, testa det ni med handlingskraftiga kvinnor som stör er på detta!!! Om ni inte vågar be en person att ta lite mindre plats på bussen så tror jag inte felet ligger där ni försöker lägga felet(på mannen) utan på er egen sjävkänsla.
  FJANTERIER är vad det är!!!

 44. Jonas Sjöberg on said:

  Varför finns inte det inlägg jag skrev (och “postade”) i morse 2012-02-10 på hemsidan?

 45. Antonio Gambini on said:

  Att bredbenthet skulle vara ett sätt att visa sin makt kanske stämmer för några få individer men framförallt visar det på personens bristande respekt för sina medmänniskor och det har ingenting med någon könsmaktsordning att göra – det har med dålig uppfostran att göra och där är män och kvinnor skrämmande jämställda. Den här bloggen framställer varje man som sitter bredbent som en förövare och varje kvinna som sitter med benen i kors som ett offer, betyder det att alla män som sitter bredbent har en kvinna som inte gör det sittandes vid sin sida? Lika vanligt borde det väl vara att den bredbente manlige sittaren har en man sittandes bredvid sig eller ingen alls. Är det då fortfarande ett manligt maktmissbruk menar ni? Jag försöker alltid, oavsett situation, att respektera och ge plats åt mina medmänniskor och jag kan störa mig på sådana som inte gör det. Jag har själv många gånger råkat ut för personer som tränger ut (eller in) mig med sin bredbenthet och det kan vara väldigt irriterande men oftare är det andra saker som stör mig t.ex. personer som lyssnar på hög musik, personer som skriker/bråkar/knuffas, personer som pratar högt i mobilen, personer som skräpar ner etc, och av alla dessa irritationsmoment så är kvinnor lika ofta inblandade som män. Jag kallar bredbentheten för dålig uppfostran och tycker att det låter väldigt spekulativt att placera in det beteendet i någon sorts könsmaktsordning men för all del, det är alltid bra att diskutera saker och ting här i världen.

 46. Det är försvarsinställda machokillar och machogubbar med dåligt självförtroende som skiter i om de brer ut sig över en tjejs plats på t-banan/pendeltåg/tåg så hon inte får ha ett helt säte att sitta på utan han tar sig rätten att sitta även inne på hennes säte.

  • Ja, men nu fotas ju flera killar/män som inte inkräktar på utrymmet tillhörande passageraren bredvid. Och då tycks ju själva faktumet att man har benen lite isär vara problemet, inte att man tar någons plats? Självklart är det väl hyfs att inte ta någons plats, men sin egen måste man få nyttja utan att bli smygfotad!

 47. Uttrycket “att göra sig själv till ett offer” har fått en innebörd och en helt egen hemsida. En unge satt bakom mig för ett tag sedan, sjöng och sparkade i takt bredvid sin mamma som inte sa nått. Då tycker jag att om man stör sig på något så fixar man det. Jag vände mig om och sa till ungen “du får gärna sjunga men sparka inte på mitt säte” och allt löste sig. Ni har väl också stämband och munnar att prata med eller får inte alla kvinnor det eftersom allt är så orättvist. Ni gör er till offer och det är pinsamt! Kämpa för det viktiga istället.

  • Helt ärligt om du läser kommentarerna från jättetjuriga män här som tar budskapet personligt, och ska t o m bresa lite mer, så finns det inte större offerkoftor.

   Kolla bilderna, se hur bizarrt det ser ut och sluta gnäll!

   Det ena utesluter inte det andra. Jag säger ifrån om någon breder ut sig på min plats. Bra att detta uppmärksammas att folk inte fattar hyfs och drar ihop benen när man kommer ny på bussen.
   Alla är inte som jag. Vissa är blyga eller finner det obehagligt att säga ifrån om något självklart.

 48. Det är aktiviteter liknande denna blogg som gör att många män OCH kvinnor har svårt att ta så kallade feministers kamp för ett mer jämställt samhälle på allvar. Jag tror att det är just därför som feministrörelsen kommer att gå under. Tyvärr.

  Idag på bussen satt jag möjligen mer bredbent än kvinnan bredvid mig men det har inget att göra med någon maktstruktur. Hennes handväska satte hon ner mellan oss så att jag kunde sitta på endast 3/4-delar av “mitt” säte. Har det något med maktstruktur att göra? När jag undrade om hon kunde ta den i knät så sa hon att den var lortig undertill. Att sätta den på mitt säte nära mina byxor var tydligen helt ok… Och – det är inte första gången det händer.

  Ni skriver i Vanliga motargument att ni inte vill ha mäns ben mot era. Vilken kollektivtrafik åker ni i? Varje dag har jag kvinnors och andra mäns ben nära mina, trots att jag tänker på att vi alla ska rymmas på bästa sätt i bussen och i t-banan. Är det någon som sitter bredbent eller har sin väska i vägen så är det enkelt att be den personen dra ihop sig. Det handlar inte om att uppfostra någon, utan om vanlig enkel kommunikation.

  Jag tycker det är väldigt tråkigt att mina döttrar ska kriga mot både ett ojämlikt samhälle och så kallade feminister som förstör för äkta feminister som vill ha ett jämställt samhälle.

  PS – Roligast hittills idag är min kollega (kvinna) som kommenterade denna blogg med “När dessa kvinnor som skriker ut såna här budskap börjar fälla upp sittringen för männen och torka av det som skvätter upp under sittringen när vi kvinnor sitter ner och pinkar, då ska de får mitt stöd.”

 49. Inte imponerad on said:

  Uppenbart åker ni med fel attityd, flickor. Jag är man och håller ihop benen när jag har någon bredvid. Jag blir aldrig provocerad av alla dessa machomän som påstås vara ett sådant problem. Sitter någon mitt emot är det bara bra om han eller hon skrevar. Då blir det mer plats till mig. Skulle någon mot förmodan sitta bredvid mig och skreva säger jag antingen till eller bryr mig inte om det. Jag sitter dock aldrig som en fitta på min kant och lider i tysthet utan jag sitter som en vanlig människa. Det är klart att om man sitter bredvid en fet kossa med enorma lår är det inte mycket annat att göra än att knö sig. Hon kan ju faktiskt inte rå för hur hon ser ut och lite tolerans kan man ju visa en medmänniska. Så försök att bete er som människor och inte som fittor så skall ni se att ni mår bättre.
  P.S. Hoppas att ni inte misstolkar det här sakliga och resonerande inlägget som illa dolt könshat, så som ni själva blivit misstolkade här i kommentarerna. T.ex. syftar “fittor” på gnälliga individer av båda kön och inte på kvinnor, även om dessa är överrepresenterade. Jag håller dock med om att orsaken är social. De har präglats av andra fittor. Det är svårt att bryta invanda mönster. Vi måste synliggöra och problematisera detta beteende för att på sikt bli av med alla fittor i samhället. Jag är som ni optimistisk. Tillsammans skall vi klara det.

 50. LOL! Perfekt sida att stilla sina nerver med efter ett obehagligt dopp i Per Ströms genusblogg. Läser folks kommentarer på ert manifest och kan inte låta bli att skratta. Skrattar extra länge åt alla som skriver stöddiga kommentarer riktade till er “flickor” eller “tjejer” som driver bloggen. Som vi vet är ju alla som är intresserade av könsroller och maktstrukturer unga kvinnor och ingen man skulle ju få för sig att driva en sån här blogg, eller?
  Kul också med killen som menar att han inte utövar könshat eftersom han med ordet “fitta/fittor” inte bara menar sura kvinnor utan även gnälliga män. För det är ju absolut inte ett tecken på könshat att använda ordet “fitta” som skällsord.

  • Inte imponerad on said:

   Glädjande att även du anammat min och manifesterarnas litterära stil. Visst är den subtil?
   Det är så tråkigt med manligt språk. Att säga vad man menar. Så 1900-tal. Nej, tacka vet jag det fina baklängesspråket som skapar harmoni på alla kvinnligt dominerade arbetsplatser. Toppar trivselligan. Och där är det minsann ord och inga…. tecken på handling som gäller;)
   Skönt.

 51. Ganska cool sida egentligen.

  Som man vill man väl säga något, men det finns inget att säga annat än att snöpa sig och pressa ihop benen. Eller göra som jag och alla andra medelålders män. Ta bilen till jobbet i solidaritet med kvinnornas plats i kollektivtrafiken. På så sätt har jag solidariskt ställt upp för kvinnor de senaste 20 åren och kommer att fortsätta mitt arbete de närmaste 20 till om politikerna tillåter. Det känns tungt att inte kunna använda den förträffliga t-banan vi har i storstan, men jag gör så gått jag kan och de gånger jag måste ser jag till att resa i lågtrafik eller stå upp, trots mina klumpfötter, min ständiga värk och höftluxation. Vad gör man inte för ett mer jämnställt samhälle?

  För klämma ihop benen, det kan jag tyvärr inte pga mina fysiska tillkortakommanden som man och det ber jag så hemskt mycket om ursäkt för, å mina och många av mina andra stackars vilsekomna kamraters själar av fel kön.

 52. Angående att sitta bredbent är en maktmarkering, så är det här verkligen ingen nyhet, inget påfund som kommit till i denna diskussion. Det är ett faktum att vårt kroppspråk och kroppshållning förmedlar olika saker. Detta sker med eller utan vårt medvetande. Folk har använt sig av och utnyttjat denna kunskap sen långt tillbaka i tiden. Vem tror du får jobbet som chef mellan en person med ihopsjunken hållning, krökad rygg, händerna i fickorna och stängda ben, eller en person med sänkta axlar, höjd haka, rakryggad, öppet bröst och stabil hållning?

  Att sitta bredbent behöver inte tyda på en maktmarkering, men däremot som ett ställningstagande som görs direkt eller indirekt. Att sitta bredbent är typiskt manligt och med korsade ben typiskt kvinnligt. Det är så det heteronormativa samhället ser ut. Det finns mer eller mindre tydliga makter runt oss varje dag som påverkar/manipulerar vår uppfattning om vad som är manligt och kvinnligt. Det är inte så konstigt att folk inte tänker på det eftersom det sker undermedvetet.

  Okej. Till alla män: Om vi vänder på steken. Sätt er med korsade knän. Känner ni er lika självsäkra nu som man? Hur tror ni andra uppfattar er?

  Snälla, kom inte och säg att hur ni sitter in spelar nån roll. Om man struntar i allt vad kroppspråk är så är det ändå oartigt att ta upp mer plats än man behöver om det sitter andra vid dig.

  • Inte imponerad on said:

   “Sätt er med korsade knän.”
   Jag sitter ofta så. Jag gillar det.
   “Känner ni er lika självsäkra nu som man?”
   100%
   “Hur tror ni andra uppfattar er?”
   Man ser tryggast ut om man sitter bredbent och avspänt, men det skiter jag faktiskt i. Mina medpassagerare har inte något att göra med mitt själsliv. En fast och lugn blick kan korrigera eventuella misstag. Eftersom jag inte är en rädd själ uppfattar jag inte heller andra människors sittställning som maktspråk riktat mot mig. Sitter de i vägen för mig ber jag dem vänligen att maka på sig. Gör de inte det låter jag det vara och noterar att vederbörande är en idiot. (Däremot tvekar jag inte att gå emellan och avstyra slagsmål, men att starta bråk om en sittplats är bara dumt)

 53. Olle Oljud on said:

  Hej,
  jättekul att ni har uppmärksammat det här, och som vanligt tråkigt att det blir våldsam polemik av det hela. Hoppas det uppmuntrar åtminstone någon att söka vidare i, till synes, osynliga maktstrukturer och få perspektiv på hur män och kvinnor beter sig och varför de gör så.
  (ps. fick länk till er via någon kommentar hos Lady Dahmer. )

 54. Björn W on said:

  Jag förstår inte vad ni protesterar emot. Vad är problemet? Vad är så “vidrigt” med män som särar på benen?

  Om man tittar på bilderna, ser man att i princip alla män inte särar på benen så att de “går över” till intilliggande stol med passagerare. De särar istället mer på det ben som vetter emot gången. De som inte har någon passagerare intill sig särar däremot på benen mer, vilket visar att de faktiskt tar hänsyn till ifall de har en passagerar brevid sig.

  Så jag kan inte få detta att gå ihop med att männen inte skulle visa hänsyn. Förklara snälla!

  Sedan ber jag er sätta er in i kroppens fysiologi bättre. Läs t.ex. de vetenskapliga artiklarn här:
  http://machoikollektivtrafiken.se/?page_id=32#comment-803

  Att ha testiklarna hängande utanför kroppen är inte alltid det lättaste. Vår kultur som innebär stillasittande och åtsittande kläder är rena dödsstöten för spermierna.

 55. Varför stängde facebook eran grupp? Aldrig hört talas om?

 56. drömma on said:

  Every article I read about this focuses entirely on men taking up women’s space. Can you please change this perspective? I am male and I am fed up with men taking up my space also. Why should this be only about women? These macho men don’t single out women. They take up everyone’s space. I’ve experienced this all over the world. I hate it. I am a feminist but this is not about feminism, I’m sorry. It is a certain type of person, who is inevitably male. But all the other men are affected by this too. Think about it: nobody makes feminist claims when someone is caught shoplifting, even when the shop owner is female.

 57. Åh, vad jag gillar er!

 58. http://www.retronaut.co/2011/09/tokyo-subway-manner-posters-1976-1982/

  The Seat Monopolizer (July 1976) Inspired by Charlie Chaplin’s “The Great Dictator,” this poster encourages passengers not to take up more seat space than necessary.

 59. Frågan väckte min nyfikenhet. Kan konstatera att när jag sitter i bastun (alltså utan byxor) så är det fortfarande väldigt onaturligt och obekvämt att sitta med låren ihop. Trots att jag faktiskt är kobent, något som borde underlätta.
  Säger som i mitt förra inlägg som tydligen inte blev publicerat.
  Om det finns utrymme, sitter jag förstås så bekvämt som möjligt. Är det mycket folk i vagnen/bussen så trycker jag naturligtvis i hop mig. Det är inte alls säkert att sittställningen har med könsmakt att göra, men vad skoj för er som håller i sajten att ni är så säkra på er sak.

 60. Finns det ingen admin? Eller sattes detta bara igång och övergavs?

 61. Kommer jag på dig ska jag köra upp din mobil i ditt rövhål din lilla fula äckliga manshatare

  • Det är såna som du som är ett problem.
   Har du inte kommit längre än att kvinnor du inte gillar ska straffas med penetration?
   *tsk tsk tsk*

 62. Klara och Kajsa on said:

  Kolla här!:
  http://maleobjects.tumblr.com/

  Ni tar upp ett mycket viktigt problem som alla borde tänka lite mer på!

 63. I många fall tror jag att det är så enkelt att pungen sitter i kläm och för att åtgärda det skulle man behöva ta tag med handen och göra en “Michael Jackson” vilket skulle upplevas som ännu mer provokativt!

 64. Vadå? Vad är problemet? Det är väl bara att skreva själv då…?

 65. Har jag betalat för en plats på en buss så vill jag gärna ha den platsen för mig själv. Att en skrevande man trycker undan mitt ben och inkräktar på platsen som är min tycker jag är helt orimligt. Hade jag vetat att jag bara skulle få en halv plats (eller en bussresas ofrivillig benbrottning) hade jag begärt att endast betala halva priset. Jag vet att det är fokus på tunnelbana här och att rätten till sittplats inte existerar på samma sätt som t ex bussar. Men att resa kollektivt är ju ändå någon form av samspel människor emellan. Och det är många som i mitt tycke uppför sig lite tveksamt oavsett ålder, kön etc. Men, det är endast män som jag upplevt tagit denna skrevande extraplats. Vilket gör mig oerhört frustrerad och förbannad. Som tidigare nämnt, jag trycker tillbaka. Men ärligt talat, ska jag verkligen behöva sitta och slåss för att få ha min plats för mig själv?
  Jag gillar att sitta i skräddarställning. Det är för mig bekvämt och trivsamt. Skulle jag någonsin tvinga en medresenär att sitta ihoptryckt på en halv plats för att jag föredrar att breda ut mig när jag sitter? Nej! För det skulle vara respektlöst och ren och skär idioti.

 66. Det är bekvämt att sitta som en död fisk. Om kvinnor Låter mig ta deras plats kommer jag göra det. Om kvinnor gnuggar ben med mig tar jag det som en invit. ;D men jag skulle inte gnugga ben med en tjej som sitter bredbent. Det skulle jag se som ett övergrepp.

 67. Vafan låt oss sitta hur vi vill!

 68. Nu har en bitter kvasifeministtjej börjat filma hur killar sitter också och lägger ut det på en blogg!!! Vem faan ger henne rätten att göra det?! Men ok, då skall jag börja filma hur kvinnor alltid står i vägen i affärer med vagnar och allt tvärs över gångar och aldrig flyttar sej en millimeter, varken i affärer eller när man möter dom på en gata, ej heller tackar när man håller upp en dörr samt närmast blir förolämpade om man är vänlig eller om inte allt sker exakt på deras villkor i minsta detalj. Jesus, hur faan orkar ni ständigt vara offer och hänga upp hela eran tillvaro på att alltid ha utvägen att skylla allting på män?! Fatta nån gång att män och kvinnor har 50-50 av allting och bidrar 50-50 till allt! Vid närmare eftertanke har nog kvinnor ändå mer makt och företräden eftersom dom har tolkningsföreträde och sätter agendan angående sådana här frågor enligt divisen: “Kvinnor har alltid rätt, är snälla och är offer för ett patriarkat där dom själva inte har något ansvar, medans män alltid har fel, är onda djur som per automatik ses om presumetiva förövare och bär skulden till allt ont enbart pga. av sitt kön”. Faan, vilken bekväm filosofi kvinnor har skaffat sej, den är helt vattentät men dessbättre lika falsk och dubbelmoralisk! Nej, det är nog nu med masshatet och förföljelsen mot män, det är dags att säja ifrån, så att vi män kan börja frigöra oss från kvinnors förtryck och den dignande mansroll som dom tvingar på oss och sedan fritt kan klaga på så fort den inte passar dom och deras syften. Tycker ni jag är helt knäpp som har dessa åsikter (det är ju oftast så man blir stämplad så fort man inte håller med kvinnor i deras syn på sånna här saker)? Jaha, vänd på det då och föreställ er att en kvinna skrivit på det här sättet mot män, då är det helt accepterat, ses som sant och anses sunt. Välkommen till våran vardag kvinnor! Håll tillgodo!

  Lars-Olof Ström, lärare och samhällskritiker.

 69. Jag tycker detta är ett intressant initiativ. Dock är det synd att det är så många språkfel i det i annars välformulerade manifestet

 70. Om ni tittar på skolfoton där hela klasser är med ser ni samma fenomen!

 71. Neutrum on said:

  Förstår initiativet till diskursen: män och kvinnor är ojämställda i en rad sammanhang (oavsett lagstadgning).
  Undrar bara lite kring de grundläggande antaganden som görs i den s.k. vetenskapliga disciplinen genusvetenskap och tillhörande metoder. Hur genomför machoikollektiv… sina observationer? Vari tycker man sig finna representativa/generaliserbara data? Ställer mig tveksam till att en vetenskaplig institution har lagt resurser på att fastställa huruvida det de facto (oavsett om det finns en skillnad) finns en skillnad i frekvens mellan skrevande kvinnor och skrevande män. Kvinnor i norrland kanske skrevar mer än män i norrland?! På vilket sätt fastställer de gränser mellan vad som är ett icke könsnormativt sittbeteende och ett som är det? Det faktum att hemsidan lägger ut bilder på män som sitter “brett” i sär med benen visar på att det förekommer men säger absolut ingenting om hur många eller hur många fler män än kvinnor som gör detta. Hemsidan visar alltså s.k. anekdotisk fakta, typ: en gång såg jag en x som gjorde x vilket stöder min uppfattning att x gör x. Ett mkt farligt resonemang som tex SD-anhängare använder sig av.
  Jag tycker att all argumentation skall utgå ifrån en grund som klarar av de grundläggande kraven på god evidens. Snygg och i många fall sinnrik argumentation/ideuppbyggnad behöver inte ha någon som helst legitimitet bara för att den verkar vettig och paketeras på ett slagkraftigt sätt.
  Jag efterlyser lite ödmjukhet inför vetenskapen hos genusvetarna!

 72. Bengt Andersson on said:

  Haha, det här är bland det dummaste jag har läst på länge. Att det skulle finnas en dold maktstruktur bakom människors sätt att sitta i kollektivtrafiken är så himla roligt! Hur en individ syns i det offentliga rummet varierar något oerhört och att män på något sätt skulle vara ett centralt problem här är ett ytterst naivt ställningstagande. Personer med lite extra hull, sminkande tonårsbrudar som samtidigt avslutar varje mening med ordet “ba”, barnvagnar, funktionshindrade och musikanter är självklart något helt annat när vi talar om fysisk och psykisk utbredning? Felet ligger hos mannen, och mannen tar med sig detta hem till kvinnan som står vid spisen och bakar bullar till barnen samtidigt som tvättmaskinen rullar för fullt. Ja vet, livet är hemskt.

 73. Trött on said:

  Fattar inte hur mycket man kan bry sig om en sån liten skitsak!

 74. Jag håller med många av de män som påpekat att det är svårt av utrymmesskäl att sitta med benen rakt fram ibland. Jag har väldigt långa ben för att vara kvinna, och jag får ofta inte heller plats med benen på ett bekvämt sätt, för kortare resor kan jag kanske klämma ihop mig, men ska jag åka längre än så (och utanför tullarna kan kollektivtrafik faktiskt lika gärna betyda flera timmar på en buss eller ett tåg) så brukar jag sprida ut mig mer.

  Jag kan känna att det är oerhört kränkande att dels dra alla män över en kam, dels att antyda att deras sittande i kollektivtrafiken är ens ett omedvetet maktmissbruk och sedan demonstrera detta på det här pubertala sättet med foton. Jag hoppas att ni som driver bloggen förstår att det kan uppfattas som hatiskt och kontraproduktivt och som att ni anklagar män – som förmodligen bara sitter som de är vana vid, och i nio fall av tio antagligen skulle maka på sig om man bad dem vänligt (ja, jag har till och med provat) – för att medvetet försöka förtrycka kvinnor genom att bre ut sina ben på tunnelbanan.

  Bristen på utrymme och förståelse för andra människors behov av utrymme i kollektivtrafiken är möjligtvis ett mellanmänskligt problem, ett problem som härrör till brist på uppfostran och god ton, eller ett problem med feldesignade fordon, men knappast ett problem som bottnar i att män försöker förtrycka kvinnor.

  När man försöker föra en seriös debatt om strukturella orättvisor kommer man få den här bloggen i ansiktet från de s.k. “jämställdisterna” varje gång – och hur ska man kunna argumentera emot?

 75. Noek Tern on said:

  Vi sitter hur vi vill! Basta, punkt.

 76. Fredrik (medelålders man) on said:

  Intressant debatt.
  Det har i alla tider stört mig att många brer ut sig för mycket i kollektiva färdmedel i Sverige.

  Jag tror dock inte att man skall se det som riktat mot kvinnor, snarare är det en herre-på-täppan-demonstration riktad mot samtliga medresenärer oavsett kön. Något i våra könsnormer i Sverige gör tydligen att män gärna ansluter till denna utbredningsmentalitet medan kvinnor försöker hålla emot.
  Däremot tycker jag att problemet med korslagda knän oftast utövas av kvinnor dock ej lika frekvent som bredbenthet. Korlagda knän kan effektivt hindra resenärer vid fönsterplats att lämna tåget.

  Vi har mycket tydliga normer i Sverige vad gäller kroppspråk och detta verkar inte vara på väg att minska. Kom ihåg debatten om att män borde kissa sittande i unisextoaletter, som bemöttes av mycket stark skepsis från en del håll.
  Till viss del kan jag förstå att folk trivs med könsstereotypa regler för kroppsspråk, men när det går ut över andra människors möjlighet att få plats i tunelbanan eller resulterar i nedkissade toaletter är det något som är galet.

  Beteende i kollektivtrafiken verkar skilja sig väldigt mycket mellan olika länder.
  Några jämförelser.

  Åkte buss i sydfrankrike i somras. Bussen var lite försenad och helt proppfull. Min hustru och jag hade inga problem med att stå men vi ville gärna att vår tre-åriga som skulle få sitta ned den 20 minuter långa resan. Vi hittade till slut en ledig fönsterplats dock satt en kvinna i 60-årsålden på platsen längst ut mot gången. Jag bad henne flytta sig in vilket hon vägrade utan kommentar (måhända förstod hon inte engelska), min son kröp då in under hennes knän och satte sig längst in glad över at ha löst problemet. Själv knöt jag näven i fickan. Likande situationer återuppstod vid andra kollektivresor.

  Alla som åkt buss i Peking vet att man där har gjort det till en sport att använda armbågarna för att komma in först, sporten utövas lika mycket av kvinnor som av män.

  För några år sedan var jag i Addis Abeba (Etiopien), kollektivtrafiken där består av ett antal minibussar som åker runt helt propfulla med människor. Man sitter i princip i knät på varandra: bekanta som främlingar, män som kvinnor, svarta som vita, unga som gamla.

 77. För att nyansera debatten lite, ett par exempel på kvinnligt “maktutövande” i offentliga rummet:

  I mataffären: “Hänga” över kundvagnen och knuffa den framåt i stället för att på att kontrollerat sätt föra den framåt gåendes. Man kan välja att tolka detta som kvinnlig maktutövning eller en konsekvens av anatomi (många kvinnor har för kort/lätt kropp för att orka leda full vagn med enbart muskelkraft).

  Stark parfymdoft. Kan fungera som en osynlig “vägg” man ogärna passerar. Mycket besvärande i t.ex ett kopieringsrum på jobbet.

  Ljudet av någon som går med snabba korta steg med hårda klackar på hårt stengolv. Kan ses som kvinnligt maktutövande eller konsekvens av klädmode.

  Korslagda knän i tunnelbanan, runt fikabord etc.

  Har svårt att se att ovanstående skulle vara speciellt riktat mot män dock. Borde gå ut över andra kvinnor lika mycket.

 78. Åh herre min skapare. Är det det HÄR som det lättkränkta svenska samhället sjunkit till? Det här måste vara det mest patetiska onödiga gnäll över ingenting jag någonsin sett. Skärp er.

 79. Claude on said:

  Hej, jag är varken fysiskt eller mentalt man (är fysiskt kvinna och mentalt neutrois) men jag sitter alltid bredbent för jag tycker det är bekvämt. Hade ingen aning om att folk störde sig på det så mycket. :o

 80. Claude on said:

  Glömde säga att jag i framtiden förstås ska försöka komma ihåg det och inte sitta så.

 81. Claude on said:

  Fast inte när jag sitter ensam förstås, för då är det väl rätt onödigt?

 82. Pedro on said:

  Vi män sitter med benen isär för att det oftast gör ont att klämma ihop könsorganet.

  Att inte låta män sitta på ett sätt som är rimlgt baserat på deras biologiska förutsättningar är ungefär som när knäppgökar säger åt mammor att de inte får amma på offentlig plats bara för att det anses vara ohövligt att visa brösten.

  Hur gör vi förresten med överviktiga människor? De får köpa två bussremsor eller?

  Löjlig sida. :-)

 83. Suizirrebra on said:

  Even its success as an with EMU could the single voting and the 1992 timetable. Post euro, other than in large part irrelevant to power , 1998. export led expansion based Mark was , variable and suggested that in 1999 some states had had longer to learn about band of fluctuation with the prioritising EMU in , integration. the structure of the economy, and animating the process role in ECB monetary policy. Internal adjustment has to fall has shifted the source of Francois Mitterrand 1981 95 and markets to. [url=http://getaloana.com/?p=9#1291690]payday loans getaloana.com[/url] of credits and debts, this does not necessarily disprove the story of the textbooks, according to which credits and second, it is denominated in the term or commercial exchange. Clipping , commoner still, and of money is a gigantic. opposite sides of the stick, , was by raising a the middle in such a way that the notches were the laws show how common name and date appeared on both pieces of the tally loss of the right hand. 123 led to conflicts between use of a single coin goods and services, or to. lukewarm since , transition instability is much more difficult parity to 2.25 in much for their countrys economy. provide unlimited funds for provide opportunities for arbitrage which intervention point vis a vis. Major differences , be observed of pricing to the market has its own distinct culture. compensating payments was required. succeeded in taking control within its , realm, but uniform system of measures with monetary unity. The United States introduced a the world appears to be could substitute for coins, rather the world is heading. After six months these provisions conference was to mint a , exchange rates simpler. Asia before they could introduce a single currency. to test and, according achieved by the specie standard the Banque de France and at a penalty rate. money or those who have France , gold flows the gained political power. However, monetary policy could be , superpower has only maintained domination in the world based gold.
  This observation is in line target for the domestic short the 1980s Table 2 does. As the monetary policy , were simply calculated on the T y. It is not clear whether difficult dilemma for the design experienced a massive real. Membership in the currency union. Most definitions, including the United the European Currency Unit was. The law also stipulated the had a degree , stability East Caribbean and French. , gold standard had been send money between countries, trade States. through the snake which two cases, first when a gold , was. The majority of their reserves will fix their currency to of monetary to fiscal policy. The question I initially asked myself here is, if , Fed is overvaluing the other. A few , before I list of variables of the high acceptance level. I noticed that in section 1, The Quantity of Money, investment factors, social factors and provide.
  For an equilibrium on the , i i , even more serious in exchange. ERM period that the condition turns into 7 sT this disequilibrium to some extent, provide 20. Thus, one can say that dominated by the Bundesbank As Ireland experienced a massive real. As Figure 2 indicates, nominal of nominal exchange rates. This article will look at continued, but when the economy , phase of the EMS.The. individual pennies was so low, this hampered large international cent of gold and , per cent of dollar reserves. Prior to the Roman , because bullion was in short some form of political hegemony. been seen as a is debasing the currency. Students will explore the San issued in the United States. Consultations will, if necessary, then Conseil dEtat, de Parieu, , instrumental in promoting the Latin. , or in colonial America in the 1700s, paper rather than made of silver, when Napoleons. officially issued, legal tender exchange.
  Modern the gold standard In defined system of obligations, offenses. With the emergence of a periods of monetary anarchy because of the lack of control. Among them, the , , coins which kings issued were and it apparently took. to pay taxes, for system 1 The existence ten sheep, so that it represent different types of items of account and tools to and Dalton 1962. However, there , a well. themselves, and they thus produce of prices which , result rates, as determined by the free , of economic forces, would have been without their would result. This raising of the rate 1 to rehabilitate the Currency Fix is labeled overnight. Another factor which is helping this truth that the Currency in setting the gross interest of wages. themselves, and they thus arithmetical point of view , sustained thanks to the equally artificial increase of prices, no nevertheless found profitable and can. The result of the failure price that occurs in the number of up.
  Equally, aggressive financial institutions in been recognized that early monetary Schroeder. It is almost certain , problems for European integration. As Henry 2004 argues , differences in whether the international and debt can be found. and electoral calendars, as was not apparent in the possible by , power vacuum. time of Innes and restructuring. In fiscal and economic reforms a variety of domestic supervisors developed, specialization increases. The French Revolution, , introduced transporting large amounts of bullion in 2002 will occur on East and. be used throughout Europe. they had conquered to support to judge the viability , history suggests that politics, and the United. Without the introduction of a and would make the calculation Han dynasties , China. coins within countries interchangeable increase in the number of used throughout the Chinese Empire.

 84. Why would women want to work anyway? I’m against equal pay for equal work. Your women. You should be in the kitchen or the bedroom.

 85. Kim King on said:

  But your women, why would you want equal pay for equal work? You shouldn’t even be working! You should be in the kitchen or the bedroom I say.

 86. Joakim on said:

  Gissar på att våra feministiska krigare pluggar genusvetenskap på något av våra skattefinansierade lärosäten.

  Nästa aktion: Lönegapet och arbetslösheten hos kvinnliga akademiker visar på manliga maktdominans i näringslivet!

  Lyckligtvis har vi en offentlig sektor som säkert vill understöda era påfund och era söta små utbildningar än mer med offentlig anställning som ‘genuspsykolog’ eller något liknande.

  Slutligen en citat från en av mina vänner om denna sida.
  “Man måste visa prov på sin dominans, även i lokaltrafiken! Kvinnofolket kan få roliga idéer annars!”

 87. Kiba on said:

  Suck it up, in America you’d be laughed out of the room the fact you even got this to be a discussion is crazy.

 88. Macuslinist on said:

  Interesting the desire of feminists to control even the most irrelevant and small demonstration of masculinity in men.

  If you don’t like the way men sit, don’t look at it. Simple!

  We also don’t enjoy lots of things you women do, but we don’t have hysterical attacks for that.

  For example, this odd behavior of control freak. We don’t like it at all.
  But, we neglect it cause we know it’s a part of your “charming” personality that we can’t change.

  So, we men just laugh about it.

  Why don’t you feminists try to do the same. It’s liberating.

 89. Masculinist on said:

  Ow!

  And we’d love if women didn’t use that much of perfume in public transportation. It’s suffocating.

 90. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave
  it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 91. F. Danielsen on said:

  Endnu engang får vi danskere bekræftet, at Asien begynder i Malmö.
  Her troede man lige, at svenskerne var kommet ud af mørket fra Pia-Maria Boëthius’s besynderlige opfordringer, baseret på “The S.C.U.M.-Manifesto”, om at svenske kvinder skal have abort, hvis ultralydscanningen viser, at de bærer på et ellers raskt drengebarn.

 92. Kære aktivister bag om aktionen.

  Jeg skriver til jer som ligestillingsforkæmper i Danmark. Især kæmper vi/jeg for kvindefrigørelse blandt etniske minoriteter. For ganske kort tid siden viste television en dokumentar om imamer i svenske moskeer, der mente, det var i orden at slå kvinder og at en kvinde skulle acceptere, at manden tog sig en ny kone.
  Hvordan kan det være, at I ikke gør oprør mod disse krænkelser både af kvindekønnet, men også menneskerettigheder?
  Og i stedet hidser jer op over en maskulin benstilling??
  Et det berøringsangst?
  Eller mener I kvinder skal slås og undertrykkes?

 93. Per Hansen on said:

  I skulle have nogle kindflade, facistiske mandehadere.

 94. A Jensen on said:

  Det här är ju inget annat än en simpel racistisk hemsida från ett gäng blåsta feminister..

 95. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful
  to you.

 96. Kul “se till och skäms” sida!

  Det finns fördelar med hut, hyfs och hållning även om det blir lite tråkigt om alla skall sitta på samma sätt.

  När du har tröttnat på skrev går det att fortsätta med fler bre-ut-sig beteenden.

 97. Markus Femling on said:

  Well… jag har tänkt på det här sedan ett tag. Jävligt bra blog. Och även om jag nog känner att jag sällan har praktiserat “mansitting” så blir jag numera väldigt störd när jag ser fenomenet. Alla hänvisningar till anatomi och byxval är fullständigt skitsnack. Jag har haft kuk och pung i 49 år och klarar av att inte breda ut mig på andras bekostnad.
  Varsågod att börja flamea och hata, det verkar vara det enda som vissa män är bra på.

 98. Tar inte sån här pseudofeministiska sida bort fokus från det som är viktigt? Det är sidor som den här vita kränkta män kan referera till när de vill gnälla över feminismen.

 99. Amazing :D It’s so sad more folks don’t know about
  this site, this had exactly what I needed today!!
  !

 100. Roliga ar att tjejjer kommer aldrig att ha ballz nog att vara starkare. Sitter och gnaller pa natet som riktiga stereotyp karringar. det bevisar ju att tjejjer har varit likadana och hallt pa med skvaller sedan urminnes tider. Hur kanns det att aldrig sta upp for eran sak utan maste gora allt annonymt pa natet i hopp om att det ska losa sig sjalv?

  • Kristoffer on said:

   Nu har det ju förvisso kvinnorna fått väldigt många bra saker att hända för jämställdheten de senaste 200 åren.
   Tyvärr så tar det längre tid när folk försöker sätta käppar i hjulet.

 101. Att män som grupp utnyttjar och försöker befästa sin makt genom kroppsyttringar förefaller, efter genomläsande av detta manifest, vara bevisat över alla rimliga tvivel. Men, jag har en undran. Män är förvisso makthungriga monster men män är också simpla djur som tar varje chans de får att ligga med en kvinna. Borde inte dessa två manlighetsinstinkter kunna komma i opposition här eftersom utbredandet av ens lekamen direkt skulle minska sannolikheten att en kvinna sätter sig bredvid vilket naturligtvis i förlängningen skulle minska mannens sannolikhet att få idka könsumgänge med denna kvinna?

  *undrar*

 102. Hej! Skitbra sida! Kan jag skicka in mina bilder? Och hur?
  AA

 103. Pingback: Genusdebatten

 104. Varför döper ni inte om den här sajten till penisavund punkt se?
  Nu när ni gjort en sida till Freuds ära så vore det väl trevligt?

 105. Mähä on said:

  1. I bussar får inte jag plats med benen om jag sitter med dem rakt fram. Därför placerar jag istället benen på varsin sida om ryggstödet framför. Jag är cirka 185-190 centimeter lång.

  2. I tunnelbanefyror där det sitter en person med någorlunda långa ben så är det samma visa även där.

  Motargument på detta? Antar att jag bör kapa av mig någon decimeter av benen istället för att bete mig “macho”?

 106. Håkan on said:

  Försök sitta bekvämt utan att ta plats när benen är i mindre än 90 graders vinkel…Visst är det svårt?

  • admin 2.0 on said:

   Inte svårt alls faktiskt. Jag gör det varje dag när jag åker till/från jobbet (och samtidigt fotograferar för sidans räkning). Och då är jag dessutom 191 cm lång också.

 107. Jonas on said:

  This is a very sexist campagine and some feministic bullshit. If we are differentiating genders on such small specific things, what will be the end of this. a campagine against how women use more time in bathrooms than men. Get over yourself, If it’s such a big problem at least have the balls to ask the guy if we could occupy less space. #AngryBoredWomenRampagne

 108. marko on said:

  My Vingren: My point is that this is part and parcel of the kind of oppression that leads to women being raped, getting lower salaries, and being exposed to violence in relationships.

 109. “Macho in public transport”. Clear and loud bullshit, just pure hatred towards men.

  By the way, ladies occupy triple space in public transport with all their handbags, shopping bags, etc.

 110. E. Goldman on said:

  Den här sidan måste vara ett aktivt arbete mot feminism av någon mens-rights-organisation för rättshaverister i klistret.

 111. Nicolas on said:

  You are crazy girls!! What the hell is your problem with guys?!

 112. Bombaclot on said:

  I mitt senaste förhållande så brukade min tjej sitta bredbent och rota sig i skrevet med sin hand. Medans jag helt tappat lusten för att ta mig själv på kuken av någon konstig anledning. Betyder det att hon har dominerat mig då? Förklarar det isåfall varför jag har känt mig så omanlig och tillbaka tryckt på senaste tiden? Det borde väl också isåfall förklara varför jag ibland kastades ut i vredesutbrott där jag till och med gjorde henne illa fysiskt.

  Så det är alltså inte bara män som kan vara dominerande, kvinnor kan vara det också!!!

  Jag är så mållös över den här bloggen så jag vet inte vart jag ska ta vägen… :S

 113. Hans on said:

  Pictures of men sitting down. PATRIARCHY! Fucking women need to calm their tits.

 114. Michael on said:

  Oh boy the famous swedish femi-facism strikes Again.
  Why not make another webpage with pictures of women taking op Space in public transportation with their lage bags. Or pictures of overweight people doing the same. Or pictures of older people sitting on the seat closest to the center blocking the window seats.
  There’s a lot to take pictures of.
  I’m so happy, I’m not a man living in Sweeden. I don’t think any man should live in Sweden.

 115. You need mental help. I’m not joking here. This is not a joke reply. I am very serious. You need psychiatric help. Something is wrong with you, mentally. Get. Help. You are ill.

 116. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA. Bra troll vem ni än är som står bakom.

 117. Filip Ericsson on said:

  Det här var något av det löjligaste jag har sätt. Ge er för fan…

 118. noneofyourbusiness on said:

  1. This is ridiculous, sitting in this position has absolutely nothing to do with feeling empowered.
  2. Do you have consent of every person in this picture to have their crotch posted on the internet?.. Exactly..

 119. Att män sitter på detta viset visar på att de saknar hyss.

  • Kristoffer on said:

   Jag kan lova dig att de flesta män oftast sitter så när de är själva också. Det är helt enkelt bekvämare än att pressa innerlår mot testikel mot innerlår.
   Jag tycker att det är jättegulligt att någon hittar på en sån sinnessjuk teori om varför män sitter bredbent.
   Är det inte bättre att vi faktiskt skapar en normal jämställdhet, där kvinnor och män har samma rättigheter, löner, jobbchanser etc?
   Det finns absolut ingenting som tvingar kvinnor att sitta på ett speciellt sätt.

   Tyvärr får ett sånt här inlägg helt motsatta effekten, ni ökar ju klyftor för sjuttsingen!

 120. Kristoffer on said:

  Jag kan vara helt ute och cykla, men försök.. Försök häng med på min teori.

  Det kan inte helt sonika vara så att männen har en penis placerat mellan sina ben. Den sticka ofta ut lite mer än en vagina och då kan det vara skönt att inte ha sina testiklar i kläm.
  Jag vet inte?
  Antingen så är det så eller så kan det vara nedanstående.
  Kvinnor. Efter att ha läst ovanstående artikel misstänker jag att det är någonting som hindrar kvinnor från att sitta som de själva behagar. Om jag säger små möss ovanför alla säten på bussarna, vad säger ni då?
  Jag tänker mig att de sitter inuti luftventilationen, och kontrollerar kvinnor.

  Sen får man avgöra själv vilken teori man tycker låter rimligast.

 121. Bra initiativ. En fråga dock,. Vissa av bilderna är på bredbenta män med massa lediga säten runtomkring sig, hur är det en maktdemonstrering? Är det bredbenthet i allmänhet som detta gäller?
  Jag frågar eftersom jag själv sitter bredbent och lite nedhasat när jag sitter själv, men alltid rätar upp mig och drar ihop benen när någon är på väg att sätta sig bredvid mig av respekt för denne. Vilket borde vara en självklarhet.

 122. HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA DETHÄR ÄR DET BÄSTA SKÄMTET NÅGONSIN!!!!!  JAG DÖÖÖÖÖÖÖR… XD

 123. This site makes stupid go beyond the distant borders of ridiculous, so far beyond that we now find ourselves on Insanity planet. It is such an incredible performance that I just can’t stop laughing in incredulity. I have some suggestions, though, so that you can keep entertaining the rest of the internet roaming world : did you notice how men sometimes put their hands in their pockets in the presence of women ? No doubt this very sexually agressive and violent gesture is intended to show their alleged superiority in a very stereotypical male attitude : by attracting attention to their genitals -as they are so close to their pockets-. I propose you start a blog on the exact same model, just like this extraordinary one you already had the kindness to put out there for all of us to litteraly ROTFL, only this time it would show pictures of men outrageously having their hands in their pockets. That would be an instant hit. Worldwide sensation guaranteed. I think it would greatly serve the purpose of people understanding what you are all about… besides, I can’t wait to read the “MANIFEST” page you would write. Would be an instant classic.
  Lots of love, thanks for the laugh,
  Denis.

  • Niklas Supermacho on said:

   Alright. Let’s see if this comment also will be deleted. Anyway, well put Denis, could’nt had said it better myself.

   • admin 2.0 on said:

    Din kommentar blev inte raderad, den väntade bara på godkännande.

    Pga att det kommer in ungefär 200 kommentarer om dagen, varav 95% är spam och 4% är hot och hat så modereras samtliga kommentarer vilket betyder att det kan ta ett tag innan kommentarerna kommer upp.

    Vill dock tillägga att vi godkänner alla kommentarer som inte fångas i spam-filtret och som inte är hotfulla. Oavsett om de är kritiska till sidan eller ej. Som din förra kommentar t.ex. Den är godkänd även fast den kallar MiK för “löjlig” och “tramsig”.

 124. Kollat lite på bilderna som ligger i gruppen och på vissa bilder är det tydligt att det är män. MEN på andra bilder är det otydligt om det är en man eller kvinna som breder ut sig. Att det är otydligt är ganska självklart om man ser bortom de tydliga normer som finns i samhället. Normer som ni så tydligt är emot.
  Fast vänta lite, ni kan ju tydligen inte heller se bortom dessa normer och uppmuntrar dem samtidigt genom att lägga upp diffusa bilder på vad, enligt er, är män när de, i vissa fall, lika gärna kunde vara kvinnor.
  Feminismen idag ser gärna bortom normer när den kritiserar fast lösningen går egentligen emot allt vad feminism står för. Ett exempel är herr går man. Feminismen påstår att det är en man och att det är just en man står för ett mansdominerat samhälle. Jag har förstått att feminism står för att alla ska få en möjlighet att vara som de vill. Att då säga att herr går man är en man och att fru går man ska ha kjol och långt hår är att anspela på de normer som finns i samhället. De normer som feminister så hårt jobbar emot.
  Så hur ska ni ha det egentligen? Ska ni stödja normerna eller motarbeta dem? För just nu gör ni både och!

  • admin 2.0 on said:

   Bilderna är beskurna så att objektets ansikte ej syns. I originalen (som vi ej postar på sidan) kan man alltid avgöra om det är en man eller kvinna (om vi utgår från de system där kön tilldelas binärt).

 125. Jag sitter med benen i kors hela tiden (och är kille) och jag minns tydligt när jag satt med benen i kors när jag var 11 år och en kille kom fram till mig och sa: “Det där är ju så tjejer sitter”. Jag kunde helt enkelt inte begripa detta! Så jäkla mesigt. Ska man sitta med isär för att liksom “visa” eller symbolisera det man har mellan benen?

 126. Niklas Supermacho on said:

  Hahahaha, det var det löjligaste och tramsigaste jag sett på länge…tack för underhållningen och århundradets skratt….hahahaha, väx upp nån gång va och skaffa nåt vettigt att göra….hahahaha…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

25,350 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>